Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rivendell

zgrzytanie zebami

Polecane posty

chcialabym sie dowiedziec skad sie bierze, co jest jego przyczyna i jezeli wiecie cos na ten temat to piszcie:)

jeśli ma się nerwowy dzionek i przed snem się nie wyluzowało to można zgrzytać zębami. Hmmm no a niektórzy mówią że zgrzyta się jak ma się jakieś robaki :)

Stłumiony stres no i robaki też mogą być. Spróbuj się tego oduczyć bo skutki mogą być opłakane i nieodwracalne. Jest to tak zwany bruksizm.

Nie dziwię się. Dlatego nie zgrzytaj już. Szczęka górna zawsze oddzielona od górnej. Rób to świadomie. Przed snem coś uspakajającego i tak samo ze szczęką. A czy twoje życie jest ostatnio stresujące?

Oczywiście to, że zgrzytasz nie świadczy jeszcze, że masz bruksizm. Ale możesz kiedyś mieć.

zgrzytam ponoc od kilku lat raz w ogole ,raz troszke, kiedys zas mocno. Ale mnie ani szczeka nie boli ani nic o tym nie wiem ze zgrzytam, tylko siostra mi mowi, ze nie umie przez to w nocy spac (mamy wspolny pokoj:(). stresujace? praktycznie ciagle jest cos co stresuje. nie da sie rady niestresowac. studia, praca itd. chyba od tego wszystkiego trzeba sie odizolowac i wtedy moze by byly jakies efekty. pozytywne oczywiscie:)

Dzieki Bogu jeszcze nie jestem w takim stanie. Ale teraz jestem jeszcze bardziej przerazona:(

Osobiście uważam, że najlepsza jest terapia wstrząsowa, stąd te linki. Spróbuj zauważyć czy w ciągu dnia masz luźno szczękę, górna nie dotyka dolnej. I tak ciągle trzymaj. Możesz sobie na noc taką nakładkę na zęby załatwić. I dla dobra zębów w chwilach stresu dać na luz choćby nie wiem co miałoby się stać. Wiadomo czasy są jakie są i nie zawsze jest to możliwe, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam.

Dzieki. Szczeki za dnia nie zaciskam, ale czasem lubie sobie jednym zebem o drugi - jak to nazywam postukac. Rowniez pozdrawiam.:)