Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona11aa

czy to normalne?

Polecane posty

Gość zaciekawiona11aa

mam 4,5 miesiecznego synka ktory probuje ju z chodzic.stawiam go na nóżki a on stawia je do przodu i chodzi,ja go tylko trzymam a on robi reszte.czy to normalne?siedzi juz ale jeszcze nie sam,tyle że nie przewraca sie na boki.jest silny i zdrowy ale nie za bardzo silny?

Gość jusiek
na chodzenie to ma jeszcze dużo czsu. Moj synek ma 8,5 miesiąca i zadko go stawiam pediatra mówił ze sam to zrobi jak przyjdzie pora.

Gość zaciekawiona11aa
jak ma dużo czasu jak on już prawie chodzi!jeszcze z miesiąc,dwa i tylko bede go trzymać za rączki a za 3 to chyba sam bedzie chodzic!ja slyszalam o 6 mies dzieciach ktore juz w chodzikach śmigają!

moj synek jak skonczyl 5 miesiecy to chodzil w chodziku no i w sumie wurosl na zdrowego facecika bez zadnych wad postawy a jak mial 7 to sam sie podmosil i biegal wokol lozeczka to chyba zalezy od dziecka no coż...a pediatra zawsze bedzie trzymal sie \"ksiazkowych\" zalecen

Gość to zupełnie normalne
dzieci w tym wieku, trzymane pod pachami machaja nóżkami jak gdyby próbowały chodzić, ale z samym chodzeniem nie ma to nic wspólnego, więc się tak nie podniecaj i jeszcze coś - jesli jesteś w miarę rozsądna, nie będziesz dziecka krzywdziła chodzikiem wydaje mi się jednak, że twoja wiedza pochodzi wyłącznie z forum i w życiu nie miałas przed soba fachowej literatury dotyczącej rozwoju motoryki dziecka, czy nie oglądałaś programów z poradami pediatrów, którzy bezwzględnie odradzają używanie chodzików

Gość zaciekawiona11aa
dzieki agawa,troche mnie to uspokoilo,bo martwilam sie,dzieci teraz są silniejsze jesli sa zdrowe i szybcie zaczynaja siedziec,raczkowac,chodzic.tylko martwilam sie ze 4,5 mies to za wczesnie,lekarza sie jeszcze nie pytalam ale mysle ze powie ze to za wczesnie,tylko ze co ja mam zrobic skoro on wstaje!

co do stawiania to ma racje , powykrzywiasz jej nóżki - nic na siłe , jeżeli bedzie potrafiło to sie samo podniesie i bedzie chodzić te stawianie nóżek to jest odruch ludzki a co do sadzania - hmm mysle, ze sadzac mozna ale też nie zadużo jeżeli samo nie potrafi usiedzieć porządnie bo szkoda kręgosłupka ;)

Gość jusiek
dziewczyny róbcie jak uważacie za słuszne,ale trzeba dbac o tak mały kręgosłupik po co przemęczac dziecko. Na wszystko przyjdzie pora i czas

a ja mimo wszystko uwazam nie nie zawsze trzeba trzymac sie tych podrecznikowych regulek,przeciez sa rozne dzieci,w roznym tempie sie rozwijają i naprawde chyba nikt normalny nie bedzie na sile dziecka sadzal badz prowadzal za raczke ale skoro dziecko samo przejawia taką chcec no i ma do tego sile to dlaczego nie...

Gość jusiek
chodzik- w zyciu nie kupiłam i nie kupię chodzika dla dziecka!!!!

a moje dziecko najpierw nauczylo sie same wstawac a usiac samemu bylo mu trudniej i pozniej opanowal tą sztuke wiec co w tym dziwnego

mój synek też tak próbuje ale ja wole nie ryzykować!!!po oprostu dziecko jest silne,ciesz sie bo niektóre matki chcialyby tego a mają schorowane dzieci

owszem na wszystko przychodzi pora ja juz zaczelam chodzic w wieku niecalych 8 miesiecy ALE ! mama mi opowiadała, że nie stawiała mnie na siłe tylko sama sie nauczyłam nie warto na siłe dziecka meczyc , to nie realne zeby w tym wieku chodziło chociazby ze wzgledów fizycznych

dziwne dla mnie jest to ,ze to wstania potrzeba wiecej sily niz to siedzenia poza tym takie male dziecko nie potrafi wlasciwie trzymać stóp , rob jak uważasz jak juz wczesniej ktos wspomniał ma ono siłe mojej ciotki dziecko potrafilo podniesc i trzymac prosto glowke juz jako miesieczny bobas , i bylo to tylko skuli siły

zapytaj najlepiej pediatre ja mysle ze jakas mała poduszka za pleckami , tzn.pupcia sprawi ze jej pupcia wpadać nie bedzie