Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tigggerrrka890

Pestki z dyni zdrowe i obrzydliwe!!!

Polecane posty

Gość tigggerrrka890

dynia podobno jest barzdo zdrowa a pestki są jeszcze zdrowsze!!!mam anemie i powinnam jest ich duzo bo maja zelazo magnez fosfor cynk, ale po prostu nei znosze ich smaku!!!!!!!!!!!!!!!!!:(((((((((( nie trawie, czy znacie jakeis przepisy by moc je jakos przyrzadzic i zeby nie czuc tej goryczy????

Gość rozyczke
no nei sa takei zle no co ty!!!!!!!!wrzucasz do owsianki i wcinasz, mnaiam mniam i potem i wlosy i paznokci elsnia i sa moce!!!!trzeba je dodac do jadlospisu!!!

Gość genka
nie przesadzaj, ne sa zle, pomieszaj sbie z rodzynkamia i zagryzaj!!!!razem;)))))))))))))do przelkniecia;))))pychotka!!!!

Gość vcbfdhb
podobny problem jak u zalozycielki topiku (powinnam jesc, ze wzgledu na zelazo i inne) - z tym, ze ja lubie pestki dyni i jem je, ale... zawsze boli mnie po nich brzuch :(

Gość zimnotłoczony olej z pestek
dyni sobie kup ja mam taki i bardzo sobie chwale http://www.oleofarm.com.pl/pl_olej_dynia.php kupuję w spożywczaku na osiedlu, piję łyżkę dziennie, lub polewam sałatkę, teraz akurat mam olej lniany ze skrzypem, też tej firmy, suuper po nim rosną włosy i paznokcie....

Gość vcbfdhb
dobry pomysl z tym olejem :) moze po oleju nie bedzie bolal brzuch? ;) tylko.... ze ja bardzo lubie pestki :/ drogi ten olej?

u mnie na osiedlu 25,5..... jak pijesz łyżkę dziennie, to starcza na długo, do sałatek krócej, ale to dobry patent dla tych co nie lubią smaku pestek, bo wtedy w ogóle go nie czuć...

Gość vcbfdhb
racja. i moze jakos bede go lepiej 'trawic' niz same pestki ;) ja uwielbiam olej lniany - mniam :) tez pije lyche dziennie, czasem daje do twarozku. pewnie ten dyniowy - w takim razie - tez mi podpasuje :) pozdrawiam!

ja dyniowy piję przed okresem....wtedy cera mi się bardziej tłuści, przeczytałam gdzieś, że on właśnie obniża wydzielanie sebum, bo mam coś podobnego do jakiegoś hormonu.... nawet jest taki suplement diety z oleju z pestek na prostatę dla panów i zauważyłam że mniej mi niespodzianek wyskakuje jak tak tydzień przed okresem zaczynam pić ten olej..... a lniany po prostu uwielbiam :D

Gość cynamonek6666666666
no da sie je zjesc sa rewelacyjne, gadalam juz z laskami na innym forum o tym oleofarmie, no firma niezla http://www.netkobiety.pl/t10.html a pestki z cynamonem super naprawde polecam i zjadalne!!!!!przepyszne i ten len w roznyh smakach, mniamniam;)))))))))))))pysznosci, wiec dynia z cynamonem oleofarmu to mistrzostwo smaku!!!!!1

Gość bigapple
jaki Wy olej lniany kupujecie, ze on taki dobry????

pestek z cynamonem nie próbowałam, ale na pewno kupię przy najbliższej okazji..... z tej firmy oleje są moim zdaniem na prawdę dobre jakościowo i mają fajne suplementy, na pewno lepiej się wchłaniają niż jakieś sztuczne kapsułki, np. po tym lnie ze skrzypem (trochę gorzki w smaku).... ale paznokcie mam mocne jak skała.... a piłam go tylko miesiąc.

Gość cynamonek6666666666
spoko, no bede tez musiaal kupic, choc nei we wszystkich sklepach mozn adostac, a teki olej to do salatek idealny!!!no te pestki sa po 4 zl, tr duzo ale jak kupila osobno cynamon i pestki to nie to samo, a tak fajnei smakuja, bede musiala sobie zmowic jakies produkty ze str sklepu oleofarmu!!!

ja mam szczęście w okolicy jest dobrze zaopatrzony sklep, jam mam ostatnio fioła na punkcie olei..... pyszny jest sezamowy, nawet kilka kropel zupełnie zmienia smak potrawy..... ostatnio nawet widziałam prawdziwą oliwę z oliwek sprowadzona z Włoch z jakiejś manufaktury w takiej stylowej butli, szkoda, że kosztowała 45 zł :(..... ale ciągle mama na nią ochotę.... bo ona była nie tylko do jedzenia świetna, ale i do kąpieli np. eh....

Gość bigapple
ale pijecie ten oczyszczony tak?? kupilam kiedys z oleofarmu ta wielka butle oleju nieoczyszczone i byl wstretny:(

ten do diety? nie wiem , bo tego akurat nigdy nie miałam, nie wiem czy to to samo.... mój ostatni czysty miał taki lekko orzechowy smak, akurat nie był z oleofarmu, ale się skończył i teraz mam z oleofarmu ten ze skrzypem (zobacz w suplementach, skrzypolen), on nie jest specjalnie samczny bo taki gorzkawy, choć w głębi przewija się orzechowa nutka :D, ale za to widać efekty.

Gość bigapple
te buteleczki sa tak sliczne, ze najchetniej wszystkie bym od razu kupila:) Jaki olej jest najlepszy do smazenia?(warzyw, cebulki itp.)

Gość cynamonek6666666666
ja nie wiem, al echyba kazdy moze byc???najpewniej chyba slonecznikowy i z oliwek

do smarzenia musi być rafinowany.... np sezamowy grecki.... ja mieszam zazwyczaj z zwykłym kujawskim, bo sam to strasznie drogo wychodzi .... a cebulka najbardziej mi smakuje na masełku.... które też często mieszam z olejem, to się wtedy mniej przypala :D kokosowy rafinowany też jest niezły, podobno nie zły do smażenia..... bo nierafinowany, znów idenalnie nadaje się na maseczkę do włosków i bosko pacnie rafaello :D

oj ale mi to nieskładnie wyszło.... i z bykami... sorry ....w każdym razie chodzi o to, że olej musi być przystosowany do wysokich temperatur (czyli rafinowany), żeby na nim smażyć ....

Gość bigapple
czytalam opisy i wychodzi na to, ze najlepiej smazyc na oleju z pestek winogron. Wiesz moze, dlaczego pisza, ze oliwa z oliwek jest taka wartosciowa? Wydaje mi sie, ze sa oleje, ktore maja lepsze wartosci odzywcze..

olej z winogron ma bardzo delikatny smak, niestety jest dość drogi, też czasem go kupuje... oliwa z oliwek mnie się wydaję, że u nas to jest taki mit trochę z tą oliwą z oliwek, taki sztandarowy produkt śródziemnomorski.... a przecież w graci używa się też oleju sezamowego, z awokado w indiach kokosowego.... choć przyznam, że lepiej nawilżonej skóry jak po kąpieli ze szklanką oliwy z oliwek w życiu nie miałam....

* w grecji

Gość promocja na kawe jest
ile tego magnezu na dzień należy brać i co w związku z obniżonymi normami w UE i codex alimentarius

Gość zdrowa lola
Ej, nie taki on obrzydliwy znowu jak dobrze go wkomponujesz w jakąś potrawę. Mój olej kupiłam tu: http://rawfoods.pl/sklep/raw-oliwki-i-oleje/ Mieszam go z sokiem z cytryny i dodaję trochę pieprzu cayenne i od razu traci smak - marynuje w nim sałatki z kapustą kiszoną - ona chyba też jest dobra na anemię i zupełnia zmienia smak oleju.