Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo wszystko zabronione

Czym karmić 2-3 letnie dziecko??

Polecane posty

Kubusie, Pysie odpadają, bo podobno za słodkie, więc co dawać do picia? Przyznam szczerze, że nie mam czasu na gotowanie kompotów, bo pracuję. Jakieś herbatki owocowe? Co dawać na śniadanie? Białe pieczywo niezdrowe, parówki niezdrowe, więc mam ją karmić płatkami i kaszkami? Co na obiad? Mam gotować dla niej osobno zupkę czy dawać, to co my jemy? jemy różnie: pierogi, kluski, sosy, ziemniaki, mięso, kotlety schabowe. Mała może jeść to samo? Co na podwieczorek? Budyń, kisiel, galaretka, ciasto? Czy też odpada. Co myślicie o dawaniu dziecku słodyczy? Co na kolację? Kanapki odpadają, bo białe pieczywo niezdrowe, a na ciemne nawet nie spojrzy, a kaszkę i płatki je rano, więc wieczorem już tego nie zje. Kiedy jesteśmy na grillu u znajomych, to możemy jej dać kiełbaskę, szaszłyka? dziecko może dostać frytki, hamburgera, kawałek pizzy? Mogę jej podawać jogurty takie jak Danone, Jogobella? czy mam kupować zwykły biały i miksować owoce?

dziwne, że nikt nie odpisał...

Gość ja tam wszystkim
przez jakis czas produktów mlecznych bo był uczulony ale teraz jest ok wiec wicina wszystko z nami

Gość ja odpisze...
moje malenstwo ma 1,5 roczku. I je wlasciwie to co my... z ograniczeniami. Do picia dostaje wode (tez czasami taka smieszna- z babelkami), herbatek owocowych nie lubi.Jesli mam czas to zrobie kompot ale nie z pol kilo cukru jak to moja mama robila:-) W domu odzywiamy sie "zdrowo", zawsze duzo warzyw i owocow. Nie jadamy frytek,klusek czy pyz...ale dla malej ugotuje tez ziemniaczki. Te cale brednie co dziecko moze a co nie... mysle ze najwazniejsze to rozsadek. Unikaj niepotrzebnego cukru, sprawdz czy kotlet nie ocieka tluszczem a wszystko bedzie OK

Gość moja siostra
która ma 3 latka je to co my ... sniadanie : biała bułka bagietka albo cos takiego na to ser żółty albo jakas wedlinka do tego pomidor albo ogórek 2 sniadanie: jabłko kroimy je 4 czesci wykrajamy pestki albo banana czy nektarynke moze jakies herbatniki albo serek danio Obiad: to co my czyli jakas zupa czy ziemniaki lub ryż do tego jakis kotlet albo sos, kluski i pierożki tez je i bardzo lubi ( ale jemy własnej roboty pierozki i kluski) mizeria albo pomidory Podwieczorek: budyń, ksielu i galaretek nie je bo nie lubi, czasem kawałek jakiegoś ciasta jak akurat jest, albo płatki kukurydziane z w krojonym bananem i mlekiem... kolacja: kanapka z bagietką alboinnyą bułeczką, masełko, ser albo wędlina czasami twarozek ze szczypiorkiem tylko twarozek sami mieszamy ze swoim szczypiorkiem, czasami je kanapki na cieplo wędlinka i ser z piekarnika, czasami parówki gotowane, jak była młodsza to na kolacje jadła kasze manne ale jej sie znudziła i woli jesc to co my ... mała jest okazem zdrowia, i raczej te jedzenie na nią źle nie wpływaa czasami w ciągu dnia zje jakiegos loda albo ciastko czy batonika raz na jakis czas... do kolacji podajemy kakao albo pije zieloną cytrynową herbatę a na śniadanie normalną albo tez tą zieloną herbatę ... do Obiadu kompot albo sok tzw "syrop" rozcieńczony wodą... myślę ze jak wypije kubusia albo pysia to jej sie nic nei stanie ewentualnie mozesz rozcienczyc troszke wodą pozdrawiam.. przepraszam ze wypowiedz jest taka chaotyczna:)

Moje dziecko pije Kubusia i Pysia. Kompotów nie gotuje, prócz tego córeczka pije wodę, herbatki owocowe, soki jednodniowe, mleko. Daję małej białe pieczywo z serkiem Hochland, żółtym serem albo chudą szynką z indyka, parówki Berlinki też czasami dostaje. Dziecko je to co my z tym, że nie tak tłusto. Jemy czasem kebaby, pizzę, frytki, ale dziecku dajemy raczej spróbować. Moja córeczka uwielbia owoce, a arbuzy mogłaby jeść non stop. Słodyczy nie da się uniknąć. Ja jej nie dam, to da jej moja mama, teściowa, siostra, koleżanka. Karm dziecko tym, co sami jecie. Możesz podawać jogurty, kisiel i budyń.

Gość trhhhhhhhhhhhhhh
mleko, kaszki - bardzo wazne w tym wieku jeszce. pieczywo bilae nei zaszkodzi, nie przesadzaj. warzywa, chuda wedlina. sery, danonki, kubusie od czasu do czasu, bo za slodkie. slodycze tez z umiarem. dziecko w tym wieku niep otrzebuje juz obiadow gotowanych specalnie pod niego, moze jesc to co wszyscy. chemii i konserwantow ni tak nieu nikniesz

Mój mały ma 2 lata i je wszystko to co my. Z córką tak się trzęsłam i efekt jet taki, że wiele rzeczy nie lubi, je tylko owoce, warzywa, jajka, żółty ser, serki homo, jogurt i pieczone mięso. Ewentualnie pierogi z mięsem i pieczarki. Albo spageti. Generalnie jak je coś je to tylko w domu, na wizycie praktycznie nic. Kiełbasa i szynka jej śmierdzi, ryby też, mięso w sosie ją brzydzi, nie dotknie żadnej zupy z wyjątkiem pomidorowej. Wg mnie za dużo w d... miała, człowiek skakał, żeby najlepsze, najzdrowsze i teraz mam księżniczkę. A mały wsuwa wszystko to co my i nie grymasi. A jak grymasi to do widzenia, zje jak zgłodnieje.

Gość _mamawiki_
Rafinka - i to się nazywa zdrowe podejście - popieram :)

popieram Rafinkę, mam to samo... Starszy syn 4,5 roku i też nie chce jeść, skakałam, dmuchałam, wymyślałam i teraz mam, nic nie lubi :( Młodszy 14miesięcy je już z nami (oczywiście z rozsądkiem) i lubi wszystko, a nawet ma taki apetyt, że aż mu się uszy trzęsą :D i nie choruje tyle co starszy! Nie podaje dzieciom wcale napojów gazowanych, tłustego mięsa, ostrych potraw!!!

ja jak mały skończył rok dawałam mu to, co my jedliśmy. Nabiał tylko tak ostrożnie zaczynająć od jogurtów naturalnych, bo miał podejrzenie o skazę białkową. Trzeba pamiętać tylko o tym, że dziecko jak cos polubi to czasem je to aż do znudzenia- w kółko chce to samo. U mnie mały ma juz prawie 4 lata i ciągle tak miał. Ostatnio po częstych wypadach w góry ciągle w kółko jadł tylko oscypki. Teraz jest na topie serek pleśniowy Turek. W przedszkolu panie mówią, że wszystko chętnie zjada. Zawsze u mnie w domu staramy się jeść razem posiłki- wtedy dziecko chętniej czegoś nowego chce spróbować widząc jak inni to jedzą. Jak coś mu nie smakuje to po prostu nie je i już. Nie jestem przesadystyczną matką, więc moje dziecko dostaje także pizze i kiełbaski z grilla oraz frytki. Bardzo często wyjeżdżamy, więc jest przyzwyczajony do jedzenia również w restauracji Nigdy nie miałam problemu pod tym względem

Gość anna25129
Witam Moja Lena w Maju skonczyla 3 latka i je praktycznie wszystko to co jej podam. Na sniadanie sa to przewaznie platki na mleku, lub krakers do tego owoc. Na obiad zupy np.warzywna , grochowka, krupnik, rosol itp. Obiad przewaznie z jednego dania. Jezeli jest to drugie danie to np. Curry z kurczak z warzywami ryzem kasza ziemniaki, ryba w roznych odslonachczasami sa to paluszki rybne to na co mam ochote. Podwieczorek to jogurt, czasami wafle ryzowe posmarowane twarozkiem lub jakies owoce , to co znajde w lodowce czy szafce, mala jest jak odkurzacz je wszystko i nie marudzi, lubi kalafiora, brokuly, kukurydza, ogorki pod Mazda postacia ostatnio zjadla nawet malosolnego, wcina pomidory , fasolke w sosie pomidorowym lubi rodzynki. Na kolacje macaroni z sosem albo kanapka z serem albo kluski na mleku. Przed spaniem butla mleka. Do picia woda lub mleko. Kubus raz na jakis czas. Jak kazde dziecko uwielbia slodycze i lody szczegolnie te z MacDonalda a ja nie potrafie jej odmowic. Ogolnie staram sie zeby jadla duzo owocow i warzyw.