Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wszechpolka

Do czego dążą feministki?

Polecane posty

Gość calkiem sporo
do tego, zeby sobie same drzwi otwieraly :P

do równych praw kobiet i mężczyzn w laickim społeczeństwie nie uczyli na historii?

Gość eh baby to durnowate istoty
dążą do tego,żeby samej placić za kawiarnie, kino, wczasy, perfumy, zakupy, mieszkanie, auto itd, itd. Mają za dużo kasy. Ot co. Dla nas lepiej :) zaoszczędzimy na swoje przyjemności i kochanki

sorry, nie uważacie, że coś jest z kobietą nie tak jeśli nie lubi być traktowana jak kobieta ? Nie lubię feministek. To glupie nawiedzone baby.

Przez feminizm (łac. femina - kobieta) rozumie się ruchy społeczno-polityczne, mające na celu równouprawnienie kobiet we wszystkich dziedzinach aktywności ludzkiej. Feminizm interpretuje rzeczywistość społeczną w trzech aspektach: intelektualnym (status kobiety jest zdeterminowany wyłącznie przez czynniki kulturotwórcze), emocjonalno-oceniającym (niezadowolenie z istniejących stosunków społecznych dyskryminujących kobietę oraz jej pozycję i rolę w społeczeństwie) oraz politycznym (działania na rzecz poprawy statusu kobiety). prosze Wszechpolko to specjalnie dla Ciebie:) spytalas w temacie to napisalam to co sadze, mysle ze walcza o rownosc w ogolnym znaczeniu tego slowa, nie jestem feministka i szczerze mowiac malo o nich wiem

Gość nie bynajmniej
ja też nie przepadam za feministkami, sa takie "przerysowane", krzyczą tylko po to, zeby było głośno nie wiem konkretnie o co im chodzi chyba najbardziej walcza "wolność seksualną" czyli chcą aby kobieta mogła uprawiać seks z kim chce, kiedy chce i jak czesto chce i nie słyszała zarzutów, ze jest "puszczalska"

Gość nie bynajmniej
no bo krzykiem i manifestacjami niczego jeszcze w zyciu nie osiągnięto publiczne palenie biustonoszy nie doprowadzi do tego, że kobiety będą w pracy doceniane na równi z mężczyznami

Nie jestem feministka, ale...jednak trochę im zawdzieczamy :-) Ostatecznie w dawnych czasach kobieta nie miała \"prawa głosu\". Dziś \"chyba\" jednak czasem przesadzają:-) :-D Ale Pani Szczuka jest bardzo bystra i inteligentna. Fajny \"partner\" to inteligentnej rozmowy:-D

Gość nie bynajmniej
równouprawnienie zawdzięczamy sufrażystkom, które walczyły o emacypacje kobiet i o ich równe prawa, a dzisiejsze feministki głównie robią dużo hałasu ale nie wiadomo dokładnie "o co im chodzi"

No i to nic nie wyjaśnia. Prosze o jakieś konkrety. Ja chce wiedzieć jak ma wyglądać świat według feministek :D Gdzieś usłyszałam coś takiego - "nowym feministycznym świecie zeznania 1 kobiety bez żadnych innych dowodów bedą wystarczyły do uznania mężczyzny winnym gwałtu, natomiast jedyną karą za gwałt będzie kastracja. W ten prosty sposób kobiety przejmą władze nad mężczyznami." \"Nie jestem feministka, ale...jednak trochę im zawdzieczamy Ostatecznie w dawnych czasach kobieta nie miała \"prawa głosu\". \" To były sufrażystki a nie feministki.

Pierwsza fala – inaczej \"dawna fala\" (old wave), to okres aktywności ruchu amerykańskich i angielskich sufrażystek (od łac. suffragium, wybory) ok. 1840-1920 roku. W kręgu zainteresowań feminizmu pierwszej fali leżały przede wszystkim: reforma prawa rodzinnego, prawo wyborcze i ekonomiczne warunki życia kobiet. Wysiłki sufrażystek ukoronowane zostały prawem wyborczym dla kobiet w 1918 r.(tylko dla kobiet, które przekroczyły 30. rok życia) w Wielkiej Brytanii i w 1920 r. w Stanach Zjednoczonych. Wcześniej jednak kobiety uzyskały pełne prawa wyborcze w Finlandii i w Polsce (28 XI 1918). Druga fala – określenie wprowadzone przez Marshę Weinman Lear dla nazwania ruchu wyzwolenia kobiet w USA, Wielkiej Brytanii i Niemczech pod koniec lat 60. Był on efektem rozczarowania działalnością polityczną ruchu praw obywatelskich, ruchu pacyfistycznego i akademickiego. Myślą przewodnią feminizmu drugiej fali stało się budzenie świadomości i hasło \"to, co osobiste, jest polityczne\". Feminizm nie zajmuje się już tylko minimalizacją różnic między płciami. Bada specyfikę kobiecości. Feminizm drugiej fali angażuje się też w zmiany społeczne, jak feminizacja świata, wzbogacanie cywilizacji i kultury wartościami kobiecymi. Od połowy lat 80. feminizm drugiej fali podejmuje kwestię egalitaryzmu opartego na wielopoziomowym pojmowaniu ucisku, który jest efektem podziałów płciowych.

Feministki😡dzieki wam bede pracowała dłużej !!!!!!!!!!! DZIEKUJE :p:p:p:p

Nie chcę pracować w kopalni... ale też chcę mieć swobodę decydowania o sobie :-) Chyba pod tym względem jestem feministką...hihihihihihi :-D :-D

Gość zbychu z Pragi szmulki
weźcie sie za obieranie kartofli bo mąż z pracy wróci i dopiero dostaniecie wpierdziel zamiast wypisywać jakieś brednie na forum.