Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Papuńka

Sprzęgło! D

Polecane posty

Gość Papuńka

Nie rzucać się, bo mam dopiero 16 lat i do egzaminu mam dwa lata. Ja nie z tych, co dzień przed egzaminem pytają "które to światła pozycyjne?" Pytanie moje więc jest takie - sprzęgło wiem, że wciska się podczas zmiany biegu równocześnie puszczając gaz i wtedy zmieniając bieg. (i potem gaz, tak?) Ale, czy podczas hamowania też się wciska sprzęgło? I jeszcze jedno pytanie odnośnie ruszania pod górkę.... zaciągam ręczny, i potem jak nie chcę żeby mi samochód "poleciał" do tyłu to co robię? Zwalniam ręczny i od razu gaz? ee, chyba nie? I tak - po prawej mam gaz i teraz - co jest w środku? Sprzęgło czy hamulec?

Gość hamulec
zapisz sie na kurs to cie naucza, a jak jestes taka ambitna, ze juz musisz wiedziec by pozniej zaskoczyc instruktora to sie sama naucz i nie pytaj na forum. p.s. instrutkorow sie nie da zaskoczyc.

Gość Papuńka
Ciekawa jestem kto mnie zapisze na kurs ;) Żałosne, że nie potrafisz się wypowiedzieć kulturalnie, tylko radzić świetnie "sama się naucz". Przecież nie wezmę samochodu i nie będę wciskać wszystkich pedałów po kolei :/

Gość no wiec
1. jesli hamujesz np przed swiatlami i przygotowujesz sie do zatrzymania pojazdu to hamujesz wciskajac sprzeglo i hamulec. jesli chcesz tylko troche zmniejszyc predkosc, z jaka jedziesz mozesz hamowac samym hamulcem. w razie koniecznosci szybkiego zatrzymania samochodu najpierw wciskasz hamulec, a potem sprzeglo (dlatego, ze to hamulec powoguje zatrzymanie samochodu, wiec jesli niezbedna jest szybka reakcja wciskasz hamulec) 2. jak zaciagniesz reczny, przed ruszeniem, delikatnie popuszczasz sprzeglo i dodajesz gazu do momentu, w ktorym poczujesz, ze samochod "podniosl sie", wtedy zwalniasz reczny i dodajesz gazu 3. od lewej - sprzeglo, hamulec, gaz mam nadzieje, ze pomoglam :) o ironio, ja mam niedlugo egzamin, a mam problem z pokazaniem swiatel w tym chevrolecie :/

Gość Papuńka
Dzięki bardzo bardzo! A nie możesz sobie wybrać samochodu na którym będziesz zdawać?