Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sordna

Dw pytania w zwiazku z Yasmin

Polecane posty

Gość Sordna

witajcie,mam dwa pytania,poniewaz jestem troche spanikowana bo dowiedzialam sie ze moja kolezanka wpadla na tabletkach(co prawda przed stosunkiem pila alkohol). 1)Slyszalam ze Yasmin maja mniejsza zawartosc hormonow i w zwiazku z tym ryzyko ciazy zwieksza sie, kochalam sie ze swoim chlopakiem w 6 i 9 dzien cyklu, to znaczy,biore Yasmin od ponad roku i 6 i 9 dzien to dni liczone po 7 dniowej przerwie. Czy jest mozliwosc ze jestem w ciazy? 2) Wczoraj rowniez kochalam sie ze swoim chlopakiem( z prezerwatywa) i zapomnialam wziac wieczorem tabletke,i dopiero teraz sobie o tym przypomnialam,czyli minelo juz 12 h, mam wziac mimo to dwie tabletki czy nie brac wczorajszej a wziac tylko dzisiejsza? i czy to ze byla jednak prezerwatywa i nie pekla uniemozliwia bycie w ciazy? z gory dziekuje za odpowiedz...

Gość Sordna
i jeszcze jedno:czy ktoras z forumowiczek wpadla zazywajac Yasmin i przestrzegajac wszystkich zasad typu: nie branie narkotykow,brak alkoholu,antybiotykow,wymiotow itd.?

Gość Sordna
prosze niech ktos mi odpowie...

gówno prawda- wszystkie tabsy działaja sa tak samo skuteczne nie zależnie od ilości hormonow jesli seks był z gumką to luz, w ulotce jest info ze jesli zapomni sie tabsa to jak najszybciej trzeba ją przyjąć nawet jesli trzeba wziąć 2 naraz, poczytaj

Gość Sordna
tak,ale jesli nie minie 12 h...ech:(

jeśli MINIE ! jesli zapomnisz tabletke i mineło 12 h to bierzesz ją od razu jak sobie przypomnisz nawet jesli trzeba wziąć 2 na raz

Gość Sordna
czy to znaczy ze koniecznie musze sie tez do tego zastosowac? "Należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu przyjmowania tabletek z aktualnego opakowania, czyli bez stosowania 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia powinno wystąpić po dokończeniu drugiego opakowania. Jeżeli krwawienie z odstawienia nie wystąpi po ukończeniu drugiego opakowania, przed rozpoczęciem następnego należy skontaktować się z lekarzem. W dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie."? nie chcialabym zatrzymywac tak okresu...

bo to co zacytowalas odnosi sie do zapomnienia tabletki z 3 tygodnia

Gość Sordna
to byla 17 tabletka

czyli 3 tydzien, wiec zastosuj sie do tego co napisalas... chociaz no stosunek był z prezerwatywą...

Gość Sordna
no byl z prezerwatywa,i nie pekla,wiec sperma raczej sie nie dostala...kurde nie wiem co mam robic,akurt po skonczeniu tego opakowania chcialam zmieniac tabletki na inne...

ja mysle ze guma spełniła swe zadanie, ale skoro zapomniałas tabletki to nie rob przerwy bo potem niewiadomo ile bedziesz musiala sie dodatkowo zabezpieczać

Gość Sordna
:( a czy to jest niebezpieczne takie zatrzymywanie okresu?

nie, czasem dziewczyny tak robią jak nie chcą mieć okresu np. na wakacje czy ślub poza tym przy tabsach nie masz prawdziwego okresu tylko sztuczny wiec mozesz nim manipulować z tym że organizm moze zareagowac plamieniami na połączenie opakowan

Gość Sordna
no nie wiem co mam robic, nie bardzo chce laczyc te opakowania nie jestem do tego przekonana...poza tym chce jak najszybciej zmienic tabletki na inne :(

to zrób tak- zrób przerwe normalnie, zacznij nowe tabletki ale od teraz do konca nastepnego opakowania juz tych nowych tabsów stosujcie dodatkowo gumke na wszelki wypadek jesli zapomniałas i zrobisz przerwe to owu sie moze odblokować (jak sie juz nie odblokowala) ale na dobrą sprawe to nie wiadomo na 100% kiedy i czy w ogole także dla własnego spokoju stosujcie gumke

Gość _wilma_
Ty wogóle nie masz cyklu owulacyjnego, jeśli bierzesz tabletki bo nie masz owolacji :/ a poza tym to nie panikuj ja wiele razy zapominaałam brać tabletki i robiłam przerwę i jest ok. Jeśli bierzesz tabletki od roku to twój poziom hormonów jest wyższy niż zwylke i zajście w ciążę jest minimalne, tak powiedział mój gin. Ja nie robię przerwy tylko jeśli zdarzy mi się zapomnieć więcej niż jeden dzień pod rząd lub kilka razy w miesiącu.