Treniewa 0 Napisano Sierpień 4, 2007 Drogie Dziewczyny. Czasami jest tak, że trudno nam wytrzymać na jakieś diecie. W większości przechodzimy na dietę, czy sposób odżywiania nie przekraczający 1000-1200kcal. Dlatego też wydaje mi się, że korzystając z pomysłów przepisów tzw. dietetycznych - małej zawartości kalorii, zaczerpniętych z różnych diet niektóre z nas też mogą pozbyć się nadmiernych kilogramów. Myślę, że oprócz zmian przyzwyczajeń w odżywianiu chodzi też - i to na pewno, żeby jedzenie dawało przyjemność, było smaczne i do tego jeszcze zmniejszało nas w obwodach. Wierzę w Waszą pomysłowość. Zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jola 79 kg 0 Napisano Sierpień 4, 2007 Proszę o przepis na bakłażana,oraz surowke z rukoli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
prosiatko 0 Napisano Sierpień 4, 2007 slatka z rukoli: swierza rukole umyc i wlozyc do salaterki, dodac: pomidory kotkajlowe pokrojone na polowki, pomidory suszone (z 3-4 - nie wiecej- pomidory nalezy wczesniej namoczyc 5 minut w goracej wodzie i pokroic w plastry- ale nie za cienkie!), marchewka surowa pokrojona w talarki, jablko pokrojone w kostke. skropic oliwa (ale niekoniecznie), octem balsamicznym (koniecznie :D ) , posolic i popieprzyc. mozna ewentualnie chilli- jak ktos lubi ;) polac mozesz to tez sosem: jogurt naturalny+2-3 zabki czosnku+starkowany ogorek smacznego! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jola 79 kg 0 Napisano Sierpień 4, 2007 dzięki za sałatke z rukoli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i_want_to_be_skinny Napisano Sierpień 4, 2007 dziewczeta a znacie jakis przepis na cos slodkiego i niskokalorycznego oprocz oczywiscie salatki owocowej:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Landrynka_truskavkova 0 Napisano Sierpień 4, 2007 A zna ktoś jakieś przepisy na dobre jedzenie z avocado w roli głowne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 4, 2007 Coś na deser. Sernik na zimno Składniki: *serek Fidura 3% (duży) *jogurt naturalny 0% bez cukru *słodzik *aromat waniliowy *2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę należy rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników. Przełożyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodać kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę) Na pewno ma mniej kalorii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 4, 2007 Przepis na w miarę dietetyczną słodkość: Ciastka jogurtowe 225 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka proszku do pieczenia 60 g masła 60 g cukru 1 jajko 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 0% Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. W oryginalnym przepisie trzeba rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm), ale mój sposób też się sprawdził - z masy ulepić średniej wielkości kulki i lekko je rozpłaszczyć (przyda się mąka do posypania rąk). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote. Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym. 109 kcal na 100g Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 5, 2007 Proszono o coś niskokalorycznego... ale słodkiego Galaretka pocięta w kostkę. Jedno opakowanie podzielić na dwie porcje. Obie porcje polać jogutem owocowy. Smacznego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 6, 2007 Zapraszam na smaczne przepisy na dania na dietce. Że ma być mało wiemy tylko może być smacznie. Czekam, może ktoś się podzieli swoją wiedzą. A co myślicie o piciu soku z kiszonej kapusty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 7, 2007 Znalazłam przepis na koktajl, który poprawia poprawia przemianę materii. Od jutra będę stosować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 7, 2007 Nie wkleiłam tego koktajlu i czynię to teraz KOKTAJL ZIELONY - ODCHUDZAJĄCY 1 kefir lub jogurt 200ml. 2 1/2 avokado 3 łyżka soku z cytryny 4 łyżka pietruszki 5 łyżka otręb 6 1/2 łyżeczki morszczynu /kelp/ SMACZNEGO!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 8, 2007 Ta sałatka też może smakować. Spróbujcie. SMACZNEGO sałata,rzodkiewki dwie,pól pomidorka,kawałek ogórka,trochę papryki żóltej,szczypiorek .Kroimy wszystko w kostkę. Do wszystkiego dodajemy +jajko na poltwardo. Kolacja gotowa a może obiad. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 9, 2007 Na obiad: Porcja łososia z grila, surówka z kapusty białej, papryki pokrojonej drobniutko i świeżego ogórka w łyżeczce sosu vinegre. Polecam Smaczne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 11, 2007 Proponuję szpinak z odrobiną mleka i lekko doprawić. Niewiele kalorii, syci i można zjeść. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Treniewa 0 Napisano Sierpień 11, 2007 Sałatka z tuńczykiem i fasolą czerwoną Skałdniki (dla 4-5 osób): tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka cebulka marynowana - 1 słoik fasola czerwona - 1 puszka koperek - pęczek Przygotowanie: Tuńczyka, cebulkę i fasolę odsączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony drobno koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone 300 kcal Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kaprysna Napisano Sierpień 13, 2007 ja mam takie lekkie przekaski: do 100kcal. 100gr truskawek podzielic na polowe jedna polowe zmiksowac z 100ml. kefiru i lodem, a reszte w mala kosteczke i do calosci dorucic pychotaaaaa (mozna doslodzic slodzikiem) oczywiscie 100gr malin i jogurcik 0% bez cukru wymieszac delikatnie ew. slodzik. soczek pomidorowy pudliszki z lodem i przyprawami zmiksowac (szklanka to niecale 20kcal) jedno chrupkie (19kcal) i 1/2 serka czosnkowego krowki smieszki do tego odorek ok. 60 kcal. wydazyc pomidora a do srodka naladowac fasole mung, albo groszek albo kukurydze tak jakies 100gr (od 30kcal do 90 kcal) sloiczek pikli (cebulka male kolby kukurydzy, ogoreczki male) ma tylko 40 kcal. tam jest ok. 200gr warzywek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Edziunia Napisano Styczeń 5, 2009 Podaję przepis na pyszną sałatkę z warzywami i mięsem:) Ja zazwyczaj robię ją sobie na obiadek:) ale również nadaje się ona na kolację:) POLECAM:) SKŁADNIKI: 200 kcal * 50 g chudego mięsa, * 50 g kukurydzy konserwowej, * 50 g papryki zielonej, * 50 g pomidorów, * 1/2 łyżeczki oleju, * natka, * cukier, sól. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mięso umyć i drobno posiekać. Paprykę i pomidora umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i dusić razem do miękkości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valo tour Napisano Styczeń 6, 2009 ciastka: Pierwszy przepis: 2 szkl płatków owsianych pół szkl otrebów 1 jajko pól kostki masła(wiem że mało strukturalne, ale...) dużo bakalii (rodzynki, śliwki, figi, orzechy itp) piec 20 min w piekarniku-180 stopni, aż sie zarumienią Drugi przepis: Składniki i ich ilość: szklanka płatków owsianych, szklanka otrębów pszennych, szklanka rodzynek, szklanka mąki, jajko, szklanka soku jabłkowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon... Sposób przygotowania: Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko rozbełtać (lub zmiksować) z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temp. 200st. ok. 10min, nie dłużej. Trzeci przepis: 1/2 kg gruszek 1/2 szkl kaszy gryczanej 1 1/2 szkl maki kukurydzianej 1 lyzeczka sody(niekoniecznie) Gruszki obrac zetrzec na tarce lub zmielic w maszyncedodac kasze,make i sode.Wymieszac i formowac na blasze placuszki.Piec 45 min temp.180 st. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valo tour Napisano Styczeń 6, 2009 Ciasto marchewkowe 1/2 kg marchewki 3 białka 2 szklanki mąki pszennej 2000 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki mleka 0,5% 1/3-1/2 szklanki fruktozy 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika po 10 dag suszonych śliwek i moreli Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na bocznej tarce na cienkie wiórki. Zmiksować mąkę z maślanką, mlekiem, przyprawami, fruktozą i sodą. Dodać marchewki i drobno pokrojone owoce. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Piec w foremce wyłożonej pergaminem przez ok. 1 godzinę w 180°C. Jeżeli ciasto za bardzo się rumieni, przykryć folią aluminiową. ........................................................................... Piernik 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000) 10-15 g przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao lub innych wypełniaczy 15 g proszku do pieczenia 400 ml maślanki 1/2 szklanki fruktozy 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach Sposób przygotowania: Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło. Uwaga! Nie pozbywamy się „śmieci” (kawałków ziaren, czy otrąb): to właśnie czyni mąkę razową mąką razową Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min. ......................................................................... Puszyste ciasto drożdżowe z owocami ZACZYN: 20 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka fruktozy 3 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej typ 1850 CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1850 1 szklanka maślanki 2 czubate łyżki fruktozy 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie) Owoce, np. śliwki, jabłka Mleko podgrzać, dodać drożdże i fruktozę, wymieszać, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 15 min, aż mocno urośnie. Do zaczynu dodać cynamon i fruktozę oraz maślankę (nie z lodówki, wyjąć wcześniej lub lekko podgrzać). Wymieszać łyżką. Dodać mąkę i wymieszać. Ciasto ma być na tyle rzadkie, aby dało się mieszać łyżką, ale nie ma być lejące. Odstawić na ok. 30 min, aż podwoi objętość. Przełożyć do foremki keksowej (wyłożonej pergaminem lub lekko posmarowanej olejem), ułożyć owoce, odstawić na 20 min, aż ciasto podrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20-30 min, aż ciasto będzie rumiane ................................................... KOKTAJLE BIAŁY 200 kcal UZUPEŁNIAJĄCY WAPŃ I MIKROELEMENTY. ZALECANY W OSTEOPOROZIE, DLA ALERGIKÓW I DLA DZIECI 1. mleko ryżowe lub sojowe - 200 ml 2. ½ banana 3. pokrojona figa 4. łyżeczka zarodków pszennych 5. łyżeczka melasy trzcinowej ZIELONY 150 kcal POPRAWIAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII, ODCHUDZAJĄCY 1. kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu - 200ml 2. ½ małego dojrzałego avocado - 30g 3. łyżka stołowa soku z cytryny 4. łyżka siekanej zielonej pietruszki 5. łyżka otrąb owsianych 6. ½ łyżeczki morszczynu ŻÓŁTY 150 kcal OCZYSZCZAJĄCY ORGANIZM Z TOKSYN I NADMIARU CHOLESTEROLU 1. sok brzozowy - 250ml 2. plaster ananasa 3. ½ małego jabłka 4. morela suszona 5. łyżka kiełków lub zarodków pszennych 6. łyżka otrąb pszennych CZEKOLADOWY 200 kcal UZUPEŁNIAJĄCY MAGNEZ, WZMACNIAJĄCY UKŁAD NERWOWY. ZALECENIA: STRES, DEPRESJA, WYTĘŻONY WYSIŁEK UMYSŁOWY 1. mleko sojowe lub ryżowe - 200ml 2. łyżeczka kakao 3. ½ banana 4. łyżeczka płatków migdałowych 5. łyżeczka melasy trzcinowej 6. łyżeczka ziaren słonecznika WIŚNIOWY 200 kcal PRZECIWZMARSZCZKOWY, PRZYWRACAJĄCY GĘSTOŚĆ SKÓRZE, INICJUJĄCY POWSTAWANIE KOLAGENU 1. mleko sojowe - 200ml 2. wiśnie - 100g 3. 2 łyżeczki zarodków pszennych 4. łyżeczka melasy trzcinowej 5. ½ łyżeczki skrzypu POMARAŃCZOWY 200 kcal WZMACNIAJĄCY, UZUPEŁNIAJĄCY WITAMINY I MIKROELEMENTY 1. świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 250ml 2. pokrojona figa 3. suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym) 4. łyżeczka siemienia lnianego 5. łyżeczka zarodków pszennych 6. łyżeczka drożdży piwnych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valo tour Napisano Styczeń 6, 2009 Lody z zielonej herbaty 1 i 1/3 szklanki słodkiej śmietanki | 1 i 1/3 szklanki mleka | pół szklanki cukru | 3 łyżki zielonej herbaty | 6 ubitych żółtek | W rondelku - na średnim ogniu - doprowadzamy do wrzenia śmietankę, mleko, cukier i herbatę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Wypełniamy dużą miskę lodem, odstawiamy. Cedzimy ugotowaną mieszankę przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do rondelka. Dodajemy dwie łyżki gorącej mieszanki śmietankowej do żółtek - mieszając - by wyrównać temperaturę. Wolno wlewamy żółtka do rondelka, mieszając cały czas. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut by temperatura osiągnęła ok. 80 stopni Ce (termometr kuchenny bywa przydatny). Przelewamy naszą lodową gorącą mieszanke do miski, a tą wsadzamy do wcześniej przygotowanego lodu. Po 10 minutach przekładamy do maszynki do lodów i mrozimy około 8-10 minut. Trzecia i ostatnia przekładka do naczynia w którym lody będą się mrozić minimum 2 godziny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valo tour Napisano Styczeń 6, 2009 może się przydadzą komus ; ) przepisy ponadto zgodne z dietą strukturalną, oprócz tych lodów herbacianych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość valo tour Napisano Styczeń 6, 2009 Domowy chleb z otrębami Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik. Składniki * 10 dag drożdży * 1 kg mąki * 1 litr letniej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soli * 2 szklanki otrąb pszennych Jak to zrobić Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut w cieple miejsce. W tym czasie trzykrotnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem. Piec przez około godzinę. Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika. Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chmurkka Napisano Wrzesień 5, 2010 temat ucichł a szkoda Podbijam, może ktoś coś jeszcze dopisze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość macheex Napisano Wrzesień 6, 2010 Zdrowa salatka Coleslaw: -330g poszatkowanej kapusty, zmieszana z tarta marchewka - 1/4 lyzki majonezu lub 1/2 majonezu light - 2 lyzki octu jablkowego - 2 lyzeczki cukru - 1 lyzka odtluszczonej smietany lub pol lyzki zwyklej - 50 g posiekanej czerwonej cebuli, wczesniej zamoczonej na 10 min w soku z cytryny - sol i pieprz Zeby salatka byla bardziej chrupiaca mozna dodac kawalki rzodkiewki. Salatka wychodzi olbrzymia a ma tylko, uwaga, 226 kalorii . Niby ma majonez i smietane ale lyzka majonezu Winiary ma 105 kalorii wiec 1/4 tylko 25 :) Ja dziele salatke na 4 czesci i traktuje jako przekaske lub po prostu kiedy jestem glodna, nawet o 12 w nocy. Warto zainteresowac sie octem jablkowym, dla mnie to gwiazda zdrowych salatek. Lubie ocet a ten nadaje specyficzny smak. Uwielbiam tez marynowana w soku z cytryny czerwona cebule bo sok lagodzi jej intensywny smak i dodatkowo jest dzieki temu slodsza. Oczywiscie najlepiej jest sprobowac salatki kiedy jest schlodzona i 'przegryzie sie'. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marcheex Napisano Wrzesień 6, 2010 Proste jak smok ale zaskoczylo mnie jak smakowite i zdrowe: Podsmazany kurczak z brukselka i cebulka. ps: Uwaga, podsmazana brukselka smakuje zupelnie inaczej niz ta z zupy, jest super! - piers z kurczaka - 6 brukselek przekrojonych na pol - poszatkowana cebulka Kurczaka pokroic w paseczki,posypac sola, pieprzem lub pieprzem cayenne (super przyprawa).Podsmazyc na tluszczu w sprayu (ma 0 kalorii) lub pol lyzeczki oliwy . Wyjac z patelni, podsmazyc cebulke przez 2 minuty a potem dodac brukselke. Smazyc az bedzie lekko brazowa. Na koniec posypac sola i pieprz. W zaleznosci od tego jak duzo kurczaka i oliwy zuzyjesz, tym wiecej bedzie kalorii, ale i tak jest to jedno z mniej kalorycznych, zdrowych i pysznych dan jakie niedawno odkrylam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
conisia 0 Napisano Listopad 4, 2010 ostatnio szukając ciekawych i przydatnych informacji na temat odchudzania znalazłam dość dobre przepisy na dietetyczne potrawy. Najbardziej spodobały mi się zielone muffinki. Oto przepis:http://medlinea.pl/dieta/ksiazka-kucharska-medlinea/podwieczorek/#zielonemufinki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
campari34 0 Napisano Listopad 4, 2010 http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=81 prosze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paulyna Napisano Listopad 21, 2010 Przepis na coś słodkiego ale niskokalorycznego Sernik z otrębami * 0,5 kg chudego twarogu * 4 jajka * 2 łyżki słodziku w proszku ( jak ktoś nie ma to można rozgnieść trochę słodziku w tabletkach) * 4 łyżki otrąb i tutaj znowu do wyboru pszenne, żytnie lub owsiane. Jak ktoś chce może ich dodać więcej * 3/4 szklanki mleka 0,5 % * aromat waniliowy ( chyba że ktoś woli inny) Białka ubić na twardą pianę. Ser, żółtka, słodzik,aromat i otręby zmiksować z mlekiem na rzadką masę. Dodać ubitą pianę z białek. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość paulyna Napisano Listopad 21, 2010 Więcej można znaleźć na moim blogu http://przepisydietetyczne.blogspot.com/2010/11/drugi-przepis.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach