Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszkodowana25

mam 25lat i OSPE !!!

Polecane posty

Gość poszkodowana25

no ospe mam w tym wieku!!! cholera jasna. jeszcze w lecie. jak dzieci to znosza??? skoro ja nie moge tego zniesc. swedzi mnie tak strasznie, ze nie moge wytrzymac. co zrobic zeby mniej swedzialo???moze ktos z was zna jakis sposob, zeby choc troszke przestalo swedziec. i jeszcze cos. jezeli bardzo swedzi, to znaczy ze sie goi tak??? i kiedy bede wygladac w miare normalnie??? teraz robia mi sie strupki

Gość dachówka
pod żadnym pozorem nie rozdrapuj strupków, bo zostaną Ci małe wgłębienia po tych strupkach

Gość Alisse22
Sa takie mascie lagodzace dla dzieci.Pamietam bo mama mnie smarowala tym i lagodzilo ale i tak rozdrapalam sobie jeden..i wcale nie byl taki maly! Nad brwią mam dziure po ospie:) Szczerze Ci wspolczuje.Nie mialas jako dziecko?

Gość tak to jest jak ...
rodzice za młodu bronią dzieci przed chorobami :P Mnie tam mama specjalnie do takich dzieci puszczała :P Przez co odrę, świnkę,różyczkę, ospę, szkarlatynę ... mam z głowy :D

Gość Alisse22
Oja, a rozyczki to chyba nie mialam, ale szkarlatyne?!?! Tez chorowalam.Latalo sie po wsi z badylem i calowalo zaby i chlopcow to rozne choroby sie przyplatywaly:)

Gość Alisse22
Hooo..nad ktora :D???? Ja mam nad prawą, wierze ze kiedys zniknie ;)

Są zapewne takie mascie,ja niepamietam jak się nazywają.Ja przechodziłam przez ospe w dzieciństwie i też mam dziurke w czole. heehe Za to dwa razy rozyczke przecohdzilam,w wieku dzieciencm jak i dorsolym. :/

Gość poszkodowana25
a jak juz wszystkie krostki mam przyschniete i juz 80% to strupki to dalej zarazam???? i kiedy mi to zejdzie???

Gość poszkodowana25
a ja mialam swinke, rozyczke. ale do dzis pamietam jak sie bawilam z dziecmi na podworku co ospe mialy, potem w szkole kazdy po kolei - tylko nie ja. myslalam przez to, ze mam jakies przeciwciala w organizmie. a tu nagle trach!!! jak grom z jasnego nieba!!!

Gość ja mialam w wieku 28 lat
w tym roku w styczniu. przynajmniej w zimie. te krosty beda w 3 lub 4 wysypach. zarazasz dopoki ostatnie krostki nie uschną. jest taki puder w płynie z mentolem chyba co łagodzi troche swiad. i do kapieli mozna dodawac nadmanganian potasu to lepiej sie goi wszytko. ja w sumie chorowałam tydzien. krost nie miałam az tak duzo. tylko głowa strasznie bolała. blizny zostały mi 3 bo niechcacy zdrapałam krosty. najwazniejsze to zebys tego nie przeziebiła. siedz w domu. bo w tym wieku to moga byc rozne grozne powiklania. ja pierwsze 2 dni nie wiedzialam ze to ospa i poszlam na wesele! dziwilam sie co ja tak dziwnie sie czuje, mam goraczke jak gardlo nie boli ani kataru nie ma. i wyskoczyly mi wtedy 2 krosty na dekolcie. tez mnie to zdziwilo ze skad takie paskudne syfy tak nagle. dopiero jak na 3 dzien sie wiecej tych krost pojawilo to wpadlam na to ze to ospa. zwlaszcza ze moj kolega na to chorowal tydzien wczesniej i pewnie sie zarazilam. 3maj sie. bedzie dobrze. sewdza najgorzej pierwszego dnia po pojawieniu sie.

moja siostra chorowala na ospe z 15 lat temu. specjalnie z nia przebywalam zeby sie zarazic i nic. dopiero teraz mnie wzielo.

chorowałam w styczniu a te krosty ktorych nie zdrapalam zniknely tak calkiem po okolo 1-2 mcach. te ktore byly zdrapane to teraz dopiero tak mniej jakos ich widac. moze dlatego ze sie opalilam...

Gość poszkodowana25
ja tez nie wiedzialam ze to ospa!!! i ( o ja madra ) pierwszych kilka ... wycisnelam!!! potem myslalam ze to uczulenie. gdy w koncu poszlam do lekarza, to ona tez myslala na poczatku, ze uczulenie. ja mialam w wieku 28lat - jezeli wiekszosc z moich krost to juz strupki (prawie wszystkie), a reszta to takie zasuszone pecherzyki, to jeszcze zarazam???

Gość poszkodowana25
bo ja bym juz chciala wyjsc. wlasciwie to musze wyjsc (bardzo pilne) i sie zastanawiam. jakos bardzo odstraszajaco nie wygladam, bo krost nie mam wielu. a na buzi praktycznie same male. tak mysle czy jutro moge isc na miasto...

Gość poszkodowana25
nadmanganian potasu to ten fiolet, tak??? ile tego do kapieli dodac??? i czy jak zamocze glowe (jestem jasna blondynka) to wplynie to na kolor moich wlosow??

Gość poszkodowana25
i jeszcze cos. ostatnie pytanie. CZY MOGE UMYC WLOSY??????? juz praktycznie wszystko zasuszone to czy moge umys wlosy??? szamponem i nalozyc odzywke???

Gość poszkodowana25
wyglada na to, ze wszyscy sobie stad poszli... szkoda:(

Gość podnoszepodnosze

to jeszcze nic takiego ja kilka lat temu zaraziłam swojego ojca, okazało się, że nie miał nigdy ospy :) i tak 50letni facet się męczył w wakacje.. śLADY JUż NIESTETY ZOSTANą ! NAM ZOSTAłY :(

Gość hmmmmm...
ja miałam ospę w zeszłym roku, w wieku 21 lat... i nie wiem, czy to totalna bzdura, ale lekarz powiedział mi, że przez czas trwania choroby nie wolno się kąpać... więc nie rozumiem, dlaczego wy piszecie o kąpieli z dodatkiem czegośtam... ja bez wody wytrzymałam tydzień i ta część choroby chyba była najgorsza, tzn to, że nie mogłam się umyć... oprócz tego później przez kilka miesięcy miałam plamy na ciele po ospie, dopiero w lato, gdy moja skóra się opaliła - znikły... pozdrawiam Cię i trzymaj się Poszkodowana25 :D

Gość poszkodowana25
hmmmmm... - wiesz mi to samo doktorka powiedziala "nie kapac sie". a teraz to sama nie wiem, bo w necie znalazlam kilka publikacji na temat ospy i niektorzy nawet doradzaja letnia kapiel w celu usmierzenia swedzenia.

Gość maści się pisze
nie maście :O

Gość nadmanganian to to fioletowe
na opakowaniu pisze ile sie tego daje. ja sie kapalam podczas ospy. tzn. mylam sie a pozniej zamaczałam sie cała w tym potasie. włosow raczej nie mocz bo on farbuje troche skóre wiec włosy pewnie tez by zafarbował. ze skory schodzi ale jak jest z włosami to nie wiem... głowe mysle ze mozesz umyc. ja tam sie kapalam codzien przy ospie. tak sie pocilam to jak tu sie nie kapac! podobno przy chorobie powinno sie kapac zeby zmyc te bakterie z siebie. a wychodzic to nie radzilabym ci. jeszcze nie wyzdrowialas, a powiklania przy ospie w tym wieku moga byc powazne. nawet cos ze wzrokiem moze sie stac. nie jestem pewna ale jak masz pecherzyki to jeszcze zarazasz. dopiero jak wszystko zaschnie to przestaniesz zarazac. a ile mialaś wysypów? moze jeszcze sie pojawia jakies?

Gość nadmanganian to to fioletowe
chodzi ze glowe mozesz umyc normalnie szamponem.

Gość poszkodowana25
wysypow??? hmmmm, jakies 3. wlasciwie to dzis juz 6 lub 7 dzien, wiec juz chyba nie powinny mi wyjsc (mam nadzieje). wiem, ze powiklania straszne. i teraz sie troche boje, bo ja myslalam ze nie moge wychodzic bo zarazam i mam miec ograniczony kontakt z ludzmi. wiec wyszlam sobie kilka razy sama, na ogrodek:( i teraz sie boje:(

Gość to juz wiecej nie wychodz
mozesz miec jeszcze 1 wysyp, ale niekoniecznie. a teraz nie jest zimno i miejmy nadzieje ze ci nie zaszkodzilo to wyjscie na dwor. ;) a głowa cie nie boli? bo mnie tak bolała, ze nie dawałam rady nic robic tylko leżałam...

Gość poszkodowana25
nie boli glowa. przez pierwsze trzy dni tylko goraczka. gardlo mnie boli - ale to pewnie od krostek: jedna widze, a drugiej nie moge dojrzec ale czuje ze musi tam byc. ja od samego poczatku biore antybiotyk w duzej dawce przeciw powiklaniom i heviran (acyklowir przeciwko wypryskom) i jakos dotad przechodze to lagodnie (mam nadzieje, ze tak juz zostanie).lekarka mi powiedziala, ze po tygodniu wysyp sie skonczy i mam nadzieje, ze tak wlasnie bedzie.