Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _mamawitusia_

kończy się macierzyński ...

Polecane posty

Gość _mamawitusia_

i muszę wrócić do pracy. Niby nie jest tak źle, z synkiem zostanie babcia (właściwie to będę go no dniej musiała zanosić). Aż mi się coś robi jak pomyślę, że będę go musiała zostawiać na 8 godz. + 2 dojazd do pracy - 10 godzin!!! Chyba się zatęsknie, zamartwię itd. :((( Jak sobie z tym radzicie? Od razu uprzedzam złośliwe komentarze - nie jestem leniwym babskiem (do pracy chodziłam niemalże do końca ciąży), do pracy wracam z chęcią, tylko żal mi tych chwil, których nie spędzę z małym, a na dodatek będę się zamartwiać czy wszystko z nim ok... Siedząc w domu też nie miałam łatwo... karmienie, przewijanie, pranie, sprzątanie, prasowanie, spacerki... niech Wam się nie wydaje! Teraz muszę wrócić do pracy a wszystkie te obowiązki nadal zostaną... aż się boję czy dam radę.

Gość avero
ja po macierzynskim ide na wychowawczy.nie przelewa sie nam w domu ale nie moglabym zostawic malutkiego dziecka z kims bo ciagle mam wrazenie ze ja sie nim najlepiej zajme i ze wszystkie najlepsze chwile z zycia synka mi uciekna juz na zawsze bezpowrotnie.dlatego olewam wszystko inne i zostaje z nim w domu.

Gość hania_30
mamowitusia,ja dopiero oczekuje na dzidzie,ale tez bede musiala wrocic do pracy, gdy dziecko skonczy ok 9 m-cy,i juz mam podobne obawy do twoich.nie jest lekko, z jdenj wyplaty z mezem nie pociagniemy. tez sie martwie jak podolam-bo to bedzie 10 godzin pracy wraz z dojazdem dziennie+obowiazki,ktore wymienilas,a ktore sa zwiazane z pielegnacja dziecka.

Gość _mamawitusia_
Ech to i tak dobrze - 9 miesięcy to dzidzia już poza mleczkiem będzie jadała inne specjały. Ja musze zostawić 4-miesięczne dziecko :( będzie karmione sztucznym mlekiem, mnie zaniknie pokarm, bo nie dam rady odciągać tyle, żeby mu na pół dnia starczyło :( Smutne to... i jak tu pałać radością i chęcią do macierzyństwa. Ech... Z chęcią zostałam bym z małym w domu, ale z dwóch powodów nie mogę: 1. jak większości rodaków - nie przelewa nam się, 2. nie miałabym po co już wracać do pracy :(

Mamusiuwitusia może nie rezygnuj a karmienia zawsze to godzinka w pracy krócej będzie. A co do wieku Małego to powiem Ci że dużo łatwiej jest rozstać się z dzieckiem w takim wieku niż ze starszym.

Ciesz się że zostawiasz go z babcią - na pewno dobrze się zajmie dzieckiem. Doskonale cię rozumiem ja trzykrotnie stawałam w takiej sytuacji. Zostawiałam 4,5 miesięczne dzieci i szłam do pracy. Musiałam odstawić dzieci od piersi. Początki są trudne. Trzymaj się. P.S. Ciągle pracuję w tej samej firmie.

no wlasnie dziewczyny, ja wlasnie dzisiaj wrocilam do pracy po macierzynskim, caly czas mysle co u mojego Bartla

Ja musiałam miesięczne dziecko zostawić pod opiekę babci, jednak gdy miało już 3 miesiące wróciłam do siedzenia z nim w domku.teraz tez musze go niestety opuścić na 8 godz, a szkoda, bo sie przyzwyczaiłam z dzieckiem spędzać czas,

Gość ______________________..
mamo witusia - nie wiem czy to Ciebie pocieszy, ale czy będziesz musiała się \"rozstać\" z synkiem teraz, za kilka miesięcy, czy rok - jest tak samo trudno. Po prostu trzeba to przejść. Też namawiałabym Cię na spóbowanie dalszego karmienia piersią - poza innymi ważnymi przyczynami-godzina więcej w domu dla synka. Godzina to dużo. Fajnie by było gdyby ktos mógł wam pomóc w prowadzeniu domu-nie chodzi mi o gosposię, tylko o np. mamę czy siostrę, która podrzuci obiad, itp. - po to, żebyście mieli jak najwięcej czasu dla synka. powodzenia:)

Gość _mamawitusia_
Dzięki za słowa otuchy :)

Gość bziczek
a buu.. bedę miałaten sam problem... Mała zostanie z jakąś obcą opiekunką a ja już sie martwie.. Lubie swoją pracę, ale coś mi sie wydaje, że i tak bedzie cholernie ciężko. I nie widzę żadnego "ratunku" poza tym, ze trzeba to przejść.. Zazdroszczę tym, którzy część pracy mogą wykonywać w domu, ale mogą sobie wziąć np. rok wychowawczego.. Taki szkrab z dnia na dzień czegos sie uczy -fajnie byc przy tym..

niby panstwo chce wiecej dzieci- dlaczego nie pomoga mlodym rodzicom w sposob realny? dluzsze urlopy macierzynckie (conajmniej do 6 miesiaca) i comiesieczne wsparcie finansowe, a nie jednorazowe becikowe (w Anglii 300 funtow na dziecko co miesiac). ja tez wolalabym wychowywac moje dziecko, a nie po wakacjach wracac do pracy. juz zaluje , ze umknie mi tyle usmiechow, byc moze 1 wypowiedziane slowo, 1 kroczek...kto poza matka i ojcem lepiej rozumie dziecko?

Gość _mamawitusia_
Dokładnie!!!

Ja będę musiała wrócić po 3 miesiącach. Doktoranci tyle dostają urlopu macierzyńskiego. Niepłatnego.

Gość pracownik wyższej uczelni
A od kiedy to doktorant jest innym pracownikiem niż pozostałe osoby? Urlop macierzyński (jego wymiar) przysługuje z mocy ustawy (dokładnie Kodeksu Pracy), a nie zajmowanego stanowiska.

Gość pracownik wyższej uczelni
:D A to powodzenia 🖐️ Mnie na szczęście taka reforma nie objęła i nie na wszystkich uczelniach ma to zastosowanie.

Gość bo oni interesują się dzieckim
od poczęcia do urodzenia. tylko.