Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaRcYcHa

Ząb ÓSEMKA-boli,proszę o radę!!!!!!!!

Polecane posty

w górnej szczęce po lewej stronie,nad miejscem gdzie konczy sie ostatni ząb bardzo wysoko rosnie mi osemka.jeszcze nie wyszla na wierzch ale palcem mozna go wyczuc,boli mnie od kilku dni,a takze przez ta boli te zeby \"pod nia\".mam pytanie.czy powinnam juz teraz isc do dentysty zeby pokazac co i jak czy czekac az wyjdzie na wierzch,a jesli tak to jak zlagodzic ból dziąseł?czy moze powinnam isc sama zrobic zdjecie rtg tego miejsca i wtedy z nim do dentysty?bo mialam kiedys podobny problem i musialam miec usuwana przez dentyste chirurga.i teraz nie wiem czy czekac troche skoro go nie widac czy teraz juz cos robic...prosze o rade!!!!!

Gość na wszelki.
wypadek idz juz teraz do dentysty, to oczywiste, on zadecyduje co robic, ta 8 moze ci rosnac jeszcze wiele lat powodujac ciagle stany zapalne( ja tak mialam) zwlaszcza ze juz jedna musialas miec usunieta, zasuwaj do dentysty lub od razu do chirurga!!!

Gość marceliona
a wiesz moze takie cos,bo wlasnie na jednym forum to widzialam i tez mnie to zainteresowalo.kiedys z tamta osemka dentysta nie dal mi skierowania na zdjecie rtg i sama je robilam,zaplacilam i ze zdjeciem poszlam do dentysty.wiec moze teraz od razu isc zrobic?tylko nie wiem czy teraz tez mozna bez skierowania zrobic i z wlasnej kieszeni zaplacic a nie na kase chorych?jak myslisz?bo nawet jak dentysta da skierowanie to i tak zaplace za zdjecie bo to prywatny dentysta

no wlasnie,bo moze bym ja tak zrobila?od kilku godzin mnie nie boli wiec moze poczekam....

a jednak na wszelkie wypadek ide dzisiaj,lepiej pojsc i uslyszec ze jest tak i tak,a nie czekac i sie martwic ciagle ze moze bede miala znow usuwane tak jak kiedys :( :(;(

Gość już bez ósemek
Miała 4 ósemik- wszystkie zatrzymane. Jedną już tez czułam pod dziąsłem. Nie ma na co czekać. Ósemki to bardzo duże zęby i jak się wyrzynają rozpychają nam cały zgryz. W efekcie moich noszę teraz aparat ortodontyczny... Miałam usunięte wszystkei 4 zatrzymane zeby przez chirurga szczękowego. Bolało, było niemiło, ale w zasadzie już tego niepamiętam, a ząbki się prostują aż miło patrzeć.

no wiec bylam i musze zrobic zdjecie jutro pantomograficzne.bo zebow nie widac a boli.a ja nawet nie wiedzialam ze mozna laczyc z bolem to ze moge miec chore zatoki.ostatnio powaznie chorowalam i katar mam do teraz i dentysta stwierdzil ze albo sa zeby w dziaslach gleboko albo mam chore zatoki szczekowe i jest nacisk na zuchwe i boli wiec lepiej sie zdjeciem upewnic bo moze sie okaze ze potrzebny tylko laryngolog....a jesli sa zeby to lepiej wiedziec teraz i sie zastanowic co dalej.....

Gość terapaga
miałam 4 ósemki - te górne wyrwałam u zwykłego dentysty nic nie bolało!!! jedną dolną wyrywałam rok temu w 2012 roku u chirurga szczękowego na NFZ masakra dr miły zaznaczę że ząb nie był zatrzymany więc nic nie miałam cięte !!!! co się działo potem jakaś masakra. Stosowałam się do zaleceń napiłam się dopiero po 8 godzinach 2 łyczki letniego picia nie palę __zrobił mi się suchy zębodół a że były święta wszystko pozamykane szukałam prywatnie dentysty który by mi dopomógł ---szok tabletki przeciwbólowe jadłam co 2 godziny masakra--trafiłam na dentystę który mi zdiagnozował że to zębodół!!!dawał mi jakieś takie małe trójkąciki które sobie wsadzałam w tą dziurę by ją zatkać i tak po jakimś czasie dziura się zarosła i dopiero było ok pomogła też maść solcoseryl do smarowania!!! szybciej się goiło została mi jeszcze jedna 8mka i po tych przykrych doświadczeniach odkładam czas wyrwania pewnie wyrwę ja prywatnie lepsza opieka w razie gdyby coś znowu było nie tak bo podobno ten suchy zębodół czasami się robi taka Uroda!!! nie wiem tak gadają