Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jatoja2

SMIERC HELP

Polecane posty

Gość jatoja2

Jak myslicie co jest po smierci? CZy mozliwe jest ze nie ma N I C tak jak przed narodzeniem, umiera mozg i nastepuje wylaczenie swiadomosci?

Nie wiem co bedzie po smierci, nie wiem czy w ogole cos bedzie, ale nie zaprzątam sobie tym glowy, bo i tak nie mam na to zadnego wpływu. Ostatnio czytałam bardzo ciekawą książkę z którą po części się zgadzam, jeśli chodzi o to co może nas czekać gdy skończy się nasz ludzki byt. \"Szpital Królestwo. Dzienniki Eleanor Druse \". Bardzo polecam.

Gość jatoja2
hmm no to moze faktycznie ja kupie moze jest tamm cos ciekawego. Chdzi mi jednak konkretnie czy taka koncepcja jaka wyzej podalam ma wg Was sens?

Ale może przed narodzeniem też coś jest? Myślę że zawsze w jakimś stopniu towarzyszy nam świadomość...Nawet gdy utracimy swoje ciało

Gość jatoja2
własnie, tylko ze skoro nie pamietamy tego co jest przed narodzeniem to moze dlatego ze nie mielismy swiadomosci?

Gość ccccccc
Ewolucja na naszej planecie zmierza w kierunku coraz doskonalszych form. Można zauważyć, że tą doskonalszą formą jest istota z bardzo złożoną śwadomością. Z tego wniosek, że natura dązy do całkowitego wyeliminowania ciała i zastąpienia go inną formą życia, które będzie sięskładało tylko i wyłącznie ze świadomości. Jeżeli potraktujemy człowieka jako istotę przejściową, ogniwo łączące te dwie formy ewolucji, wtedy dochodzimy do wniosku, że powinien posiadać zarówno ciało fizyczne, jak i świadomość (duszę), która uwalnia się dopiero w momencie śmierci ciała i staje się bytem niematerialnym, funkcjonującym w całkiem innej rzeczywiśtości i na innych zasadach.