Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lupa

Ślub przed 18

Polecane posty

Gość Lupa

MAm pytanie co do możliwość zawaircia zwiazku małż. przez dziewczyne poniżej 18 roku życia. Wiem że aby mogło do tego dojść konieczne jest pozwolenie wydane przez sąd rodzinny. A jak oi to pozwolenie sie ubiegać?

Gość Lupa
nikt nic nie wie?

Gość to ja ja
idź do sadu rodzinnego tam wszystko ci powiedzą. Czasem zastanawiam sie dlaczego ludzie na tak ważne sprawy szukaja odpowiedzi na kafe?

Dokładnie nei wiem jak to jest ale musi być sprawa w sadzie moja kumpela jak chciala wziasc slub bo byla w ciazy to miala rozprawe na ktorej byli ona i chlopak i rodzice

Gość wiki 30
dziewczyny od 16 tego roku zycia moze wyjsc za maz facet przed 18 stka musi isc do sadu

Gość Lupa
wiki w sensie ze jak? Ja mam 17 lat chłopak 19. Z tego co wyczytałam musze miec jakieś zezwolenie z sądu tak?

z tego co pamietam ze szkoly bo zdawalam z wosu mature to dziewczyna musi miec ukonczone 18 lat zeby mogla zawrzec bez zgody sądu malzenstwo... i chlopak tez 18 kiedys bylo ze chlopak od 21 lat mogl dopiero zawierac zwiazek malzenki teraz po 18

Gość Lupa
tak;) to wiem.

w sytuacji, gdy związek małżeński pragnie zawrzeć niepełnoletnia kobieta, wymagane jest prawomocne postanowienie sądu, zezwalające na zawarcie małżeństwa, - opłaty za sporządzenie aktu małżeństwa wynoszą ok. 80 zł. Dolna granica wieku uprawniająca kobietę i mężczyznę do zawarcia małżeństwa wynosi 18 lat. Jednak z ważnych powodów ( takim jest np. ciąża) sąd może zezwolić kobiecie na małżeństwo, jeżeli skończyła 16 lat. Zawierając związek małżeński, możesz zmienić nazwisko. Żonę może przyjąć nazwiska męża, bądź mąż nazwisko żony lub każde z małżonków dotychczasowe nazwisko może połączyć z nazwiskiem współmałżonka.

Gość Lupa
Dziękuję:) jeszcze jedno pytanie. Zeby dostać pozwolenie od sądu należy jakieś pismo złożyć. Jakie? Pisane ręcznie, komputerowo? Czy może jakiś szablon jest dostępny?