Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kwietnióweczka

Więcej niż jedno dziecko

Polecane posty

Gość Kwietnióweczka

Mam pytanie do mam więcej niż jednego dzieciaczka . Jak jest różnica wieku pomiędzy waszymi dziećmi . Napiszcie mi jakie są plusy i minusy takiej różnicy . Pomiędzy moimi dziećmi będzie dwa latka różnicy . Jestem przerażona czy to nie za mało .

Moje najstarsze dziecko ma 7 lat,średnie 4,5 ,a najmłodsze niecale 2 miesiace.

Gość Bziabziułka
u mnie bedzie równo dwa i pół roku.

u mnie jedno ma prawie 4 ,drugie 2 i pol a trzecie bedzie jak najmlodsza bedzie miala 3 lata. Taka roznica jest ok, maluchy szybko sie zintegruja, a mlodsze bedzie uczylo sie od starszego, tak bylo u mnie.moj partner ma dziewczynke w wieku 8 lat czyli jak urodzil sie nasz synek ona miala juz 4 i pol roku, ale nie bylo problemow, zalezy jak przygotujesz malucha do tego ze bedzie mialo rodzenstwo, ja synkowi tlumaczylam ze dzidzius bedzie malutki i na razie bedzie tylko spal i jadl, ale bardzo szybko zacznie sie z nim bawic, jak wrocilam ze szpitala z coreczka on mial 15 miesiecy, a ja bylam przerazona jak zareaguje, zaskoczyl mnie bardzo mile, przyniosl siostrez wszystkie ulubione zabawki do lozeczka i tak do dzis sa nierozlaczalni :)

Gość galka muszkatolowa
U mnie też będzie dwa i pól roku :) Bziabziulka - kiedy termin?

Gość Kotekkkkkkkkk
miedzy synami jest 3 lata różnicy maja 10 i 7 lat córka ma prawie 11 miesięcy :) osobiście uważam że im mniejsza różnica wieku tym lepiej ;)

2 lata i 8 miesiecy roznicy. corcia listopad 2004, synio sierpien 2007, jak narazie wiecej problemow z cora niz z maluchem, ale doswiadczenie mam niewielkie wiec doradzac jeszcze nie moge, chcialam jak najmniejsza roznice wieku, ale wczesniej nie dalo rady.

Gość pana bibianna
u mnie corka /za rok2 mies/ syn potem 7 lat i nastepny syn. te starsze maja ze soba swietny kontakt a mlodszym sie opiekuja

u nas jest roznica 5lat. planowalismy roznice wlasnie 2latka ale sie nie udalo i 3lata sie staralismy wg mnie roznica 2 lata to wlasnie ta idealna, starsze dziecko jest na tyle male ze nie zdazylo sie jeszcze przyzwyczaic do bycia jedynakiem wiec i zazdrosc mniejsza ;)

Starszy syn ma 7 lat, młodszy roczek. Różnica jest spora i pewnie dla dzieci to nie jest idealna sytuacja, choć dzięki temu starszy synek miał rodziców tylko dla siebie przez te sześć lat. Bardzo kocha młodszego, opiekuje się nim, nie jest zazdrosny. Dla mnie to idealna różnica, nie wyobrażam sobie mieć dwoje dzieci rok, po roku. Pewnie dałabym radę, ale tak przynajmniej nie ciągnę nosem po ziemi ;)

Gość Kwietnióweczka
podnoszę

u mnie róznica 7 lat- plusy to to że jedno jest na tyle odchowane że można wiecej czasu poświecic drugiemu, jest też na tyle rozumne że nie jest specjalnie zazdrosne i jeszcze pomoże - minus dzieci w podobnym wieku lepiej sie chowają podobno no i jak sie odchowa na raz to szybciej ma się troszkę spokoju i wolności ;)

ja mam siostrę 12 lat starszą. Z punktu widzenia ,oich rodziców taki układ był super, bo jedno dziecko już wyszło z domu jako dorosłe, a drugie było wciąż dosyć małe i jeszcze długo było z nimi :) mi też nie przeszkadzało, że moja siostra jest dużo starsza, nie czułam się samotna, nie kłóciłyśmy się jak często robią równolatki, więc z pubktu widzenia dziecka też uznaję taki układ za ok...:)

Gość Bziabiułka
gałko muszkatułowa - ja mam termin na kwiecień 2008, jestem na samym poczatki ciąy. A synek urodził się w paxdzierniku 2005 roku. Pierwsze dziecko urodziłam7 latpo ślubie. Za późno, uważam, ze jednak powinno pojawiac się wczesniej. Tak wiec teraz postanowilam skorzystac z mądrości bardziej doświadczonych, którzy twierdzili, że im mniejsza różnica tym lepsza. Zreszta mój mąż tak chciał. Mam nadzieję się to będzie dobra różnica wieku między dziećmi w rodzeństwie, choć wiadomo - obawiam sie troche jak to sie ułoży!

Gość Kwietnióweczka
Bziabiułko możemy podać sobie ręce . Jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji . Pojawienie się dziecka zawsze niesie za sobą jakieś obawy .

Gość Bziabiułka
Oj, tak, a dla mnie w szczególności. dziś byłam u lekarza i wyszłam zupwełnie nieuspokojona odpowiedziami co do których miałam wątpliwości. Co ciekawe, jak nie jestem w ciazy, to mojemu lekarzowi ufam bezgranicznie. Na szczęście mój mąz ma w sobie wiecej rozsądku i optymizmu!

Gość -moni-
🖐️ ja mam dwuch chlopcow, roznica miedzy nimi to prawie 3lata. starszy ma 4,mlodszy 1,5. jest super od powrotu z wakacji chca spac razem starszy tlumaczy to tym ze "jego mlodszy braciszek" bedzie sie bal bez niego. Ale tak naprawde nie ma zlej lub dobrej roznicy miedzy rodzenstwem. wazne jest tylko nasze podejscie. to jek my ich nauczymy byc ze soba i dla siebie. (niestety na to niema dobrej rady mozemy ich tylko KOCHAC)

Nasz synek skończył 3 latka a ja jestem w ciąży i mam termin na grudnia. Czy to dobra różnica wieku między rodzęństwem? To się dopiero okarze:) Jak narazie nasz synek całuje mój brzuszek i pyta dlaczego jego braciszek nie odpowiada na jego pytania:)

Gość alutkkkaa
a ja mam jedno i na tym pozostanę, bo nie stać nas finansowo, wasi męzowie chyba duzo zarabiają, ale tu gdzie ja mieszkam (ściana wschodnia) to nie da się duzo zarobic,

Gość znam zaka jedna
co jej miedzy jej dziecmi bylo (jest) 12 lat roznicy. Jak pojawil sie na siwecie braciszek to ta 12to letnia dziewczynka przestala juz byc dzieckiem. Matka ciagle sie nia wyreczala. przynies to, podaj tamto, daj mu pic, przebierz go, poloz go spac i takie tam rzeczy. Gdy wszystkie jej kolezanki w wakacje wylegiwaly sie na plaze i ganialy z chlopakami to ona jezdzila po drodze wozac swojego mlodszego brata. Wiem, ze nie zawsze tak jest, to raczej rzadki przypadek. Ale i tak bywa. Wiadomo, ze jak dziecko jest starsze to wymaga sie od niego jakies pomocy, ale bez przesady. Dlatego ja postanowiam, ze miedzy moimi dziecmi nie bedzie zbyt wielkiej roznicy.