Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem czy moge

czy musze przystapic do komunii?

Polecane posty

Gość nie wiem czy moge

hej, mam pytanie,, jestem wierząca ale u spowiedzi dawno nie bylam.. jestem swiadkiem na slubie i pytanie brzmi.. czy musze przystapic do komunii? dodam ze slub jest na wiosce..

Gość danielak
Powinnaś-idż do spowiedzi i przystąp do komunii .

Gość panczurka
musisz

Gość niee musisz
Wiem na 100 procent. W ubiegłym tygodniu byłam na ślubie (też na wiosce :) ) i świadek nie przystępował do komunii

nie musisz ale czy świadkowie czasem nie muszą donieść karteczki ze spowiedzią, bo jeśli tak to jak juz pójdziesz do spowiedzi to do komuni by wypadało przystąpić

Gość nigdy nie slyszalam
nigdy nie slyszalam o karteczkach ze spowiedzi... dla swiadkow..

nie wiem nie znam się nigdy nie byłam świadkową, a ci co byli z moich znajomych nie chwlili się jak to jest z tą biurokracją ślubną Ale u mojej babci na wsi jest ksiądz co sobie życzy, żeby świadkowie też poszli do spowiedzi i przynieśli zaświadczenia że byli, więc pomyślałam że może gdzieś sie jeszcze trafi taki egzemplarz co ma takie zachcianki swoją drogą ostatnio strasznie dużo par z tamtej okolicy bierze ślub w ościennych parafiach właśnie ze wględu na te wymagania księdza i cenę jaką sobie śpiewa za ślub

Gość Sukienka
U nas świadkowie dostali kartki do spowiedzi. Najpierw chciałam, żeby świadkową była osoba innej wiary, ale nie mogła być na ślubie. Myślę więc jednak, że ta spowiedź nie jest konieczna.

Gość surykatka1973
Skoro jesteś wierząca, nie powinno być problemu z przystąpieniem do sakramentu spowiedzi i później Komunii Świętej. Domyślam się, ze jesteś katoliczką, więc spowiedź powinna być dla Ciebie jakąś normą moralną, a ślub w kościele, tym bardziej, że jesteś świadkiem, najważniejszym wydarzeniem sobotniego wieczoru, więc powinnaś ofiarować swoją Komunię za młodych i z radością pobiec do spowiedzi, by móc w pełni uczestniczyć we Mszy Świętej. Pozdrawiam, sama byłam miesiąc temu świadkiem, będzie dobrze:)

ja również uważam, że jeśli jesteś katoliczką, to powinnaś uczestniczyć w komunii, a jeśli nie chcesz, to porozmawiaj też o tym z parą młodą, jak oni się na to zapatrują. Pozdrawiam gorąco!!

nie musisz, bylam 2 tyg temu swiadkowa na slubie i ani ja ani swiadek nie przystępowaliśmy do komunii, choć może to zależeć od księdza.

Gość dadvadvadv
Jeśli praktykujesz, to co za problem, idź do spowiedzi i do komunii. Jeśli nie praktykujesz i nie interesuje cię praktykowanie a chcesz uczestniczyć w mszy i iść do komunii, zrób to nawet bez spowiedzi, bo praktykowanie nie musi cię interesować jeśli nie wierzysz w jego sens, możesz też naopowiada co chcesz w konfesjonale. Bóg i tak się z tych bzdetów śmieje, o ile istnieje w jakimkolwiek sensie. (Oczywiście dotyczy to nie ortodoksyjnych katolików. Ortodoksy pewnie przeżyły wstrząs.)

Gość Na wiosce
Boże, co za słownictwo. Zacznij się uczyć języka polskiego, OFIARO!

Gość to co to
za świadek? Świadek.. no kurde. świadek to osoba, która zawsze bedzie obok. I skoro bedzies zsiwadkiem na ślubie katolickim to wgl nie rozumiem twojego pytania?