Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

poparzyłam się żelazkiem!! co robić???

Polecane posty

spadło mi żelazko na wewnętrzną stronę nadgarstka, włożyłam pod zimną wodę, ale dalej piecze strasznie :O:O co robic? :(

Gość takajasa
daj pod zimna woda a potem posmaruj kremem mi pomoglo

Gość żadnym kremem nie smaruj
:O

szybko pod zimną wodę, siedź tak i niech ktoś ci leci kupić DERMAZIN, co prawda jest na receptę, ale można go wyprosić, powiedzieć, że nagły wypadek itp. i tak sprzedali

Gość ja miałam w tamtym roku
dwa takie przypadki poparzenia, bolało niestety kilka godzin, cały czas trzymałam przy oparzeniu lód zawniety w jakiś materiał (ściereczka kuchenna itp)

Gość takajasa
krem nivea

Stopień nasielenia objawów zależy od rozległości oraz głębokości oparzenia. W zależności od tego wyróżniamy różńe stopnie objawów oparzenia: I° - żywo-bolesne zaczerwienienie, po 3-6 dniach dochodzi do złuszczenia uszkodzonego naskórka. II°- uszkodzenie naskórka i w różnym nasileniu skóry właściwej. IIA - pęcherze skórne z płynem, żywo bolesne, miękkie; gojenie przez naskórkowanie ok. 3 tygodnie. IIB - żółtawe zabarwienie bez pęcherzy, przeświecają skoagulowane naczynia; gojenie > 3 tygodni, mogą powstać przerosty, blizny. III°- oparzenie jest niebolesne (im głębsze oparzenie tym mniej bolesne !!!) najczęściej bez pęcherzy, skóra jest biaława lub występuje czarny strup; konieczne jest leczenie szpitalne - przeszczep skórny wykonywany najczęśćiej do 10 doby. IV° - ciężkość oparzenia zależy od rozległości i głębokości obrażeń, ważne są także wiek (dzieci < 2 roku życia i osoby starsze gorzej rokują), lokalizacja i dodatkowo występujące urazy np. klatki piersiowej, głowy, które pogarszają rokowanie. Rozpoznanie wywiad zebrany od osoby u której doszło do oparzenia typowe objawy kliniczne Postępowanie Postępowanie i leczenie zależy głównie od stopnia oparzenia, jego lokalizacji i rozległości. Należy podać anatoksynę tężcową. Ambolatoryjne leczenie stosuje się w przypadku oparzenia I° i II° obejmującego mniej niż 15-20% powierzczhni ciała ( mniej niż 10% u dzieci), oparzenia II° o średniej głębokości lub głębokie obejmujące mniej niż 10% powierzchni ciała, oparzenia III° obejmującego mniej niż 1%powierzczhni ciała. Postępowanie polega na: I°- oparzone miejsce należy natychmiast schładzać zimną wodą przez 15-20 minut, skraca się w ten sposób czas przegrzania co może zmniejszyć głębokość oparzenia oraz w przypadku oparzenia chemicznego zmywa substancję chemiczną; nie należy stosować spirytusu, tłuszczu, ewentualnie można zastosować krem natłuszczający; jeżeli po 2 godz od oparzeniach utrzymuje się gorączka oraz ból należy zgłosić się do lekarza, aby złagodzić dolegliwości bólowe można przyjąc aspirynę, naproksen II° i III° -postępowanie podobne jak w w oparzeniu I°; dodatkowo nakładamy sterylny opatrunek (gaza) na oparzone miejsce, nie należy nakuwać, przecinać samodzielnie pęcherzy; jeżeli oparzenie obejmuje staw- należy go unieruchomić; ważną czynnością jest uniesienie oparzonej kończyny powyżej poziomu serca. Można ją opuszczać w ciągu dnia na krótko do 20min. Opatrunek powinien być zmieniany zgodnie z zaleceniami dwukrotnie w ciągu dnia a przed nałożeniem na ranę nowej dawki leki dokładnie spłukać pozostałości po leku wodą z mydłem

Gość hej ty sliwka
ona zemdleja jak to wszystko zdola przeczytac.... Kobieto poparzona: woda, i zimne oklady, i wal na pogotowie!

Gość hej ty sliwka
ale w trudnym do gojenia miejscu (reka) - to raz. Dwa - dostaniesz srodek przeciwbolowy (wazne, bo noc przed toba, a w nocy to bedzie napieprzac, ze hej) Trzy - dostanies zastrzyk przeciwtezcowy (tlumacyc nie trza?) a tak poza tym to - zdrowia zycze :) serio

Gość hej ty sliwka
suszona - fakt :D twarda jest

Gość mmmkkkddd
apteki zamknięte???sa całodobowe przecież.podjedż na pogotowie

Gość hej ty sliwka
wiem, wiem.... zajadam one ze smakiem i na zdowie - z powodu pewnej dolegliwosci - bynajmniej nie o paoparzeniu mowie :D choc tu to nie ten temat:D

dzieki, kochane jestescie :) do szpitala nie moge pojechac, do najblizszej placowki mam 30 km, a nie mam autka :(

Gość hej ty sliwka
ba - "kochane"....powiedz to mojemu bylemu....

Gość hej ty sliwka
30 km?!....niech zgadne - z Warszawy to ty nie jestes.........

dopiero doceni to co stracił ;) ale co z ręką moją? srednica oparzenia to moze 1 cm, ale wokol czerwonego duzo

Ciasto drożdzowe ze śliweczkami i kruszonką... mniam mniam... dziś jadłam:-D Autorko...zastosuje sie ogólnych naszych zaleceń i...w razie czego wezwiesz zwyczajnie pogotowie:-)