Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość null

czy to trądzik niemowlęcy?

Polecane posty

Gość null

u mojego dziecka w 2 tygodniu zycia pojawiły sie ropne krostki na twarzy i z tyłu głowy, poza tym skóra na buzi i za uszami łuszczy sie i jes szorstka. Smarowanie oliwka nie pomaga

Gość jusiek
pójdz do pediatry

posmaruj parafinką,a do kąpieli stosuj hipoalergiczne środki,ja mialam podobnie i pomogło.

Gość null
jeden pediatra powiedział że to trądzik a drugi, że potówki :O

Witaj, o ile zrozumiałam to twój malec ma 2 tygodnie, ważne jest czym go karmisz. Powiem tak, ja z trądzikiem niemowlęcym ale tym prawdziwym walczę już od 12 miesięcy, przeszłam wielu pediatrów, dermatologów, wydałam ogrom pieniędzy na maści. Po pierwsze jeśli ma ropne krostki na twarzy to polecam spiritus salicylowy i wysuszanie ich, musisz to robić pałeczką do uszu i smarować tylko końcówkę pryszcza a nie całą okolicę, po drugie dziecko może być przegrzewane, lżej go ubieraj! to ważne bo stąd początkowo biorą się pryszcze, żadnych czapek w domu gdy upał lekkie body i przykryć nogi pieluszką, ja popełniałam te błędy niestety i przegrzewałam bo teściowej się cały czas wydawało że dziecku jest zimno nawet w 30 stopniowym upale :(, pryszcze na karku właśnie świadczą o przegrzaniu. Po drugie łuszcząca się skóra za uszami (też miało moje dziecko) to pierwszy objaw skazy białkowej, jeśli karmisz piersią nie jedz nic co zawiera białko mleka krowiego jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym zmień na Bebilin Pepti lub Nutramigen, co do tego to warto ruszyć do lekarza i on przepisze ci to mleko na raceptę wtedy będzie o połowę tańsze. Broń Boże nie oliwka!!!!!!!!! ani nic tłustego!!!!!!!!!!! Pobudzisz łojotok i dopiero będzie problem (to kolejny błąd który popełniałam) Polecam krem Alantan Plus ok 5 zł w aptece tylko tym smaruj buzię bo nie powoduje to łojotoku. Gdy będziesz u pediatry a musisz iść koniecznie!!!!!!!!!! nie usuwaj skóry za uszu niech to sobie obejrzy. Według mnie na 100 % skaza białkowa, zmiana mleka + maść na bazie detromecyny 1 % załatwi sparawę. Mam nadzieję że to jednak u twojego malca nie trądzi bo inaczej długa droga przed tobą. Polecam również maść mumpirox, dawercin, diferin, detromecyna 1 % wszystko jest na receptę. Jeszcze jedno takie ropne wypryski może wywoływać również gromkowiec przyniesiony ze szpitala, mój mały też był badany pod tym kontem. Nie masz na co czekać idź do pediatry w poniedziałek. Dziecku porobią się blizny, narazie używaj spiritus a pediatra napewno przepisze maść. No i zero oliwki ani nic co zawiera jakiekolwiek oleje (nie na twarz) Kilka wskazówek jak rozpoznać że dziecko ma skazę białkową - łuszcząca się skóra za uszami, - czerwone szorstkie policzki, - katar nie wiadomego pochodzenia - w kupkach może pojawiać się śluz - ciemieniucha (zaczyna się pod włoskami a potem obejmuje czoło oraz brwi) to takie żółte łuski - bóle brzuszka Mam nadzieję że pomogłam

miało być bebilion pepti - dostępny w aptece, nie używaj żadnego mleka sojowego bo może się pogorszyć, napisz kiedy urodziłaś acha jeśli to pryszcze z ropną końcówką to wiadomo że trądzik ale może to trwać tylko 3 tygodnie do 3 misięcy albo do 3 lat, w internecie niewiele znajdziesz informacji na jego temat, bo sami pediatrzy mają problem ze zdiagnozowaniem czy to trądzik czy potówka, możesz też spróbować maści tormentinol, jest brązowa więc brudzi ale działa świetnie na wszystkie wypryski i odparzoną pupę (dużo lepsza niż sudokrem) ok 7 zł, według mnie to skaza a nie trądzik, zmienisz mleko lub dietę, zastosujesz maść i będzie po kłopocie i pamiętaj o lekkim ubieraniiu.

Gość null
dzieki stokrotka :) pomogłaś i to bardzo, ale wyjaśnie troche niescisłości: moje dziecko ma juz 5 tygodni jesli chodzi o trądzik, to 1 pediatra powiedział że wytepuje on tuz po porodzie, więc u mojej córki to nie jest trądzik spirytus stosowałam i wydaje mi sie ze po nim jest jeszcze gorzej skóra łuszczy sie takze z płatków uszu; nie tylko za uszami wydaje mi sie, że to nie skaza, ale kto wie.... a do pediatry nie idę, bo byłam u dwóch i kazdy mówi co innego, zamierzam wybrac sie do dermatologa

Gość null
corka urodziła sie 12.07 i jeszcze jedno mi sie przypomniało: w wynikach moich badan wyszło ze w wodach płodowych miałam paciorkowca, brałam antybiotyk, wiec może i dziecko sie zaraziło, bo z tego co mi wiadomo, to jej nie leczyli

null prawie żaden dermatolog nie podejmie ci się leczenia dziecka tak małego, choć możesz wyprosić maść detromecynę, lub maść na bazie detromecyny robioną w aptece na zamówienie ok 5 zł, nie daj podać żadnych antybiotyków doustnych, nieprawdą jest że trądzik występuje zaraz po porodzie, kiepskiego masz pediatrę, poczytaj na internecie, spróbuj też wyprosić dawercin i diferin, dawercin wysusza a diferin to maść która wypala, często myj buzię dziecku, kilka razy dziennie, watą bez mydła sama woda przegotowana, buzię i kark, napisz czym karmisz małego zgadza się przy skazie właśnie się łuszczy z płatków uszu i za uszami, policzki są jakby wysuszone i czerwone, napisz skąd jesteś może pomogę wskazać jakiegoś dermatologa czy pediatrę. Skaza ujawiania się po pierwszym miesiącu życia dziecka

powiedz o tym lekarzowi, u mojego dziecka podejżewał właśnie dermatolog że ten trądzik jest pochodzenia z bakteri gromkowca który daje o sobie znać wyrzucając się na twarz, weź skierowanie na badanie krwi, szczególnie na białko ostrej fazy wtedy zobaczysz, zrób też badanie na posiew moczu (nie ogólne badanie moczu) koszt ok 25 zł prywatnie.

Gość null
jestem z W-wy jesli chodzi o dermatologa, to znalazłam w internecie namiary na dermatologów dziecięcych, wiec moze cos doradzą

Gość null
karmie piersia, czasami daje bebilon, jak mam mało mleka

też tak miałam i karmiłam bebilonem, zmieniłam potem na nutramigen, mleko jest paskudne w smaku ale im wcześniej tym lepiej, skóra od razu się poprawiła ale ropne wypryski pojawiają się jeszcze od czasu do czasu, nutramigen koszt 26 zł podobnie jak bebilon pepti ale na receptę jako choroba przewlekła to 13zł za puszkę 450 g, ja zamawiam wszystkie recepty na mleko telefonicznie bo moja pediatra wie że mały ma skazę. Niestety jestem z okolić Wrocławia, ale to świetnie że znalazłaś pediatrę dziecięcego, faktycznie coś ci poradzi. zmień mleko to pierwszy krok zobaczysz co się będzie działo, nie karm piersią chyba że zmnienisz dietę. poczytaj na necie o skazie jest dużo o trądziku niewiele

Gość null
no dzieki, moze jeszcze wybiore sie do poradni laktacyjnej, tam powinni okreslic czy to skaza a jak zrobic jakiekolwiek badanie moczu takiemu małemu dziecku? raczej nie da sie zebrac moczu z pieluchy...

Badanie moczu: najpierw podaj płyny herbatka lub woda potem wykąp dziecko, po kąpieli ułóż małego na ręczniku papierowym (pod pupą) zwykły ręcznik może mieć na sobie bakterie, kup w aptece specjalny woreczek dla chłopca lub dziewczynki ok 1,7 zł przyklej do skóry w okolicach cewki, potem przelej do pojemnika jałowego (50 gr) i wstaw do lodówki by bakterie się nie namnażały, rano biegiem do laboratorium ze wskazaniem mocz na posiew wyniki będą dopiero za 3 - 5 dni bo na moczu będą chodować bakterię jeśli wychodują to będą działać na nie antybiotykami i w wynikach napiszą ci na jaki antybiotyk bakteria reaguje wtedy pokażesz lekarzowi, drugi sposób dużo trudniejszy, napój dziecko, umyj bardzo dokładnie pupę (np. w umywalce) ułuż dziecko na ręczniku, weź wyjałowiony kubeczek zakupiony w aptece, gdy zacznie skać, złap środkowy strumień moczu nie pierwszy i najlepiej od razu do laboratorium albo na noc do lodówki. Pamiętaj musisz mieć bardzo czyste ręce, jeśli używasz woreczka nie może być on przyklejony więcej niż 5 - 10 min bo inaczej badanie nie będzie ważne (na woreczku pisze że może być przyklejony godzinę ale to nie prawda - badanie moczu opanowałam do perfekcji :)) idealnie by było gdybyś złapała od razu siku do kubeczka, idealnie by było żebyś od razu mogła zanieść do laboratorium. Druga zasada napisz na kubeczku imię i nazwisko dziecka oraz datę urodzenia - to dla bezpieczeństwa żeby nie pomyliły wyników badań co się niestety często zdarza. Powodzenia. Zrób też badanie krwi, mało to przyjemne ale dziecko o tym nie pamięta, a im strasze to lepiej pamięta.

Gość null
dziekuję Ci

Witaj Paulka123 mnie uświadamiała pediatra jak mam to robić bo potem się okazywało że bakterie wykryte były w ilościach świadczących że nie są z moczu a namnożyły się podczas noszenia woreczka na skórze dziecka. Z dezynfekcją pupy masz rację, ja jednak zawsze kąpię dziecko a wcześniej daję dużo pić oraz dezyfekuję wanienkę, co do woreczka to właśnie nie dłużej niż 5 - 10 min bo potem bakterie się namnażają na skórze, ale pediatra powinien rozróżnić po ilości bakteri czy to ze skóry czy moczu, u mojego małego przez częste wykrywanie bakteri e.coli oraz clesielli podejżewali refluks moczowy oczywiście po wizycie w klinice nefrologicznej okazało się że żadnego refluksu nie ma tylko ostre infekcje spowodowane tym że jest chłopcem i bakterie są po napletkiem. pozdrawiam

Gość cvvv
czy po trądziku pozostaje potem łuszcząca sie skóra?