Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potqowa

czy mozna dawać i pierś i butelke??

Polecane posty

Gość potqowa

Czy jeśli urodze dziecko, i bede karmić piersią, to raz na jakiś czas, kiedy będę potrzebować gdzieś wyjść, mąż czy babcia będą mogli podac dziecku pokarm sztuczny z butelki??

Gość ta4e5t
no pewnie ze tak. nie rozumiem czemu pytasz

Gość potqowa
pytam bo nie wiem. To chyba dość logiczne.:) Nie wiedziałam czy można łączyć pokarm z piersi za sztucznymi mieszankami i czy nie ma to złego wpływu na dziecko. I może dlatego, ze barzdo duzo kobiet narzeka na ściagnie pokarmu przez laktatory i mówią ze to naprawde ciązka praca, więc się zastanawiałam, czy nie mozna wtedy własnie podać sztucznej mieszanki.

ja nie jestem jeszcze mamą, ale juz niedługo , ale sporo czytałam,możesz podać sztuczny pokram, ale jeśli karmisz piersią, pokarm sie produkuje i i tak musisz go ściągnąć , ponieważ będziesz miała ból piersi, może dojśc do jakiś zapaleń itp., to jeszcze zależy na jak długo zamierzasz wyjść i zrobić przerwę w karmieniu, ale to jest teoria gdzieś tam wyczytana, mogę się mylić

Gość ja ani nie jestem mama
ani nie czytalam nic na ten temat, a wiem ze sie tak robi :D Przeciez mleko z piersi pozniej i tak nie wystarcza :D

mleko wystarcza zalezy w jakim wieku jest dziecko, wiele kobiet karmi tylko piersią do 4m-ca życia niemowlaka lub nawet do 5, później wprowadza inny pokarm, ale jesli nadal karmi piersią to nie wprowadza mlecznego , tylko urozmaica diete dziecka, zupkami, przecierami itp + własne melko

Gość nie tylko u facetow
jednym wystarcza innym nie. Juz nie smiemniajcie. jak Wy macie/mialyscie duzo, nie znaczy ze wszystkie maja wystarczajaco ;)

hehe mleko matki jest wystarczajacym pokarmem dla dziecka do 6 miesiaca zycia, i moze byc jedynym, pozniej zalecane jest wprowadzanie nowych produktow, jezeli mama jest zdrowa nie mam anemii i nie bierze zadnych antybiotykow, w niektorych przypadkach zalecane jest odstawienie malucha od piersi (np, przy zazywaniu antybiotykow na bazie acetylanow) przechodza do pokarmu mamy i sa szkodliwe dla dziecka a gdy jakas kobuitka ma problemy z laktacja to sa poradnie, herbatki na laktacje wystarczy chciec, tylko niech zadna nie mysli ze jak ma male piersi to jej brrak pokarmu bo to bzdura :) A karmienie mieszane jak najbardziej jezeli przerwa przy karmieniu naturalnym nie przekracza 5-6 godzin w tedy nalezy odciagac pokarm :)

jasne ze mozna i piersia i butla tylko jesli masz sporo pokarmu to po co wprowadzac mleko modyfikowane jakbys mogla odciagnac i zostawic (zamrozic) swoje i wlasnie je butla by ktos podal maluszkowi? jesli sie juz decydujesz na modyfikowane to najlepiej uzgodnic to z pediatra bo przeciez rozne sa rodzaje tych mieszanek a warto wybrac to co najlepsze

Gość agh....
Moj Maluch (6tyg) tak polubil buteleczke, ze z piersi nie potrafi juz tak dobrze ssac (ok 50ml i pada). Wiec odciagam mu pokarm z elektrycznego laktatora idzie calkiem niezle i szybko, ponadto mieszanki. Chyba jest zadowolony bo sie zaczal strasznie usmiechac. Polecam jednak nie praktykowac butelki zbyt czesto bo moze sie to tak skoonczyc jak u mnie, o ile chcesz karmic wylacznie z piersi :) pozdrawiam

Gość gość
Moje dziecko chce piers co 4 dni czy przed podaniem wczesniej musze odciagnac pokarm?

Gość gość
Moje dziecko chce piers co 4 dni czy przed podaniem wczesniej musze odciagnac pokarm?

Gość gość
a ja polecam karmienie naprzemienne (tzn piersią i butelką, nieważne już czy mm czy własnym). Dziecko będzie przynajmniej od początku przyzwyczajone do butelki. Bo moje dziecko ma 6 miesięcy, nigdy nie piło z butelki, bo nie było potrzeby i teraz mam problem, bo nie chce/nie potrafi pić z butelki, a ja czasem muszę je z kimś zostawić na trochę dłużej. Nie mówiąc o tym, że wiecznie karmić piersią nie zamierzam.

Gość gość
ja od początku ściągałam (polecam laktator elektryczny) i zawsze miałam w lodówce 1-2 porcje "na zapas" oraz ze 4 porcje zamrożone. po 4 miesiącu sporadycznie podawałam mieszankę. Karmiłam 7 miesięcy.

Gość gość
Ja karmilam przez 7 miesiecy i praktycznie 4-5 razy w tygodni wychodzilam na godzine dwie i maz podawal malemu moj pokarm z butelki. Odciagalam niemal codziennie recznym laktatorem i nie bylo wiekszych problemow. Po prostu gdy ma sie ominiete karmienie to piers jest pelna i mleko leci. Zawsze przed odciaganiem mleka bralam cieply prysznic i ogrzewalam piersi i wtedy tez lepiej mleko leci.