Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izabela.23

Karmienie piersia

Polecane posty

Gość izabela.23

Mam maly problem 3 tygodnie temu urodzilam syna. Karmie go piersia ale od kilku dni dziecko sie budzi co godzine najwyzej 2 godziny do karmienia. Wczesniej przesypial po trzy godziny nie wiem czy to mozliwe zebym miala jalowy pokarm? Moze ktos mi odpowie bo zastanawiam sie czy powinnam zaczac malego dokarmiac butelka.

pokarm rodzi sie w glowie a dopiero pozniej w piersiach... rob jak uwazasz, przeciez dzieko tez chce popatrzec na swiat, a nie tylko spac po cycu trzy godziny poza tym to okres kiedy pokarm w piersiach sie normuje a jesli ciagnie co 1, 2 godziny to pobudza ci bardziej laktacje, wiec watpie abys miala \"jalowy\" pokarm

na razie nie dokarmiaj butlą on jest maleńki jeszcze, teraz zaczyna intensywnie rosnąć więc może więcej potrzebuje, przystawiaj go tak często jak chce, za 3 tygodnie masz pewnie pierwsze szczepienie i ważenie, zobaczysz ile przybrał w ciągu tych 6 tygodni, jeśli za mało, lekarz ci powie co robić zasypia przy piersi? może przez to nie dojada tyle ile by chciał więc szybciej się budzi

poza tym tak jak powiedziała pokurcz - teraz laktacja jeszcze wciąż Ci się normuje, piersi się muszą dostosować do zapotrzebowania dziecka na mleko, trwa to co najmniej 6-8 tygodni, jak teraz zaczniesz dokarmiać, bedziesz musiała niedługo robic to juz cały czas, bo mleko w piersiach Ci zniknie, przy takim osesku spanie dłużej niż dwie godziny między karmieniami to naprawdę luksus ;)

Gość do pokurcz
kto ci tych bzdur nagadal? niektore kobiety nie maja wystarczajacej ilosci pokarmu i nawet zastrzyki i inne ulepszacze nic na to nie pomoga pokarm najpierw rodzi sie w glowie...smuty ze szkoly rodzenia

tak to z tymi maluszkami jest. Może się budzić często to normalne. Świata oglądać to na razie chyba nie chce. Musisz zachować spokój jak się budzi i być cierpliwa. Jak poczuje się bezpiecznie (widząc Twój spokój) będzie maluszek spał. Pozdrawiam

przekleje ci tutaj co pisalam na podobnym topiku odnosnie karmienia w czasie pobytu z synkiem w szpitalu (byl po powaznej operacji od razu po urodzeniu) pewnego dnia totalnie stracilam pokarm, ze stresu i zmeczenia pewnie. nie bylam w stanie nawet kilku kropelek wycisnac a wczesniej po 100ml sciagalam laktatorem reczny. w ciagu dnia wypilam cala paczke herbnatki hippa a jedna z internetowych znajomych przywiozla mi wlasnie laktator elektryczny. na poczatku sciagalam po 10ml, po 2godz przystawialam ssawki ponownie i bylo znowu malo, i tak cala dobe z razu na raz wiecej. nastepnego dnai bylo ciut wiecej po kazdym sciagnieciu az w koncu na 3 dzien znowu do 100ml odciagalam. Jak Krzys zaczal sam ssac to wszystko sie ladnie rozkrecilo i teraz miewam powodzie. Jak to powiedziala jedna z lekarek z centrum ponad polowa sukcesu z karmieniem i iloscia mleczka zalezy od psychiki matki. ps1. jesli sadzisz ze masz malo pokarmu podaje sposoby na lepsza laktacje *przystawianie dziecka tak czesto jak to mozliwe nawet jesli mialoby to byc tylko na chwile i co godzine *odciaganie pokarmu laktatorem co 3 godziny (super jest laktator - dojarka medeli LACTINA, do wypozyczenia w szpitalach ok 5zl za dobe wypozyczenia plus ok 50zl za przystawke osobista) *piwo KARMI *conajmniej 3litry wody mineralnej *homeopatyczne granulki Riccinus Communis 5ch *lyzeczke majeranku popic ciepla woda *herbatka mlekopedna HIPP (ta sie u mnie nie sprawdzila) *srodek mlekopedny FITO MIX FIT IV z Herbapolu ps2. a karmi to ja w syt kryzysowych wypijam cale male. czasami jak Mlody za dlugo ssie i mam wrazenie ze mam pusto to popijam karmi tak po pare lyczkow ze duza butelka na 3 dni jest

do pokurcz - moze smuty, moze nie, ale nie musisz sie tak unosic, bo kazdy ma prawo myslec jak chce :P

Nie ma sensu panikować, ściągać pokarm itp. To się stosuje gdy dziecko jest słabym \"ssaczem\" ;) albo trzeba intensywnie pobudzić laktację. Mały rośnie i potrzebuje więcej pokarmu, a piersi potrzebują czasu żeby sie przystosować. Przystawiaj synka do piersi kiedy tylko zechce, za 2-3 tygodnie zacznie ssać rzadziej, bo będzie się najadał. Jeżeli chcesz karmić piersią nie słuchaj rad tych które same nie wykarmiły. Gdy faktycznie jakimś cudem będziesz miała mało pokarmu to stwierdzi to lekarz na wizycie kontrolnej, podczas ważenia. Wówczas możesz albo pobudzać laktację albo dokarmiać butelką, czy nawet przejść całkiem na butlę, to już od Ciebie zależy :)

Gość izabela.23
Jestem juz spokojniejsza dzieki za rady:) Byla z maluszkiem w piatek na wazeniu i okazalo sie ze dobrze przybiera na wadze i zaczal wiecej spac. :) teraz i ja moge troszke odespac ostatnie dni zmeczenia. Pozdrawiam