Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szpieg z ABW

twórczość JP II w kanonie lektur

Polecane posty

Gość szpieg z ABW

Sznowni Kafeterianie, interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat. I nie chodzi mi o to, czy ktoś lubił i sznował JP II, czy też nie, czy ktoś czytał i mu się podobało, czy też się nie podobało. Chodzi mi o to, iż: Polska ( podobno ) nie jest krajem wyznaniowym z jedną jedyną obowiązującą religią. Rzekomo tolerujemy mniejszości narodowe i wyznaniowe ( ptotestantów, Żydów itd ) Skoro tak, to czy wolno do lektur OBOWIĄZKOWYCH wprowadzać przesłania i ideologie przywódcy religijnego? Co z dziećmi innych wyznań w szkole, których rodzice być może nie będą sobie życzyć, żeby czytały i uczyły się spojrzenia na świat poprzez pryzmat głębokiego katolicyzmu, jeśli np. są to dzieci Prawosławne? A jeśli to jest jednak ok, to dlaczego w kanonie lektur nie znajduje się żadna książka tybetańskiego Lamy? A może coś Hary Kriszna, a może coś z twórczości Wisleya? Co o tym sądzicie?

Gość Alexxxa
Zacznę od tego, że jestem przeciwna obecności ksiązek papieża w kanonie luktur. Wydaje mi się, ze jednak przesadzasz. W tych książkach promowane są wartości ogolnoludzkie. Wszystkie religie chrześcijańskie wywodza się z tej samej religi, różnią się szczególami i dogmatami. nie sądze, aby ewangielicy czy prawosławni wyznawali inny kanon wartości niz głoszony przez JP II. Dlaczego nie czytamy książek Lamy? Wydaje mi się, że dla naszego kręgu kulturowego są one jednak zupełnie obce.

Gość heeeeeeeeej
a co to ma wspólnego z porodem, ciążą i macierzyństwem :> ?

Gość ciąża poród i WYCHOWANIE DZIEC
WYCHOWANIE DZIECI. Są tu również matki starszych dzieci!!!!!!!!!!!!

Gość Alexxxa
Ale chyba niewiele jest tu matek dzieci, które już czytają lektury.

heeeeeeej a czy w dziale ciąża - poród - macierzynstwo pwoinno dyskutować się tylko o zupkach kupkach i wizytach u gin ? :O do tematu uważam ,że wartości jakie przesyłał Jan Paweł II mają charakter \"ogólnoreligijny\" propaguję On miłość - braterstwo- szacunek - i inne piekne wartości które zacierają się wraz z postepem cywilizacji ... Bardzo hciałabym aby moja córeczka miała takie lektury szkolne. A jeśli nie sama zaszczępię w Niej uznanie i miłość do Tego Wielkiego człowieka ❤️ Sama nosze od 2 lat opaske biało czerwona pokolenie JP2.

heeeeeeej a czy w dziale ciąża - poród - macierzynstwo pwoinno dyskutować się tylko o zupkach kupkach i wizytach u gin ? :O do tematu uważam ,że wartości jakie przesyłał Jan Paweł II mają charakter \"ogólnoreligijny\" propaguję On miłość - braterstwo- szacunek - i inne piekne wartości które zacierają się wraz z postepem cywilizacji ... Bardzo hciałabym aby moja córeczka miała takie lektury szkolne. A jeśli nie sama zaszczępię w Niej uznanie i miłość do Tego Wielkiego człowieka ❤️ Sama nosze od 2 lat opaske biało czerwona pokolenie JP2.

Mówimy o kanonie lektur z j. polskiego. Twórczość Dalaj Lamy, czy pozycje z kręgu Hary Kriszna ma z tym niewiele wspólnego :P

Gość __Ola__
Jestem przeciw. Ponieważ papież jest przywódcą religijnym a nie jakimś cenionym pisarzem, wprowadzenie jego utworów byłoby zabiegiem ideologicznym, a nie związanym z dorobkiem kulturowym i literackim. Niech wprowadzi to kościół do programu katechizacji. Chyba że zmieni się program nauczania języka polskiego w ten sposób, że będzie przerabiać wywody różnych przywódców, w tym Che Quewary, Dalaj Lamy i innych. Postuluję jednak wówczas zwiększenie liczby godzin języka polskiego w szkołach.

Gość __Ola__
co do Dalaj Lamy... nie wiemy czy jego przełanie jest obce czy nie, skoro go nie znamy, ale na pewno nie było wystarczająco niezrozumiałe żeby go nie nagrodzić pokojową nagrodą Nobla

Gość __Ola__
odnośnie uwagi Ka: na języku polskim przerabia się lektury nie tylko polskich autorów

paulka, weź nie porównuj bułhakowa do jp2!!!!! jestem agnostyczką, ale nie mam nic przeciwko temu by moje dziecko poznało twórczość jp2, tylko dlaczego obowiązkowo?????? nie wsadzajcie wszystkich do jednego katolickiego worka!!!!!

Gość __Ola__
patty, tobie powrót do lekcji czytania ze zrozumieniem by się przydał

Ale głównie. Moze zamiast tak walczyć o Dalaj Lamę, którego nota bene lubię i doceniam, warto by poznać szerzej twórczość rodzimych autorów. Ale Polccy to takie dziwaki, że swojego by w łżce wody utopili, zamiast się nim szczycić. I to nie chodzi o przywództwo religine. Wojtyła był uznanym filozofem XX wieku, temu nie da się zaprzeczyć. Faktem jest natomiast, iz miał ciężkie pióro, i jego książki do łatwych nie należą. I tu się rodzi pytanie czy młodziesz przez nie przebrnie.

sorry paulka, nie doczytałam wypowiedzi ka:D nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że twórczość papieża nie powinna być w kanonie lektur!

Gość jezyk polski to nauczanie
najlepszej swiatowej literatury, przedstawianie jej gatunków,mniej postaw moralnych. Mimo,ze doceniam nauki moralne JP2 uwazam,ze nie jest to czolowy swiatowy literat.

paulka- to chyba nie jest najlepszy pomysł- nawet dorośli mają problemy ze zrozumieniem tych tekstów. ale odpowiednio wybrane i \"obrobione\" przez kompetentne osoby- zapewne miałyby sens.

Gość czy ktoś z was to czytał
JPII nie pisał o chrześcijaństwie !jeśli ktoś z Was przeczytałby choć jedną encyklikę, wiedzielibyście że są tam przemyślenia bardzo uniwersalne, wskazówki do życia i dla Araba i Żyda i katola... Nie znacie a krytykujecie! Ja nie jestem katoliczką a czytałam wszystko co ten Człek napisał i uważam że tyle jest tam prawdy życiowej że powinno to być w spisie lektur obowiązkowych. Poleca lekturę twórczości JPII a potem dyskusję na forum