Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam prosiaka

Świnka morska- pomocy!!!

Polecane posty

Gość mam prosiaka

Hej. Mam w domu swinke morska. Powiedzcie mi czy ona moze pic mleko? Bo raz czytam ze powinna raz ze nie moze i sama juz nie wiem. Co mam jej dawac jesc oprocz tego kupnego pokarmu? kukurydze ziarno sałate marchew suchy chleb mlecz trawe co jeszcze?

Gość mi nic ale kiedys zgubilam
trawa i mlecz to podstawa... ja mialam kilka świnek to wiem;)

Gość mam prosiaka
oo dzieki ci ja tez tak mysle ale moja kuzynka dajke jej mleko i ta swinka chyba ma biegunke po tym mleku bo jak ja wezmei na rece to ciagle kupy robi!!! Mojej daje tylko wode i ejst ok :) a salate mam od siebie z ogródka :) słyszałam ze nie moze byc mokra bo swinka dostanie wzdecia i padnie :(

Gość co tyyy
Nie dawaj jej mleka!!! Gdzie takie bzdury wyczytałaś. Otrujesz tylko zwierzaka. Ja daje tylko wodę, specjalną karmę, w zimie siano, w lecie zieloną trawę, suchy chleb do ścierania zębów, ogórek, jabłko i inne. Jeśli chcesz sie dowiedzieć więcej to poszukaj w googlach. Jest cała masa stron internetowych o hodowli świnek. Czy to dla Ciebie bardzo męczące wpisać hasło "świnka morska" w googlach ?

Gość mam prosiaka
tzn kuzynka daje swojej swince mleko :)

Gość mam prosiaka
czytałam te srony o swonkach ale tam o mleku nic nie ma ani ze mozna ani ze niemozna ... a mi wlasnie o to chodzilo :)

Gość Współczuję ..
jeśli nie pisało tam nic o mleku to to chyba oczywiste że nie należy tego podawać. Tam wyszczególniają to co świnki jedzą a nie to czego nie jedzą. Powiedz kuzynce że nie nalezy mleka podawać śwince. To nie jest naturalny pokarm świnek i może na dłuższą mete podawany może jej tylko zaszkodzić. Nie wiem skąd się wam wzięło to mleko i czemu sie tak przy tym upierasz. Mleko krowie nawet dla człowieka nie jest dobre. Mleko jest dobre tylko dla małych cielaków bo z myślą o cielakach je natura stworzyła. W końcu jest od krów.

Gość mam prosiaka
wspólczuje ja sie nie upieram! Odradzalam to kuzynce ale postanowilam sie upewnic :) a wzielo sie stad ze nasz madra ciocia powiedziala ze ona miala swinke i karmila ja mlekiem... no i kuzynka zaczeła swojej dawac a ja mojej nie dawalam i mnie przekonywala rodzinka zebym dala mleczko... a teraz sie upewniłam ze mam racje a do kuzynki juz zadzwoniłam, :)

Gość timbim
W sumie to ja też dawałam śwince mleko i nieziemnsko za nim przepadała. Nie szkodziło jej, nie dostawała biegunki za to sikała dalej niż widzi ;-) Potrafiła obalic miseczkę mleka taką jak dla kota.... Chyba kiedyś pytałam o tr mleko weterynarza, ale nie pamietam, bo to dawno było. Fakt, nie należy podawac sałaty ani żadnych "mokryw" traw, liści. Moja świnka też się struła sałatą kupowaną w sklepie i niestety nawet wet nie zdążył jej uratowac.

Oprócz tego jabłko, buraka czasami (surowego), liście rzodkiewek, świeżego ogórka. Moje świnki - a miałam 3 - nie chciały pić wody, lubiły herbatę z cytryną. W upały chętnie jadły świeżego ogórka w dużych ilościach. Oczywiście trawa, marchewki, mlecz, krwawnik, pokrzywy (!), suszone bułki, siano, śliwki, brzoskwinie, kiwi, banany - ogólnie różne owoce. Nigdy nie chciały zjadać takiej karmy prasowanej, za to chętnie jadły karmę ze sklepu taką w postaci mieszanki różnych zbóż.