Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

FrogsterPL

ICE

Polecane posty

Temat może mówić niewiele, ale już spieszę z wyjaśnieniami. ICE (In Case of Emergency - w razie nagłego wypadku, konieczności) to inicjatywa zapoczątkowana bodajże przez internautów, aczkolwiek pewności co do tego nie mam. Na czym to polega, kogo dotyczy? To bardzo proste - załóżmy, że jesteśmy gdzieś za granicą na urlopie i nie daj Boże mamy wypadek. Służby ratownicze znajdują nasz telefon komórkowy, ale naturalnie nie rozumieją nic z wpisów w książce telefonicznej (więc nie pomoże nawet ewentualna zmiana języka w telefonie). ICE polega na tym, aby po prostu przed konkretnymi wpisami dopisać \"ICE1\", \"ICE2\", \"ICE3\" etc., by wiadomo było, do kogo zadzwonić, w razie gdyby na przykład były potrzebne jakieś informacje o poszkodowanym (przykładowo, ICE1_-Osoba, do której ratownicy powinni najpierw zadzwonić-). Osobiście uważam, że pomysł jest bardzo dobry, zwłaszcza dla tych, którzy dużo podróżują za granicą. Prosiłbym o rozpowszechnianie tej informacji, ale niekoniecznie w formie łańcuszka na GG (bo niewiele osób uwierzy, za to dużo się wkurzy, że to kolejne bzdury, co spowoduje efekt odwrotny do zamierzonego - niechęć do tej inicjatywy).

Przeczytałam.:) Dodam,że wskazane jest zapisać w telefonie swoją grupę krwi. Poza tym można wykupić książeczkę ze swoimi danymi.Koszt 35 zł. ♥♪♫

Czytałam o tym niedawno i od razu dodałam ICE do kilku numerów w telefonie. Pomysł bardzo dobry nie tylko dla podróżujących. Wypadki, utrata przytomności - w takich sytuacjach wiedza np. o przyjmowanych lekach może ułatwić lekarzowi pracę.

Kurczę, jakimś cudem w linku wyżej pojawiła się spacja po przecinku... Trzeba skopiować cały link i wywalić spację.

Gość GAJA---0
dobre już to zrobiłam w sowim telefonie

z tą grupą krwi to nie jest tak fajnie niestety...podobno lekarz i tak musi sprawdzić,bo może się np pomyliłas wpisując,może masz wpisaną czyjąś itp...

Można wpisać, skoro jesteś pewna, nie zaszkodzi. Ja tam np. nawet nie wiem jaką mam, lol o.O Muszę iść na badanie niedługo, to się dowiem :D

a ja mam krew kartę-wyrobilam w laboratorium,wygląda jak karta do bankomatu,sa tam moje dane,dane laboratorium,pieczątka i grupa krwi oczywiście.a na dowodzie mam nalepkę,że w razie nagłej śmierci zezwałam na pobranie organów

FrogsterPL Oczywiście,że jestem pewna.Na każdym wypisie ze szpitala mam.A grupa krwi się nie zmienia.Przez całe życie mamy taką samą.:) Ty tu propagujesz ICE,a nie wiesz jaką masz grupę krwi?To Twoi bliscy za pewne też nie wiedzą......(oczywiście chodzi o Twoją grupę i odczynnik Rh). ♥♪♫

Marketa_cz - no bo widzisz, jak byłem młodszy (a jeszcze póki co nie jestem pełnoletni) to mnie szczególnie nie interesowało, jaką mam grupę, a jak zaczęło interesować, to od tego czasu jeszcze nie byłem np. na badaniu krwi, heh... Postaram się możliwie szybko udać. A ICE, jak sądzę, służy chyba raczej do dowiadywania się o historii chorób i przyjmowanych lekach, niż grupie krwi, bo to ostatnie można chyba nieco łatwiej sprawdzić niż te 2 pierwsze (w sensie, bez kontaktowania się z osobami spod numerów ICE). Może i się mylę... Ale chyba nikt nie powie, że ogólnie pomysł jest zły :D

FrogsterPL właśnie duże znaczenie ma to,że ludzie mają wpisaną swoją grupę krwi.W razie nagłej potrzeby,lekarz zna grupę i może podjąc odpowiednie działania.A nie znając.........?Zanim określą grupę to może być już za późno,niestety.:( Chyba się zgodzisz ze mną? ♥♪♫

Gość miterka
propagowanei ICE to szczytna idea więc podnoszę... A jeśli chodzi o oświadczenia woli to przysyłają je za darmo o ile pamiętam. zapraszam na www.przeszczep.pl

Marketa_cz - ale ja nie powiedziałem przecież, że to nie ma znaczenia... Wpisywanie swojej grupy krwi - też bardzo dobry pomysł, nie przeczę.

Dobry temat:) Też wpisałam, na pewno nie zaszkodzi. natalia1306 -> a gdzie się udać, żeby mieć wpisane na dowodzie o pobraniu organów?

bardzo dobry pomysl, juz czytalam ale uwaga - sprobujcie okreslic prawdopodobienstwo, ze jak bedziecie mieli wypadek to telefon znajdzie lekarz, a nie zwinie jakis przechodzien, tudziez sanitariusz.... chyba raczej dla podrozujacych za granice :)

Gość anulka ze wzgorza
slyszalam juz o tym , wpisze sobie zaraz w telefonie, bardzo ciekawy temat i oby jak najwiecej osob go przeczytalo