Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

delilaght

kto z Was pisze książkę i jak to robi?

Polecane posty

ogolnie fajny temat wybralasi. ja sie boje ,ze to co pisze ,to jakies pseudopsychologiczne bzdury, do tego mam jakąś awersje do dialogow. osobiscie chyba nie umialabym pisac o szczesliwej milosci. niestety.

No...moja też nie miała być szczęśliwa, bo mój główny bohater miał zginąć:D Naprawdę uważasz , że fajny temat?:) Motywacja do skończenia tej książki jest mi bardzo potrzebna:D A o czym piszesz swoją?

ja znow pisze o zespole rockowym od wewnatrz...wotek milosci rowniez sie tam pojawia:). i powiem Wam, iz jak na razie to nie mam wiekszych problemow z prywatnoscia w tekscie, ktory pisze. nie wiem moze tego tak nie odczuwam...:)

Dzięki:) Miłego weekendu wam życzę i nie pozwólcie topikowi utonąć:D Możemy mieć dla siebie nawet ciekawe rady:) Piszcie:)

wlasnie, trzeba topik podbijac. katrinne masz naprawde fajny temat i z checia przeczytalabym taka ksiazke o ile nie bedzie to czysty romans. delilght tez ma interesujacy temacik, bo sama lubie muzyke rockowa. a ja mam prawde mowiac pare porozpoczynanych ksiazek, chyba sie powoli gubie. zaczelam pisac pamietnik nauczycielki oparte glownie na moich przezyciach, mialam roczne praktyki w gimnazjum i sporo tam przezylam) , teraz pisze po prostu o samotnosci (z tym ze tak troche na wesolo, ciekawe co z tego wyjdzie)

Widze, że kobiety w temacie;) Moim marzeniem jest w koncu cos napisac!! Mysle o tym od kilku dobrych lat:O Ponoc pisze niezłe maile, listy, w ogole jak pisze DO KOGOS to mi wychodzi całkiem nieźle. Jednak jak mam napisac opowiadanie, ksiazke, to czuje pustke i tu nie chodzi chyba o brak pomysłów, po prostu wszystko wydaje mi sie takie banalne! Kilka osob mi mowiło bym napisała cos w koncu - po tym co przeczytali w formie listownej, lub po prostu po stylu opowiadania - jak cos opowiadam, to wszyscy myslą ze to forma jakiegoś czarnego dowcipu a dana historia w ogole nie miala miejsca:P No ale co ja sie tu chwale i tak nic nie napisałam od czasów szkolnych jesli chodzi o cos powazniejszego:( Chyba sie nie nadaje, ale wiecie pewnie jak to jest gdy w duszy cos gra, ale trudno znaleźć ujście:(

skoro potrafisz napisac opowiadanie to podziel powiesc lub to \"cos\" dluzszego na rozdzialy (opowiadania) i pojdzie Ci latwiej z pisaniem:). Siddharta pomimo, iz mam jakies doswiadczenie \"od drugiej strony\" to jest to trudny temat i nie jest go tak latwo przelac na papier:( ale jakos sobie radze - jak narazie:). a zeby nie bylo nudno trzeba dodac wotek milosny (co jest chyba standartem:)). Katrinne Tobie rowniez zyczy milego weekendu. A topik to my juz chyba zadbamy:):).

szysza ja widze ze masz problem podobny do mojego! ja co roku pisalam dla przyjaciolki (ktora studiowala w innym miescie) cos w rodzaju dziennika. podobno caly jej rok to czytal i wszystkim sie podobalo -opisywalam raczej same smieszne zdarzenia, zadnych refleksji czy zyciowych dramatow, tak na luzie. za to mam troche problemow kiedy chce napisac cos nie o mnie, czasem po prostu sie nie klei.

zabawne i lekkie zdarzenia prócz tego, że pozostają w pamięci, to się dobrze czytają a chyba o to chodzi by zaspokoić łaknienie potencjalnego czytelnika.

A skąd macie konstrukcje książki?? Ja \"popatrzyłam jak to inni dzielą je na działy, akapity\" :) czasem zerkam by sobie przypomnieć;)

p.s inni mają rodziały takiej samej długości np 6 kartek;) ja się tego nie trzymam;)

:) ja znow w ogole nie mam rozdzialow, bo mi sie nie podobaja... kazdy ma swoje upodobania... co do akapitow to samo tak jakos przechodzi nawet nie wiem kiedy:D

Gość keri bredszoł
ja książek nie pisze ale pisze do gazety felietony pt.i"seks end te siti":classic_cool:

Siddharta - no mam tak samo;) Nie nadaje sie chyba by cos powaznego pisac;) Moze jak znajde chwilke to cos napisze... ale tej chwilki juz szukam dlugo:p Moim problemem jest tez perfekcjonizm - jestem bardzo samokrytyczna, wszelkie moje wypociny ktore pisze na powaznie oceniam jako beznadziejne:D Chyba musze pisac, pisac, pisac... A moze nie mam talentu i sie łudze?;) Zobaczymy:)

mimo wszystko nie zamierzam sie poddawac, nie musze dostac nobla. ale ksiazki to polowa mojego zycia i nie zamierzam tego tak zostawic. cięzko jest mi znaleźć dobry temat -boje sie, ze ze wszystkiego wychodzi mi lekka powiesc dla kobiet.

No ja tez romansidła nie chce napisac:D Mi najtrudniej znalezc tez temat dobry, kazdy wydaje mi sie banalny. Wydaje mi sie ze to tez kwestia praktyki, po prostu trzeba duzo pisac, nawet bzdury, ale pisac;)

a robicie cos takiego,ze ukladacie sobie plan fabuly (np. w punktach) i potem mniej wiecej wg tego piszecie? ja znowu nie mam problemu z tematem i trescia, ale z poprawnie gramatyczna budowa zdan - a bez tego nie umiem spokojnie pisac...

Ja pkt nie robię. Choć wiem, że są tacy, co robią. Taki szkic;)

ja planu też nie robie. w ogole na poczatku, gdy mam niejasny pomysl na fabule, zapisuje w notesie takie luźne mysli, fragmenty, cokolwiek przyjdzie mi do glowy. potem z tego korzystam

jezeli piszesz na kompie to musi byc wyjustowany, no i oczywiscie zachowujemy akapity, wciecia itd...

o matko nie połapali by się w moich rękopisach to isntny kubizm:P hmm a trzcionka? Czy mam wpływ na trzcionkę przy wydruku:P? wiem, że to blahe.. ale.. jak wiele zalezy od samej trzcionki. ładniej wyglada, przyjemniej sie czyta;)