Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marceliona

czy ja musze miec skierowanie?

Polecane posty

Gość marceliona

hej.sprubuje wyjasnic o co dokladnie chodzi.chodze zawsze prywatnie do lekarza stomatologa wiec nawet jakby dal mi skierowanie na zdjecie rtg zeba to tak czy siak musze za te zdjecie placic(przynajmniej u nas tak jest w szpitalu).a moge isc do szpitala sama bez skierowania i powiedziec ze potrzebuje zdjecie rtg tego i tego zeba i zaplace oczywiscie tez.tylko czy zrobia mi wtedy zdjecie?bo kiedys pamietam tak robilam,tylko ze dentysta skierowania nie dal a na zwyklej kartce napisal ktory zab ale tez pieczatki zadnej nie dal wiec rownie dobrze sama moge powiedziec o co hcodzi.jak myslicie?czy moze lepiej do rodzinnego isc i powiedziec?chociaz ostatnio rodzinni u nas nie chca dawac od siebie jesli przysyla prywatny lekarz...

Gość niesmialaaa
możesz iśc bez skierowania ;)

Gość marceliona
dzieki,poczekam do wyplaty i sie przejde.bo tak myslalam ze jak sie da kase to sie zalatwi.tak jest juz chyba wszedzie

Zarejestruj się w gabinecie mającym umowę z nfz. Stomatolog wypisze Ci skierowanie, jeśli uzna, że rtg będzie przydatne.

Gość marceliona
hmmm tylko ze u nas na wizyte u takiego stomatologa sie czeka 3 miesiace wiec to odpada.a jakbym do rodzinnego poszla i powiedziala ze dentysta mi kazal?ale mi se wydawalo ze mozna bez....

Gość marceliona
[rzeciez jak sie od prywatnego ma skierowanie to i tak trzeba placic ze swojej kieszeni...przynajmniej tak zawsze bylo.miesiac temu chcialam np badanie krwi zrobic bez skierowania i zrobilam tyle ze sama placilam za nie.powiedzice jak to jest bo juz mam metlik w glowie....

Gość mnie się nie pytaj
tydzień temu byłam u dentysty prywatnie nie widział mu się któryś tam ząbek i zażyczył sobie zdjęcie RTG tego samego dnia za raptem 20 zeta załatwiłam sprawę prywatnie bez skierowania

Badanie krwi nie zrobi Ci krzywdy, a nadmiar promieniowania rtg - tak. Może w Twoim mieście jest inaczej?:O P.S. - jestem stomatologiem. Skąd wiesz, że Ci potrzebne rtg?

W klinice w której pracuję na wszystkie zdjęcia radiologiczne (rtg, pantomogram, zdjecia cefalometryczne) wymagane są skierowania....jeśli chodzi o pojedyńcze zęby, wystarczy karteczka od lekarza ze wskazaniem, który ząb ma być prześwietlony.

Gość też cosik dodam
Ostatnio zakładałam aparat na ząbki i za każdym razem jak szłam na zdjęcię to miałam skierowanie od orto i po wejściu do pracowni rtg (prywatnie) było ono wymagane.

Gość marceliona
bo rosna mi osemki i boli .nie widac ich wiec kazal zrobic rtg.do "mnie sie nie pytaj" a w normalnej przychodni jak kase dam to zrobia?rownie dobrze sama moge na karteczce napisac ktory zab....

Karteczka o której pisałam powinna oczywiscie posiadać pieczątkę lekarza...myslałam że to oczywiste, od skierowania rózni się tym, że nie jest gotowym formularzem z napisem SKIEROWANIE...

Gość marceliona
no to juz nie wiem....chyba zadzwonie do pracowni rtg i sie zapytam...

Gość gość
to chyba zależy czy się idzie prywatnie czy nie. Jak prywatnie to pewnie nie - w każdym razie ja polecam http://rentgen-poznan.pl bo robią naprawdę porządnie.

Gość gość
to cienki ten prywatny stomatolog,jeżeli nie ma rentgena..

Gość gość
Jest Ustawa , która wyraznie określa ,ze na zdjęcie rtg zęba punktowe nie trzeba skierowania . Podobnie to działa jak leki w aptece bez recepty . Zdjęcie rtg nie leczy , to diagnostyka , leczy stomatolog m.in. na podstawie zdjęcia !!

Gość gość
Na podstawie § 3 ust 4 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2015 r. w sprawie warunków bezpiecznego stosowania promieniowania jonizującego dla wszystkich rodzajów ekspozycji medycznej (Dz. U. z 2013, poz 1015), skierowanie nie jest wymagane w przypadku badań RTG stomatologicznych wewnątrzustnych. Są to zdjęcia punktowe (pojedynczego zęba) i nie dotyczy to zdjęć np. pantomograficznych, dla których wymagane jest dostarczenie skierowania, niezależnie czy zdjęcie wykonuje się prywatnie czy na NFZ. Refundacja pantomogramów to sprawa oddzielna i dotyczy tylko niektórych przypadków (np. leczenia ortodontycznego dla dzieci i zabiegów z zakresu chirurgii stomatologicznej).

Rentgen cefalometryczny to dość innowacyjna technologia, więc na pewno nie wszystkie gabinety stomatologiczne taki gabinet mają. Wiem na sto procent, że http://studiose.med.pl takim dysponuje, bo jak raz czekałam w poczekalni na wizytę to jedna pani się umawiała w recepcji właśnie na taki rentgen.

Gość Kierpec
Cefalometrię robiłem w pracowni Diagdent na Saskiej Kępie i nie potrzebowałem na nią skierowania. Po prostu zadzwoniłem, umówiłem się na wizytę i tyle. Co fajne na wyniki czekać nie musiałem bo dostałem je od razu do ręki a dodatkowo mam do nich dostęp on-line więc w razie potrzeby mogę je otworzyć na komputerze.

Gość Jayne
We wrocławiu panoramiczne RTG też dostaniesz za bagatela 30zł, a robione najnowszym sprzętem więc stomatolog z łatwością dużo z niego odczyta http://lux-dent.com.pl/rtg-zebow-wroclaw/