Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katii

Pytanie o urlop, ktoś może wie???

Polecane posty

Gość Katii

Mam pytanie. Jesli zaszlam w ciaze po miesiacu pracy w firmie, to czy przysluguje mi maciezynski i wychowawczy?Zaznaczam ze mam zamiar pracowac tak dlugo az mi brzuszek na to pozwoli, ale teraz puki co amm okres probny do konca pazdzernika. Czy prawo mnie chroni? Czy moge zostac zwolnina juz po okresie probnym? BARDZO prosze o odpowiedz znajacych sie osób. Z gory dziekuje

Gość wychowawczy
Komu przysługuje urlop wychowawczy? Urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi (pracownicy), zatrudnionemu/-ej na podstawie umowy o pracę, który/-a spełnia łącznie następujące warunki: -urlop ma zostać udzielony w celu sprawowania bezpośredniej opieki nad dzieckiem do lat 4; -drugie z rodziców nie korzysta z urlopu wychowawczego (uwaga! rodzice razem mogą korzystać z urlopu wychowawczego przez okres nie dłuższy niż 3 miesiące); -pracownik/pracownica ma co najmniej 6 miesięczny staż pracy; -pracownik/pracownica złoży u pracodawcy wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego; Jeśli pracownik/pracownica sprawuje opiekę nad dzieckiem, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki pracownika, urlop może być udzielony do ukończenia przez dziecko 18 roku życia. Urlop wychowawczy może być podzielony na 4 części.

Gość wychowawczy
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Gość wychowawczy
Prawo do urlopu macierzyńskiego przysługuje kobiecie, która urodziła dziecko w czasie trwania stosunku pracy. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, w której dziecko urodziło się w trakcie trwania urlopu bezpłatnego. Pamiętajmy, że urlop jest świadczeniem przysługującym pracownicy, oznacza to, że w chwili porodu[kobieta musiała być zatrudniona. Umowa przedłużona automatycznie do dnia porodu wygasa w tymże dniu wobec czego pracownicy nie przysługuje urlop macierzyński. Zobacz tu -przykład: Załóżmy, że pani Kasia zatrudniona została przez firmę X na umowę o prace na czas określony w charakterze sekretarki. Umowę zawarła na okres 6 miesięcy w styczniu 2004 roku. W lutym pani Kasia zaszła w ciążę, więc przewidywany termin porodu jest wyznaczony jest na listopad. Oznacza to, że umowa o prace uległa by rozwiązaniu w 5 miesiącu ciąży, więc zgodnie z art.177 zostanie ona automatycznie przedłużona do dnia porodu. Ponieważ umowa z mocy prawa rozwiązuje się w dniu porodu pani Kasi niestety nie przysługuje jej prawo do urlopu macierzyńskiego, zachowa jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego.