Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

delilaght

kto z Was pisze książkę i jak to robi?

Polecane posty

Gość dumna
mam tak samo, tyle, że od roku. od roku nie miałam weny, dopiero teraz wróciła. no i coś tam ruszyło z tym pisaniem, coś ruszyło, ale chyba jeszcze potrzebuję czasu, żeby wrócić do swojego dawnego stylu.

Gość szelma z mokradeł
Nie ma co się śpieszyć. Wychodzę z założenia, że aby napisać dobrą książkę potrzeba przynajmniej 3 lat. Moja przyjaciółka napisała powieść i ją wydała z tym, że też jej to zajęło troszkę czasu i rezultat jest całkiem dobry.

Gość słodka Lillyyyyy
jaki tytól ma książrzka napisana prze ztwoją przyjacolke? chętnie przeczytam :)

Gość aleksaola
"Rodzice siedem lat temu nazwali swojego syna Artur. To było dokładnie siedem lat temu. Jak już się domyślacie ten Artur to ja. Mam siedem lat. Chodzę jeszcze do przedszkola, chociaż są wakacje i zaraz idę do szkoły. Mam mamę i tatę, Barbarę i Tadeusza. Posiadam także babcię i dziadka. Babcia Genowefa zawsze wszystko wie. Dziadek Władek jest niski, siwy i jest nieco garbaty. Rodzeństwa nie mam. Mam za to przyjaciela, Maćka.. Oprócz nich mam jeszcze psa i kilku innych kolegów. Teraz, gdy pójdę do szkoły będziemy się częściej widzieli. Tata powiedział, że teraz będzie więcej nauki, ale i dzięki temu będziemy się częściej widzieli. Dziwne? Ja też tego nie rozumiałem do póki tata mi nie wytłumaczył." To jest akurat fragment książki dla dzieci.

Gość Anna-Kaisa
Chciałabym przedstawić wam pomysł mojej książki, ten pomysł zrodził się już pół roku temu, a pisać zaczełam dopiero miesiąc temu. Wczuwam się w to co piszę, ale nie wiem czy dla innych też ta opowieść będzie taka oczywista. Jest to książka dla młodych, ale różni się całkowicie od "typowych" powieści dla nastolatek. A więc: Aleksandra jest szesnastoletnią uczennicą liceum z problemami emocjonalnymi. Przyczyną tego jest matka alkoholiczka i nadopiekuńczy ojciec. Dziewczyna zamyka się w swoim świecie i staje się oziębła. W tym samym czasie jej rówieśnik Emil, swoje problemy, a raczej marzenia przelewa na kartki papieru, pisząc powieści. Wszyscy uważają chłopaka za wyrachowanego dziwaka z farbowanymi włosami, on jednak ukrywa wolontariat, jakim się trudni. Dwoje outsiderów nie mogąc porozumieć się z reszta świata, stają się dla siebie bardzo niezwykłymi przyjaciółmi… To nie historia miłosna, tylko historia przyjaźni. Oczekuję jakiejś oceny. Pozdrawiam.:) :) :)

Gość dumna
Wiesz, trudno jest wystawić ocenę po opisie. Zapowiada się ciekawie, o ile ładnie opiszesz uczucia, może pofilozofujesz lub wpleciesz gdzieś jakiś humor lub dramat - widzisz, jak kto lubi. :) Powieści dla nastolatek mają to do siebie, że powinny być prosto, a jednak ciekawie napisane, jeśli chcesz trafić do wyobraźni i serc swoich odbiorców. A u Was, Dziewczyny? Jak Wam idzie pisanie, wymyślanie? :)

Gość Danii
Ja pisalam wiele opowiadan jedno z nich cieszylo sie dobra slawa wsrod blogow, ale zazwyczaj po jakims czasie okazuje sie ze nie mam weny i przestaje pisac a potem nie wracam. Ogolnie slynne z tego ze trodno mi jest dokonczyc to co zaczelam, ale teraz planuje cos innego. Od malego umialam opowiadac wszystko i opisywac miejsca z ciekawoscia.. pisanie to cos w rodzaju mojego talentu. A moja ksiazka tak zaczynam ja pisac, powiem ci jak ja tworze wszelkiego rodzju opowiadania czy tez wiersze; Zeby zaczac cokolwiek potrzebna jest fabula; musisz wiedziec o czym chcesz pisac i co chcesz przekazac innym, musisz znac miejsca i dokladnie je opisywac, opisy sa wazne ale tez trzeba pamietac ze musisz najpierw dowiedziec sie o zwyczajach panujacych tam. Bohaterzy, kazdy z nich musi miec stworzona osobowosc, wiec ja najpier tworze tych glownych, wymyslam charakter, zainteresowania, wyglad itd a dopiero pozniej imie ktore najbardziej pasuje. Kiedy juz mam bohaterow i fabule zaczynam tworzyc poczatek (wszystko w glowie) ; sklada sie z opisow bohaterow i srodowiska, oczywiscie wszystko odpowiednio rozmieszczone miedzy dialogami. Nastepnie rozwiniecie, musisz dokladnie opisywac przezycia bohaterow, ich rozmyslania, uczucia ich zycie! Na koncu (bardzo wazne) musisz znalesc zakonczenie, cos co da ludzia do myslenia, dobre czy zle liczy sie zawsze.. wsyztsko zalezy od tego o czym piszesz i jak ma sie to zakonczyc. To tyle odemnie, ekspertka nie jestem i nie skaczylam zadnych studiow a co dopiero literackich chodze do szkoly i jestem dosc mloda, bede tu wpadac zeby mowic jak mi idzie. (no i darujcie wszelkie bledy)

Gość Weena
Kocham pisać, kocham pisać, kocham pisać, Dziewczyny! To moja pasja, nie umiem bez tego żyć! A wszyscy dookoła mają już dość tej mojej bazgraniny na czym tylko się da. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł w czasie pobytu u fryzjerki (pozdrawiam, Ewelinko!:) ), wiadomo, kolejki są długie. A że nie miałam za bardzo na czym pisać, pisałam na jakimś starym paragonie sprzed miesiąca, akurat był niemiłosiernie długi i zapodział mi się w torebce. Też jesteście takimi beznadziejnymi przypadkami? :)

Gość aleksaola
Napisałam do końca książkę i czuję pustkę... Może to dlatego, że już nie mam o czym pisać... Ktoś mi podpowie??? Może macie wolne pomysły na książkę... Pozdrawiam i czekam na odpowiedź...

Gość wenisława
Aleksaola, to nie jest tak, że my Ci podsuniemy pomysł, a Ty napiszesz. Owszem, możemy być inspiracją, taką jak film, muzyka, obrazy - ale tylko inspiracją, motywacją do pisania. To Ty musisz wpaść na ten pomysł, to Ty musisz wiedzieć o czym pisać, bo to musi być Twoje. Ja ostatnio pracuję nad "Brzydkimi" - kilka historii zupełnie obcych sobie ludzi, a każdy goni za perfekcją, i za pięknem, mimo że są - tak jak w tytule - brzydcy. Z czasem przekonują się, że nie wygląd jest najważniejszy. A Wy? Ktoś jeszcze odwiedza ten temat, tak w ogóle? :)

Ja kiedyś trochę pisałem, teraz niestety nie mam czasu. Nigdy nie dokończyłem żadnej historii...niestety;P Może to dlatego, że nie byłem wystarczająco zadowolony z efektów. No ale jak już siadałem po tygodniach zbierania materiałów, zazwyczaj pochłaniało mnie całkowicie, i tylko kawa i Plusssz Active utrzymywały mnie na nogach

Gość Caroline xD
ja zaczęłam pisać książkę w wakacje. skończyłam. 15 latka pisząca książkę, co wy na to? temat? moje życie. nikomu jej jeszcze nie pokazywałam, jednakże moja przyjaciółka o niej wie. Kiedyś moja polonistka mi powiedziała, ze świetnie piszę i żebym tego nie zmarnowała, a naprawdę to lubię.

Ja piszę. O miłości niemożliwej, która nie miała prawa istnieć, a jednak istniała. O człowieku i o kimś, kto robił wszystko by pozostać człowiekiem. O poświęceniu dla drugiej osoby. O bólu i cierpieniu. O tym, że czasami nie ma happyend'u, że czasami jest ciemność i chłód, że czasami po burzy nie wychodzi słońce. Czasami mrok staje się jedyną światłością, jedyną drogą. O miłości, której nie pozwolono trwać wiecznie. O wyborach i próbach, o kolejnych szansach i tajemnicach tego świata. O tym, że ludzie nie doceniają pewnych rzeczy, tak bardzo dla siebie ważnych. O tym, że czasami przyszłość jest tylko kolejnym punktem na całej liście obowiązków. O tym, że życie jest krótkie, że najpiękniejszy śpiew okazuję się czasami krzykiem o pomoc... ----\ nie latwo pisac , ale potrzeba weny i ludzi ktorzy wspieraja. Postarajcie sie o takich ludzi. bo to bardzo wazne. pozdrawiam

Ja pisałam na komputerze taką historię miłosną o sobie, trochę poetycką. Potem przerwałam, bo i tak bym miała problemy z wydaniem. Pisałam też wiersze a potem zaczęłam pisać artykuły do serwisu swojego. Mam nadzieję, że kiedyś założe ten serwis. Wogóle lubię pisać...

Gość Troć
niedavno veszłam na stronę "pasja pisania". Dobre vskazóvki i porady. Kursy kreatyvnego pisania. Tam przeczytałam felieton, że często bardziej się opłaca początkującemu tvórcy samemu vydać svoją książkę. http://www.kociamuzyka.blox.pl

Gość Snob2
A mój pomysł na pisanie można zobaczyć na mojej stronie notka.net46.net nie wiem czy to dobry pomysł, ale czemu nie spróbować? Wiem, że może wyjdzie koszmarek, ale wiem też, że wikipedia osiągnęła jednak zbiorowy i bezapelacyjny sukces. Może i mnie się uda? Jeżeli nie chce Ci się zaglądać na tę stronę to przynajmniej wiedz, że chodzi o WSPÓLNE pisanie dowolnej książki, wiersza, listu..... a odbywa się to tak jak pisanie wikipedii - każdy ma prawo dopisać, poprawić, dołożyć co tylko chce. To tylko tyle i aż tyle. na razie założyło się kilka tematów, zobaczymy co będzie dalej.....

Gość Deeespera
Zajebisty fragment książki znalazlam na http://www.koczorowski.net "Jaki jest jednak sens życia, gdy nie wiadomo, czego się od swojego istnienia oczekuje? Trudno było mu zasnąć tego wieczora, nie wiedział, jaka będzie reakcja Marty, co powie, czy nie zerwie z nim, czy nie dożyją wspólnego dnia ślubu. Bardzo chciał założyć rodzinę i jak portorykański chłop zasadzić jakieś egzotyczne drzewo, żyć, dobrze zarabiać i korzystać z każdego dnia. Nie był jednak pewien, czy to się uda w samotności, bez niczyjej pomocy, wsparcia. Ale chwila! Przecież bycie singlem jest teraz trendy, po co utrzymywać rodzinę, jak można kupić sobie BMW-icę i codziennie łapać na auto, jak na lep z kiosku ruchu nowe panienki. Przecież życie jest tylko jedno. Po co więc jakiekolwiek ustatkowanie, lepiej śmigać wozem, pachnieć Kleinem i nosić na sobie ubrania za tysiące od Versacego. Luksus jeszcze nikomu nie zaszkodził i najwyraźniej nie zaszkodzi, skoro wielu kupuje w Londynie, Paryżu, Mediolanie, a po kawę leci liniami British Airlines do Kolumbii."

Gość kiti00
Ja ogólnie piszę na kompie chociarz zawsze że tak powiem-byłam temu przeciwna.Ogólnie piszę o miłości z domieszką dramatu. Koleżanką się podoba... mam zamiar to wydrukowac, ale nic pozatym:ppozdrawiam!:***

Gość viperek98
Jeśli masz zły humor to nie pisz,bo jeszcze zepsujesz fabułę czy cośs... A w ogóle to piszę taki jeden kryminał i taką humorystyczną. Zachęcam do czytania i proszę o komentarze. www.dziennikarze.blog.onet.pl www.przygodyhenia.blog.onet.pl Chyba domyślicie się po tytułach co jest co.

Gość viperek98
Ja piszę kryminał, który możecie przeczytać na www.dziennikarze.blog.onet.pl

Gość czekoko
viperek98 --> Tu się nie zgodzę, czasem pisanie kiedy ma się zły humor może dużo wnieść do naszej twórczości

Gość Małe Wuwu
Ja piszę książkę: thriller finansowo-erotyczny. Akcja toczyła się w Szwajcarii, ale żeby nie pisać bzdur, przeniosłam akcję do NY i de facto muszę zacząć pisać wszystko od nowa :/. Dobrze, że dopiero 3 rozdziały. Tzn. zmienię otoczenie, bo opisy emocji chyba wyszły dość dobrze. Inspiracja? Sporo. Najfajniej byłoby pojechać do USA, ale teraz niestety nie jest to możliwe. Jedziemy dalej...

Polecam praktyczny kurs pisarstwa: http://tnij.org/kurs-pisarstwa DARMÓWKI/ DARMÓWKI/ DARMÓWKI/ DARMÓWKI: - ODCHUDZANIE Fakty i Mity ---> http://tnij.org/-odchudzanie - 52 Skuteczne PSYCHORADY ---> http://tnij.org/52psychorady - Sztuka UWODZENIA kobiet w internecie ---> http://tnij.org/uwodzic-w-internecie Oblicza ZDRADY -> http://tnij.org/-oblicza-zdrady MĘŻCZYZNA od A do Z -> http://tnij.org/-mezczyzna-od-a-do-z Kuchnia WEGANKI --> http://tnij.org/kuchnia-weganki Jak Tworzyć Skuteczne Aukcje ALLEGRO -> http://tnij.org/sprzedaz-allegro Szczęśliwe MACIERZYŃSTWO i jego sekrety -> http://tnij.org/-macierzynstwo

Gość Angi020494
Ja się staram pisać.narazie mam 85 stron w wordzie ..... Czytali to moi rodzice , znajomi i pani od pl. Wszyscu mówią że super.Rodzice i koleżanki ze jak skonczye musze wysłać to gdzies i próbować wydać :):) Pani od polskiego też się podobało jedyne co to moje nieszczęsne przecinki...ale nimi martwie się najmniej.jak myślicie .jalby się spodobało wydawcy jakiemóś ( proszę o to baardzo ) To czy mógł w tym poprawić te przecinki i wydać?? A książka jest o dziewczynie która zostaje porwana przez dwuch chłopaków ( braci ) Dziewczyna ( nina ) ma nadludzką moc którą może zniszczyć takiego złego władce " drugiego świata " I ci bracia są synami tego króla. Jak Się skapnęli że NIna ma tą moc chiał jeden ja zabić , ale drugi się nie zgodził ;> No i ...pewne cos się stało , że jeden został zabity a drógi ocalał. Nina wyrusza..Z kims ....Do różnych miejsc..hehe nie będe mówiła..Może przeczytacie ;p;p No i po drodze jest wiele nie bezpieczeństw , Nina i chłopak w między czasie zostają parą.Dla mnie , nie ma dobrej książki bez wątku miłosnego :) No i na końcu będzie wojna z tym zlym królem ( kelsimem ) Ale przed tym będą mieli jeszcze bitwe z demonami .Jeźdźcami haosu...taka głupia nazwa którą wymyśliłam na biegu i niemam już jak jej zmienic.nie chce kartkować tego i poprawiać.. No ogólnie..... niektórym się podoba to chyba nie jest najgorzej... Zapraszam na mojego bloga jakby ktoś chciał ;) Wpisujcie w google.\ Zmoja książka "paalonora" JEST Zmoja książka....a nie moja ;p Pozdrawiam

Gość Angi020494
Ja się staram pisać.narazie mam 85 stron w wordzie ..... Czytali to moi rodzice , znajomi i pani od pl. Wszyscu mówią że super.Rodzice i koleżanki ze jak skonczye musze wysłać to gdzies i próbować wydać :):) Pani od polskiego też się podobało jedyne co to moje nieszczęsne przecinki...ale nimi martwie się najmniej.jak myślicie .jalby się spodobało wydawcy jakiemóś ( proszę o to baardzo ) To czy mógł w tym poprawić te przecinki i wydać?? A książka jest o dziewczynie która zostaje porwana przez dwuch chłopaków ( braci ) Dziewczyna ( nina ) ma nadludzką moc którą może zniszczyć takiego złego władce " drugiego świata " I ci bracia są synami tego króla. Jak Się skapnęli że NIna ma tą moc chiał jeden ja zabić , ale drugi się nie zgodził ;> No i ...pewne cos się stało , że jeden został zabity a drógi ocalał. Nina wyrusza..Z kims ....Do różnych miejsc..hehe nie będe mówiła..Może przeczytacie ;p;p No i po drodze jest wiele nie bezpieczeństw , Nina i chłopak w między czasie zostają parą.Dla mnie , nie ma dobrej książki bez wątku miłosnego :) No i na końcu będzie wojna z tym zlym królem ( kelsimem ) Ale przed tym będą mieli jeszcze bitwe z demonami .Jeźdźcami haosu...taka głupia nazwa którą wymyśliłam na biegu i niemam już jak jej zmienic.nie chce kartkować tego i poprawiać.. No ogólnie..... niektórym się podoba to chyba nie jest najgorzej... Zapraszam na mojego bloga jakby ktoś chciał ;) Wpisujcie w google.\ Zmoja książka "paalonora" JEST Zmoja książka....a nie moja ;p Pozdrawiam

Gość aniagra27
Cześć! Ja piszę książkę o miłości w sklepie z butami. Tam się wszystko zaczeło.Po prostu opisuję swoje życie , bo tak poznałam mojego męża. Pomijam pewne fakty i dodaje nowe, bo nie chcę ,żeby mi wyszła autobiografia.Piszę od początku na kompie , bo tak mi wygodnie i nie muszę potem tego wszystkiego przepisywać a piszę nieczytelnie jak mam wenę , więc tak mi łatwiej. Tytuł mojego romansu to"BIORĘ TE BUTY" Pozdrawiam i jak skończe , to zapraszam do czytania. Ania.

Gość BikiniKill
ja pisze pamietnik