Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama76

mój symek ma 13 miesiecy i nie chodzi

Polecane posty

Gość mama76

tzn jak się czegoś trzyma np mebla, mojego kolana to idzie i to szybko, ale sam nie potrafi jeszcze ani ustać ani iść tym bardziej. I w dodatku jak idzie trzymając się czegoś, to na palcach. Czemu? Pani dr mówi że jeszcze ma czas, że to może być dziedziczne skoro jak późno zaczęłam chodzić.

może będzie leń :) nie przejmuj się, niektóre dzieci nie mówią do 3 lat, a później zostają adwokatami :)

Gość 1111111111111
pani dr ma rację

naturalnie! wychowałam czwórkę i żaden nie chodził przed rokiem a teraz biegają, że ho ho! nie myśl o tym wcale z niepokojem. pozdrawiam cieplutko 🌻

spoko, mój siostrzeniec zaczął sam chodzić jak miał 16 miesięcy, a teraz biega szybciej niż ja :)

Gość mama76
dzięki za słowa otuchy, bo trochę się załamuję jak czytam lub słucham że czyjeś dziecko już mając 9 czy 10 miesięcy chodziło.

mama76---- będzie dobrze :) najpeiej to nie słuchać takich przechwalanek koleżanek gdzie żadko co jest prawdą :). Mi lekarz mówił że można się martwić jak dziecko skończy 16 m. i nic.Mój chodził (sam) jak miał przesżło 13 mieisęcy a teraz śmiga że się kurzy.Twój tez taki będzie poposru jest leniuszkiem lub się jeszcze boji.

Gość haloalo
Słuchaj moja mała to samo w 13 miesiącu właśnie zaczęła chodzi.ć a tak to zawsze chodziła trzymając się czegoś, np. naokoło łóżeczka, ale dużo raczkowała, miesiąc temu zaczęła chodzić.

mój synek zaczął chodzić jak miał 14 miesięcy, ale bardzo dużo raczkował i nigdy nie kupowałam chodzika, lekarz mówił że to bardzo dobrze, bo raczkowanie bardzo wzmacnia kregosłup,a chodzik osłabia, i rzeczywiście jak już zaczął chodzić, to prostu biegał i w ogóle się nie przewracał :)

Tak, to nie powód do niepokoju! Ja zaczęłam chodzić jak miałam 11 miesięcy, ale się podobno wywróciłam i mi się \"cofnęło\". Ponownie zaczęłam łazić dopiero jakieś 3 miesiące później. Spokojnie, dzieciaczki mają swoje charakterki, rozwijają się własnym tempem, zresztą po co lekarz miałby Cię oszukiwać?

Nie piszcie,ze dziecko niechodzące w wieku 12-13-14itp miesięcy to LENIUSZEK - bo to naprawdę absolutnie nie wynika z lenistwa tylko związane jest z indywidualnym tempem rozwoju danego dziecka - dziecko aby samo bez trzymania zaczęło chodzić musi być na to gotowe zarówno fizycznie - mięśnie odpowiednio rozwinięte aby utrzymać kręgosłup prosto, kręgosłup gotowy do przyjęcia obiążeń przy pionowej pozycji ciała, odpowiednie poczucie równowagi, ale również psychicznie - musi się poczuć na siłach i nie bać się przewracania, i właśnie musi się umieć przewracać - to wszystko musi wspólgrać - u jednego dziecka będize to w 8 miesiącu życia a u innego w 16 i żadnego z tych dzieci ani nie jest inteligentniejsze, ani nie jest bardziej pracowite czy leniwe! Nie pospieszajmy dzieci one lepiej wiedzą kiedy ich organizm będzie gotowy, a jeszcze się w życiu nabiegają:)

Gość dxjjkjkj
moj mlodszy brat prawie nic nie gadal do 5 lat a teraz nawija jak szalony , jak lekarz mowi ze jest oki to nie przejmuj sie:)

ja do roku i 3 m-cy chodziłam tylko trzymajac się czegoś, i bylismy u babci, szłam trzymajac sie płotku, zobaczyłam psa, i tak sie wystraszyłam , żeodrazu bez trzymania zaczęłam biec :), a w młodosci błam świetna w biegach na długie dydtanse na zawodach szkolnych :), więc nie ma zmartwień, na wszystko przyjdzie czas i pora

Moja cóka zaczeła samodzelnie chodzic mając 16miesięcy. Od 11 miesiąca raczkowala. Zdaniem lekarza rozwija się znakomicie. Podobno mozna sie martwic kiedy maluch nie chodzi majac 18miesięcy. Myślę ze 13 miesięcy to dobry wiek na rozpoczecie chodzenia. Gdzies czytalam tez ze raczkowanie ma ogromy wpływ na rozwój mózgu, dodatkow wzmacnia miesienie i kręgosłup.