Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabbie

Wiara a religia?

Polecane posty

Gość gabbie

Zastanawia mnie kwestia wiary i religii. Spotkalam ludzi, ktorzy wprawdzie chodza do kosciola, ale z ich wiara jest bardzo kiepsko... Nie wierza w podstawowe prawdy wiary, w podstawowe dogmaty... A z drugiej strony sa ludzie, ktorzy do kkosciola nie chodza, ale bardzo gleboko wierza w Boga. Czy wiara musi sie wiazac z religia? Czy mozna powiedziec, ze deista/teista wierzy? Czy mozna powiedziec, ze istnieje religijnosc "tradycyjna", "kulturowa" nie poparta gleboka wiara? Czy ktos podejmie dyskusje?

Gość HeniekPoter
coś w tym jest osoba na pozór religijna moze być uboga duchowo

Czy jest zaleznosc? Sama sobie odpowiedzialas stawiajac pytania. Ja nie wierze. Jak dla mnie to wymysł słabych ludzi, im wieksza alienacja tym silniejszy obraz Boga sobie stwarzaja.

Gość gabbie
czy slyszeliscie o kwakrach? ich pojmowanie wiary jest tak odmienne od naszego- i sa przy tym uznawani za odlam chrzescijanstwa..hmm ,,Liberalni kwakrzy charakteryzują się bardzo humanistycznym nastawieniem (pomoc społeczna, ochrona środowiska, pacyfizm itp.), liberalizmem teologicznym (dogmaty, kardynalne prawdy wiary ograniczone do minimum) i społecznym (akceptacja związków i małżeństw homoseksualnych, ogólnie liberalne podejście do seksualności)''

Gość HeniekPoter
nie słyszałem ale pachnie mi to neo-pogańska pseudo-chrzescijańska sektą

Gość HeniekPoter
nie prawda

Gość gabbie
dlaczego od razu sekta a nie inna forma wiary? ich zasady sa na wskros humanitarne ,,Kwakrzy nie posiadają świątyń (kościoły), ambon, ołtarzy. Na zgromadzeniach każdy może zabrać głos, kto czuje się ożywiony Duchem, przyjmują bowiem, że Duch Św. jest zawsze tam, gdzie zbiera się choćby parę osób w imię Chrystusa (Jezusa). Są przekonani, że Światło zapala się w każdym człowieku przychodzącym na świat. Darzą szacunkiem Biblię (Pismo Święte), lecz ważniejszy jest dla nich głos Boży przemawiający w ludzkiej duszy.''

Gość gabbie
to prosze- zapoznaj sie skoro nie znasz. ,,Kwakrzy – protestancki kierunek wyznaniowy w chrześcijaństwie silnie akcentujący rolę osobistego wewnętrznego objawienia. Charakteryzuje się m.in. przestrzeganiem światopoglądu pacyfistycznego'' gdyby takie zasady jak rownosc, pacyfizm i pomoc spoleczna dominowaly w innych religiach to nie dochodziloby do wojen..

Gość HeniekPoter
powinna

Gość HeniekPoter
wiesz co ci kwarzy są gdzies sobie zyja wjakimś zadupiastym stanie usa , jakiś odłam protestantyzmu n eposiadajacy naukowej teologii -moze i fajni ludzie ale mało mnie to interesuje

Gość HeniekPoter
i za mało o nich wiem aby sie cos wiecej wypowiadac -z tej notki w wikipedii niewiele wynika

Gość HeniekPoter
no jak ktoś ma pozamiatane pod czachą to z kazdej religii bedzie sie smaił i z kazdego wyznania bo po prostu nie potrafii zrozumieć pewnych rzeczy

Acha i żeby nie było nie jestem \"stara nawiedzoną babką\" ani też \"szlona małolatą\". Mam ponad 30 lat i...religia jest dla mnie ważna. :-) Niestety często ludzie wpadają z jednnej skrajności w drugą...(hehe....wiecie o KIM mówię!;-) ) Ale faktycznie nieodpowiedzialni ludzie potrafią śmiać się z każdej religii i jej wyznawców:-(

Gość kwakrzy mają dobrą opinię
i z tego co sie orientuję zasłużenie ale np: Nixon pochodził z rodziny kwakrów