Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ważne dla mnie

działanie tabletek Diane i Jasmin

Polecane posty

Gość ważne dla mnie

Mam pytanie. Brałam najpierw ok 5 lat tabletki Diane 35, potem 6 miesięcy Jasmin. Przestałam brać tabletki bo zauważyłam żylaki i ogólnie okropnie bolały mnie żyły. Moje pytanie: Biorę ostatnią tabletkę jasmin, np w niedziele. Jak długo jeszcze jestem zabezpieczona? Drugie pytanie: Czy pomiędzy niedzielą i środą zanim dostanę okres mogę zajść w ciążę? A później w czasie okresu i po? Jak to jest dokładnie?????

Gość ważne dla mnie
Czy to prawda że po zaprzestaniu brania tabletek działaja jeszcze 3 tygodnie??

Teoretycznie tydzien po ostatniej. Praktycznie, lepiej ne uprawiać już wtedy seksu bez prezerwatywy.

Gość motylanogaijoga
3 miesiące jest się jeszcze zabezpieczonym po przerwaniu hormonów ale... no właśnie cuda w naturze sie zdarzają wiec proponuje prezerwatywę.Ja kochałam sie przez 3 miesiące przerywanym no i nic a teraz stosujemy prezerwatywe.

Taaa 3 miesiące ale pieprzysz głupoty:-D Dziewczyny zachodizły w ciaże w pierwszym cyklu!

Miarka ma rację. Przez 7 dni jest się zabezpieczonym, bo przecież organizm nie rozróżnia przerwy standardowej od odstawienia, potem nie. Co więcej, w pierwszym cyklu zdarza się owulacja z obu jajników, więc jest większa szansa na bliźnięta. Motylanogaijoga --> a jakimż to cudem zabezpieczenie ma być tak długo po odstawieniu hormonów? Ważne dla mnie --> a dlaczego trzy tygodnie?

Gość ważne dla mnie
nomina --> ktoś mi tak powiedział, ale widze że tu każdy mówi co innego :/

Ja i Nomina mamy rację. Tydzień po odstawiu już nie jesteś zabezpieczona.

wg mnie np. 4 czy 5 dni po tez nie... plemniki mogą zyc w kobiecie nawet 7 dni wiec jesli 8 dnia nie rozpocznie nowego opakowania to skąd pewnosc że owu nie odblokuje sie juz kolejnego dnia bo przerwa 7 dniowa jest zabezpieczona ale TYLKO POD WARUNKIEM że ósmego dnia rozpoczniemy nowe opakowanie

Moniak, teoretycznie masz rację, ale w praktyce jajeczko dojrzewa ileś czasu. Jeśli więc do współżycia doszło w czasie tych siedmiu dni, to w zasadzie nie ma szans na zapłodnienie. Nawet przy najkrótszych cyklach owulacja nastąpi nie wcześniej niż jakiś tydzień po rozpoczęciu cyklu (popraw mnie, jeśli słyszałaś o normalnych, owulacyjnych cyklach krótszych niż trzy tygodnie), więc plemniki zdążą paść :).

ja bym jednak nie ryzykowala... po tych 7 dniach poziom hormonow i tak jest juz nizszy