Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jednostrony/a politycznie

komu mam wierzyc LEPPEROWI czy ZIOBROWI

Polecane posty

Gość wierz tylko sobie
jeżeli sama Flinta sobie zażyczy odmieniania, to jest to nietypowe ale jak chce niech sobie odmienia, natomiast będę się upierała że zasada mówi iż to nazwisko nie ulega odmianie

Gość czapusia
proszę mi podac , jakie to dzieła profesora miodka nazwisko "flinta" się odmienia , nazwisko "ziobro" tak samo nieuku

Gość Tak to ja córeczka twa
ludzie zróbcie sobie dział poprawnej polszczyzny i tam prowadźcie dywagacje , bo już nie można 😡

Gość wierz tylko sobie
nazwisko Flinta w tym wypadku nie przybiera postaci broni palnej, tylko nazwy własnej więc raczej nie powinno podlegać odmianie

Gość jednostrony/a politycznie
mysle ze to czy nazwiasko sie odmniena czy nie to jet to najmniej wazne wazne jest aby wyjasnic kto kłamie LEPPER czy ZIOBRO

Gość ulaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ZIOBRZE głąby! :P

Gość czapusia
ciekawi mnie tak swoją droga , skad sie biora tacy ludzie, którzy nie mają o czyms pojęcia, a tworza teorię jakby zeby na tym zjedli - oczywiście teorie bzdurne

Gość czapusia
62. ODMIANA NAZWISK. UWAGI OGÓLNE Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać. Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu). ............. Pewnym ułatwieniem dla piszących może być możliwość nieodmieniania niektórych nazwisk, dopuszczalna, gdy nazwisko zostanie poprzedzone imieniem lub rzeczownikiem pospolitym (np. minister, prezydent). Możliwość taka dotyczy głównie nazwisk zakończonych na -e, -o oraz akcentowanych na ostatniej sylabie.

Gość pac i pałac
W kwestii tematu, a nie odmiany... "wart pac pałaca i pałac paca"/celowo małe litery/

Gość ziobro - ziobrze
mnie i tylko mnie