Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakladam firme i nie wiem

Co daje bycie Vatowcem?

Polecane posty

Zakladam firme i nie wiem co daje bycie vatowcem.od jakich obrotow jest obowiazek posiadania kasy fiskalnej? chce kupic samochod na firme, czy musi byc z kratka?prosze o rady i odpowiedzi-jestem zagubiona...

mogę zapytać (z czystej ciekawości) - jaka to firma? i czy jednoosobowa czy nie :) przede wszystkim jest obowiązek bycia vatowcem przy osiągnięciu pewnego pułapu dochodów rocznie (kurde, nie pamiętam, chyba 60 000 czy cuś :D )

Gość obroty
nie maja znaczenia, jeśli zakupujesz towar z vat-em (a teraz nic bez vat-u nie kupisz chyba że na lewo) to musisz ten vat odprowadzić,a kasa fiskalna od 40000 wzwyż🖐️

Gość obroty
tłumaczę: kupujesz towar z vatem i masz na to fakturę-tak? więc sam/a musisz wystawić fakturę dokumentującą, że ten towar rozprowadziłaś/eś przeciez raz na miesiąc masz obowiązek złożyć pit w U.S. prawda?:o

Gość obroty
a im więcej towaru miesięcznie zakupisz tym więcej masz vat-u

obroty - ale ja się powaznie pytam o tyle, że nie ma obowiązku bycia vatowcem, jesli sie nie osiaga jakiegos tam (nie chce mi sie teraz grzebac w papierach) pulapu chyba że coś się zmieniło ;)

hmmm, jesli chcesz prowadzic firme, to vat obowiazkowo. :) a daje Ci to tyle, ze mozesz, po dokonaniu zakupu na firme, odliczyc sobie podatek nalezny od naliczonego. czeka Cie comiesieczna gehhenna ze skladaniem zeznania z akazdy miesiac. dodatkowo raz w roku dochodowy od osób fizycznych. i tutaj masz mozliwosc dokonania wyboru albo stale tylko 19 % albo okreslona w ustawie stawke. a kasa fisklna bdajze od 30000 (ale nie jestem pewna na 100% )

Gość obroty
prowokacja?:D

najlepiej, jesli znajdziesz sobie biuro rachunkowe, które te wszystkie podatki wyliczy. bo samamu sie mozna pogubic, niestety to kosztowny wydatek- zwłaszcza na poczatek

Gość obroty
eee tam wydatek - mój księgowy bierze stówkę za comiesięczne rozliczenie

Gość jaaaaaaaaddddddddaddddd
zakladalam firme dokladnie kilka dni temu i wiem w sumie wszytsko co i jak, jak chcesz to sie odezwij na gg 1693639

Gość obroty
wiesz, bo ja jemu tylko dostarczam faktury z całego miesiąca, a on w exelu zlicza to wszystko, finalnie stwierdza ile mam do zapłacenia vat-u a ile dochodowego a zeznanie podatkowe na tej podstawie robię juz sama a tak notabene to mój kuzyn, więc stąd ta zniżka:D

Tak, firma jednoosobowa. Dalej nic nie wiem. Niestety na razie mnie nie stac na biuro rach, a po drugie studiuje Finanse i rachunkowosc-studia jak widac zbyt teoretyczne, za malo praktyki....:(

VATowcem musisz być powyżej 10.000 EUR obrotu, czyli ok. 38.000 PLN. Na firmę może być auto bez kratki, ale wówczas odliczysz VATu jedynie 60 %, ale nie więcej niż 6.000 PLN.