Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SamotnA30

Kto mieszka za granica i jest samotny?

Polecane posty

Gość SamotnA30
Aaaaa, Margot, mam wielka prosbe. Moze moglabys mi polecic jakies dobre ksiazki na poziom zaawansowany z cwiczeniami? Chodzi mi glownie o gramatyke. Chce kupic z wydawnictwa CLE International, ale moze znasz jeszcze cos ciekawego? Bylabym wdzieczna za info, jesli Ci to nie sprawi klopotu.

Gość SamotnA30
Dzieki Desperate za slowa otuchy 🌻 Troche sie zalamalam, ale faktycznie lepiej tak, niz bym miala sie nudzic i przerabiac dwa razy to samo. Jakos przezyje - chyba, he he :-D

wiesz ja skonczylam 6 klase w polsce a 7 zaczelam w niemczech- bez znajomosci jezyka- do tego doszedl pierwszy rok francuskiego. kanal. ale udalo sie nie zawalilam roku i skonczylam szkole- ale ciezko bylo

SamotnA30 dasz rade! Wiecej wiary w siebie : ) Grupa dla zaawansowanych to nie mogl byc zupelny przypadek. Trzymam kciuki. Idz za ciosem

:) samotnA30 - brawo! :D Nie martw sie, bedzie dobrze... A jak poziom Ci nie bedzie odpowiadal, zawsze mozesz sie przeniesc. Ja tak swego czasu zrobilam. :) Jesli chodzi zas o cwicznia do gramatyki, to chyba najlepsze sa wlasnie z CLE International. Gramatyka jest dobrze objasniona i cwiczenia tez sa fajne. :) :) madzik0 - niestety alexx25 sie nie odzywa. :( Mam nadzieje, ze u niej jest wszystko ok... :) aurinko to ja - witaj 🖐️ A co za ciacho robisz? :) lokki - ja sie tego samego boje. Ja jestem wszystkozerna... a przy moim mezu to mi rece opadaja... Francuski piesek doslownie :o Drugiego takiego bym nie zniosla ;):D Ja kroje wszystko w naprawde maciusienka kosteczke... tak à la sos... Czasami niestety nie obywa sie bez miksowania :P

Gość SamotnA30
Dziekuje Wam bardzo za slowa otuchy 🌻 :-) Brak mi chyba wiary we wlasne sily, no ale lepiej troche sie pomeczyc, niz nudzic i chodzic na darmo. Dziekuje Margot za info - kupie kilka tych ksiazek i do dziela :-) Przekichane macie z tymi Waszymi niejadkami :-) Moj nosem nie kreci. Warzywka i surowki wcina, ale mnie to kosztowalo 4 lata trudow, he he - wczesniej to byla masakra - jak zjadl 1 jablko na miesiac, to byl cud. Ale mu tak wbilam pewne rzeczy do glowy, ze teraz sam mnie czasem zaskoczy, upominajac sie o cos zdrowego. Na faceta trzeba miec sposob, he he :-D ;-)

:) samotnA30 - 🌻 Zawsze lepiej uczyc sie z lepszymi od siebie. To bardzo motywuje. :) Moze i jak przy Tobie zdecyduje sie do odswiezenia sobie pamieci? Kto wie ;) No trzeba, trzeba miec ten sposob... ale na mojego to nic nie dziala. Moja tesciowa tez sie poddala. To jest po prostu Tadek-niejadek... et il faut vivre avec... ;)

Gość SamotnA30
Margot - masz racje, to motywuje bardzo, bo niezbyt milo jest byc takim ,,klasowym oslem,, :-) Ale mam nadzieje, ze do tego nie dojdzie. A Ty pewnie jesli chodzi o jezyk, to nie masz co odswiezac, bo jak uzywasz na codzien to juz jestes na pewno profesjonalistka :-) W koncu obrona mowi sama za siebie :-D No a co do Twojej drugiej polowki no to chyba nie pozostaje Ci nic innego, jak przemycac mu dalej te warzywka. Skoro to taki ciezki przypadek :-o

:) SamotnA30 - jak Ci bedzie za ciezko, to zawsze mozesz sie przeniesc. Uczysz sie przeciez dla siebie... Ja sie przenioslam... Trafilam na beznadziejna nauczycielke, ktora dawala nam teksty z literatury... i kazala szukac metafor. :o Zmienilam grupe i bylo o niebo lepiej. :) Dzieki za mile slowa, ale profesjonalistka nie jestem i jeszcze dlugo nie bede. Gramatyka francuska nie jest moja mocna strona. :o Dlatego przydaloby sie odswiezyc sobie co nieco :o Tylko leniwa jestem... niestety :(

Gość SamotnA30
Wiem cos na temat lenia, ha ha :-D Dlatego postanowilam go wypedzic i sie wziasc do roboty. Bo coz moge poczac w tym kraju bez jezyka? Siedziec w domu moge do bolu, ale ile mozna. A Ty narazie odpoczywaj po obronie, he he. Daj odpoczac glowce :-) No, ja zmykam spac. Trzeba sie przestawic na inny tryb. Poki co to leze w lozku z dwie godziny i nie moge zasnac, a rano bol wstawania :-O Spijcie sobie smacznie i snijcie kolorowo. Karaluchy pod poduchy :-D

Czesc dziewczyny - jak zwykle ja z rana sie odzywam :) Juz srodek tygodnia, niedlugo weekend a rowno za tydzien wyjezdzam do Polski. Z jednej strony sie ciesze ale z drugiej juz tesknie za moim lubym ;( wiem ze to glupie bo wyjezdzam tylko na 2 tyg ale mimo wszystko.... Samotna30- gratuluje - mysle ze sobie poradzisz, lepiej byc w grupie o oczko wyzej niz nizej - to bardziej motywuje do nauki, a jestem pewna ze znajomi z kursu tez az tak super nie rozumieja wszystkiego, bedziesz miec mase roboty ale za to zazdroszcze Ci jak bedziesz po tym operowac francuskim! alexx - gdzie jestes? Jak sie wszystko uklada, mam juz Twojego skypa ale jestes caly czas offline :( madzik0- to masz super widoczki, domagam sie zdjec :P hehe musi byc tam naprawde pieknie, w tej chwili u mnie psia pogoda z rana a wypogadza sie dopiero pod wieczor jak czlowiek jest juz tak zamulony ze mu sie nic nie chce... ja chce znowu lato.... aurinko - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Pewnie masz dzis party i bedziesz zajeta :) To Ty swojego Fina poznalas w Polsce? Kurcze a ja musialam tu na miejscu sniegi przegrzebywac zeby sobie jakiegos udomowic :P Desperate - Ty to masz szczescie ze Twoj jest wszystkozerny :( tez bym tak chciala.... Margot- widze ze my dwie sie musimy meczyc z tymi chromosomami Y :) inni sa reformowalni :D Przy okazji facetow nie wiem czy wiecie dziewczyny ale ja jestem bioscislowcem wiec wam powiem sekretna tajemnice mezczyzn :P Nie wiem czy pamietacie ale kilka lat temu bylo glosno jak to staraja sie rozwiazac co tam w naszych chromosomach jest. No i co rusz pelno nowych genow odkrytych. W koncu panowie naukowcy dojechali do oslawionego chromosomu Y, kazdy z ciekawoscia co tam jest, co koduje ta przewspaniala meska czesc. No i badaja.... badaja... zadnego genu dopatrzec sie nie moga... bardzo dlugo trawalo w przeciwienstwie do pozostalych chromosomow nim trafili na jakis slad, az tu nagle jest sekwencja genu wiec kazdy podekscytowany co to za gen... badania dlugoterminowe zeby rozwiklac ta zagadke a na koncu ZONK - pierwszy odkryty gen typowy wylacznie dla mezczyzn odpowiada za - wlosy w uszach :D nie ma co, kobiety gora :P Milego dnia wszystkim!

🖐️ :) SamotnA30 - we Zabolandii bez znajomosci kumkania... zywot niestety jest ciezki :P :) lokki - wlosy w uszach :D:D:D Bomba :D:D:D Ja sie dzisiaj zmobilizowalam. Napisalam dwa listy motywacyjne... odpowiedzialam na trudny mail... Moge byc zadowolona :) Milego dnia 🖐️

no tu sie lato konczy wiec sezon opalania otwarty, temperatura spadla z 50 na 40 :D posiedzialam sobie 10 minut na sloncu- pot splywa ze mnie ciurkiem, policzki czerwone jak burak- jak po 30 min w solarium :) trzeba sie powoli opalac codziennie 10-20min styka. smiac mis ie chce jak sobie przypomne jak sie do dubaju przeprowadzilam- poszlam z mama do ladys club(oddzielna plaza dla kobiet razem z basenem, fitness, restauracja i zero sliniacych sie chlopow=bajka!) i tak sobie pol dnia lezalysmy- skore moglam sciagac platami!!! :P

:) Desperate - faktycznie chlodno u Was ;) U nas kropi... Chcialam wyjsc na miasto, ale chyba zostane w domu...

Czesc dziewczyny! Ja tylko na chwilke, bo mam jeszcze troche papierkowej roboty. Jutro wielka kontrola :/ aurinko - Wszystkiego najlepszego!!!!!!!!!!!!!! Lokki - faktycznie widoczki sa przesliczne, ale pogoda tez nie dopisuje. Postaram sie wrzucic jakies zdjatka, ale to dopiero jutro. Desperate - zazdroszcze Ci tej \"paskudnej pogody\" :) Margot - daj znac, jakbys cos wiedziala o alexx24

dziekuje dziewczynki za zyczenia!!!!!! urodzinki mialam piekne, ale bylam szczesliwa.. od kilku dni meczy mnie bol glowy i dzis to chyba juz oszaleje. kroku nie moge zrobic bo zaraz mi huczy w glowie.tabletki nie pomagaja, budze sie z tym bolem, juz nie wiem co robic! u mnie dzis pada i jakos tak ponuro.. tesknie za domem strasznie, wlasnie w taka pogode dopada mnie nostalgia... milego wieczorku papapa

czesc dziewczyny!!! wlasnie przyszlam do domu. wiecie to fajnie, ze rodzina mojego dom obok :) zawsze jak nudno to moge skoczyc :) brzuch mi zaraz peknie!!! znowu sie przejadlam :D ...jak dobrze :P samotna- jak tam ci idzie nauka? cos susel sie dawno nie melduje- pewnie nie ma czasu- bo wcina polskie rarytasy :O (kapusta kiszona)

🖐️ :) aurinko - ja tez skladam Ci spoznione zyczenia urodzinowe! 100 lat, allez 150 - co bedziemy sobie zalowac :D 🌻 :) desperate - fajne, ze masz dobry kontakt z rodzinka Twojego meza. :) Ja moich tesciow trawie coraz mniej... :o Pozdrawiam wszystkich 🖐️

wiesz ja z moimi tesciami sie chyba dlatego rozumiem- bo nie mamy wspolnego jezyka, zeby rozmawiac :P oni nie znaja angielskiego a ja po arabsku to tylko takie tam: jak sie masz, ladna pogoda :P nie zartuje, sa ok. przekupilam ich moimi ciastami i lasagna :) a teraz UWAGA UWAGA: wyobrazcie sobie moj mi kupi samochod!!! moge sobie wybrac jaki chce :D :D :D juz sie nie moge doczekac- smieje sie ze moze czolg(niedawno zrobilam prawo jazdy)

:) desperate - gratuluje!!! :D Juz wiesz jakie auto chcesz miec?? :D Jesli chodzi o tesciow, ja wlasnie moich bardzo lubilam do czasu, kiedy zaczelam ich rozumiec. Przykre, ale prawdziwe... Tesc ma takie poglady, ze rece opadaja a tesciowa mu we wszystkim przytakuje... :o Szkoda gadac. :o Kiedys tez pieklam im ciasteczka, kupowalam prezenty... Az jednego dnia powiedzialam sobie basta. I przestalam sie wysilac. Bo po co... :P

Czesc dziewczyny! Co wy mnie tu tesciami straszycie - ja swoich lubie ale nie rozumiem i teraz mam pietra ze jak zaczne sie kiedys uczyc tego Fin to mi sie odwidzi, kurcze ale przynajmniej ladnie sie usmiechaja :D desperate - ale masz fajnie z autkiem, kurcze my ledwo uzbieralismy na 10 letni samochod (kupujemy za miesiac) ale ceny w Finlandii sa porazajace.... maja takie cla na samochody ze mala bania, nie wiem jak moze byc tak drogo, wszyscy rece zalamuja. A ja na razie sobie teraz ciulam na motor, mam nadzieje ze na wiosne juz bedzie, trzymajcie kciuki!!!

Gość aneczkaZwyspy
hej:))) desperate- nie wiem czy irlanczycy sa skapi, raczej nie zwlaszcza jak sa na gazie...potrafia wydawac, kolega gralw zeszlym roku latem w weekendy na ulicy -potrafil w 5 godzin zgarnac €300, wiec chyba maja szczodra reke. od wczoraj jest ciut lepiej zmoim chlopakiem, ale oboje wiemy ze to poczatek konca i jest to nieuniknione... Lokki- dzieki zatulanka, przyda sie:* Margot- tez mam juz dosc tego deszczu, zwlaszcza ciezko bylo mi wrocic po 5 tyg w slonecznej Polsce z rodzinka i znajomymi, a pozniej tygodniu w goracej Hiszpanii, ale jak narazie jestem zaskoczona ,jestem tu juz tydzien i padalo tylko raz w nocy i teraz jest piekna jesien:)))))

Gość aneczkaZwyspy
aha buziolki dla reszty ekipy , jeszcze tuzajrze.pa

:) Lokki - jak sie ladnie usmiechaja, to zalatwia sprawe :D My mamy dwa samochody. Jeden stary i maly (moj) i drugi duzy i nowy (jego). Ja mam prawko od 9 lat a praktycznie nie mam kiedy jezdzic... Teraz mialam kilku miesieczna przerwe i boje sie znowu zasiasc za kolkiem. W moim departamencie jezdzie pelno zmumifikowanych dziadkow. :o W ogole nie patrza... Czlowiek ma wrazenie, ze jakby sie troche poruszyli, to zaraz by im cos odpalo ;)

:) aneczkazwyspy - mam nadzieje, ze ladna pogoda sie utrzyma jak najdluzej :) :) desperate - mi tez podoba sie ta nowa corolla. W ogole Toyotki sa :classic_cool:

Czesc dziewczyny! Dzien mi sie zaczal niespecjalnie... Chyba czeka mnie w Polsce wizyta u doktora. Mam na boku takiego sporego wystajacego pieprza i zaczal mnie bolec i zmieniac kolor ;( To sie dzieje juz drugi raz, pierwszy byl 2 tyg temu i przez kilka dni ten pieprzyk puchl a na koncu wylala sie z niego taka ropa.... teraz chyba zaczyna sie to samo ;( Wiec w Polsce ide do jakiegos lekarza i mam nadzieje ze mi wytna - myslicie ze da rade w 2 tyg? Najgorsze ze pewnie potem beda badania patologiczne czy zmian nowotworowych nie ma a to trwa z 3 tyg i jezeli cos wyjdzie a ja bede w FIN to sobie chyba strzele.... Wiem ze pewnie troche przesadzam ale ja pracowalam w tym temacie i mam nadzieje od nowego roku bede pracowac dalej (tyle ze guzy mozgu) i wiecie jak to jest jak czlowiek sporo wie na dany temat - od razu wymysla najgorsze.... no nic, musze teraz w necie poszukac jakas prywatna klinike, bo jakbym miala czekac panstwowo to chyba w grudniu by mnie dopiero przyjeli.... kurcze jak kiedys pojde do nieba to pierwsze co zloze reklamacje na to cialo - caly czas sie psuje, a service not included.... cholera no nic chyba ide na spacerek :*