Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

odyseja

matka ab + a ojciec 0 + jaka grupe moze miec dziecko?

Polecane posty

AB i B Gdy B jest \"homo\", czyli BB, to może być u dziecka grupa B lub AB (po 50%). Gdy B jest \"hetero\", czyli B0, to dzidzia może być AB(25%), B(50%) lub A(25%) O czynniku Rh się nie wypowiadam, bo chyba się ta tamtą lekcję nie nauczyłam :)

- jest recesywny ----------------- hohoho... a co w sytuacji gdy matka ma ab+ a tatus b - ? czy mozna bedzie wtedy podejrzewac o ojcostwo tego z 0+? Jeśli jedno z rodziców ma AB to nie jest możliwe żeby w pierwszym pokoleniu ujawniło się 0 wogóle AB matka heterozygotą pod wzgl. RH +/- i BB ojciec RH -/- 50% AB i 50% BB po 50% +/- i -/- AB matka homozygotą pod wzgl. RH +/+ i B0 ojciec RH -/- 25%AB 25%A0 25%BB 25%B0 i 100 RH +/-

u nas jest to samo, ja mam AB +, maz ma 0 + nie wiem jaka grupe ma moj syn jeszcze...

e tam, moj mąż ma O a ja A i oboje dzieci mają O jak jedno z rodziców ma AB a drugie O to dzieci mogą mieć wszystkie grupy, A, B, AB jak i O

Rafinka nie jest prawdą to co mówisz Ty masz A a mąż ma 0 czyli jeśli ty jesteś homozygotą AA to 100% waszego potomstwa będzie miało AA a jeśli jesteś heterozygotą A0 to 50 będzie miało A0 i 50% 00 ale skoro Twóje dziecko ma 00 to Ty masz A0 i innej możliwości nie ma - no chyba że Twoje dziecko nie jest Twoje lub Twojego męża... ale zakładam że jest Wasze

sorry pomyłka gdybyś była AA to 100 % potomstwa miało by A0

Nie zgodzę się, u mnie w rodzinie nikt nie ma grupy O, ojciec ma AB a mama B. Z tego ja mam A a brat B. No nie wiem jak u dziadków :D U mojego męża wszyscy mają O. Krew nie dziedziczy się zgodnie z prawem Mendla, czytałam, że jest to trochę bardziej skomplikowane, ale nie jestem fachowcem.

RAfinka dziedziczy się zgodnie z prawem Mendla -------------- Rafinka Nie zgodzę się, u mnie w rodzinie nikt nie ma grupy O, ojciec ma AB a mama B. Z tego ja mam A a brat B. No nie wiem jak u dziadków U mojego męża wszyscy mają O. ----------------- Skoro tata ma AB a mama ma B to wszystko jest jasne ... gdyż Twoja mama jest heterozygotą i jej grupa krwi wygląda tak B0 czyli w krzyżówce AB i B0 występują takie możliwości AB A0 BB B0 po 25% z każdej i w pokoleniu F1 (czyli Ty i brat) wyszło A0 dla Ciebie natomiast z tej racji że Twój mąż jest homozygotą recesywną 00 Twoje dzieci magą mieć grupę krwi 00 (krzyżówka była wyżej) gdyż szanse na grupę krwi 00 w tym przypadku to 50% zarówno jak dla grupy A0 ... i nie ma znacznia że pod wzgl. fenotypowym w Twojej rodzinie (tata i mama) nie ujawniła się grupa krwi 0 gdyz szczerze mówiąc nie miała ona możliwości się ujawnić. Nawet Twoi dziadkowie nie muszą mieć fenotypowo grupy krwi 0 wystarczy aby w kolejnym pokoleniu nie mogła się ona ujawnic... chyba że oboje byliby homozygotami dominującymi (AA, BB) lub heterozygotą AB Skoro Twój brat ma grupe krwi B to moze on mieć B0 (heterozygota) lub BB (homozygota dominująca). Załóżmy że żona Twojego brata jest jak Twój mąż homozygota recysywną 00 a on będzie BB to wtedy nie ma szans żeby w pokoleniu F1 (czyli ich potomstwo) ujawniła się grupa krwi 0.

Nawet Twoi dziadkowie nie muszą mieć fenotypowo grupy krwi 0 wystarczy aby w kolejnym pokoleniu nie mogła się ona ujawnic... chyba że oboje byliby homozygotami dominującymi (AA, BB) lub heterozygotą AB *** *** Nawet Twoi dziadkowie nie muszą mieć fenotypowo grupy krwi 0 (wystarczy żeby przynajmniej jedno z nich miało B0 lub A0 )aby w kolejnym pokoleniu nie mogła się ona ujawnic... chyba że oboje byliby homozygotami dominującymi (AA, BB) lub heterozygotą AB wtedy nie ma grupy 0 wogóle więc nie może się ona ujawnic ... gdyż jej nie ma ------------- Grupy Krwi A, B i AB są dominujące nad grupą krwi 0 ale ni ejest powiedziane że osoba która ma fenotypowo gr. np: A nie może mieć A0 ------------------------- A skoro piszesz że Twoje dzieci mają 0 i mąż to sorry ale albo Ty nie jesteś matka swoich dzieci albo masz grupę A0 bo gdybyś miała AA to Twoje dzieci miały by w 100% A0 a rozwodząc się nadal, jeśli miałabyś AA to Twoi rodzice nie mogliby byc Twoimi rodzicami... ---------------

tam do Tych dziadków to jeszcze poprawiam *** Nawet Twoi dziadkowie nie muszą mieć fenotypowo grupy krwi 0 (wystarczy żeby przynajmniej jedno z nich miało B0 lub A0 )aby w kolejnym pokoleniu F1 mogła się ona ujawnic... chyba że oboje byliby homozygotami dominującymi (AA, BB) lub heterozygotą AB wtedy nie ma grupy 0 wogóle więc nie może się ona ujawnic ... gdyż jej nie ma

Gość gość
matka grupa krwi AB,córka grupa krwi 0,jaką grupe krwimoże mieć ojciec??