Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dog in the fog

użytkownicy soczewek! wszystko o soczewkach!!!

Polecane posty

Chciałabym zamienić parę słów z użytkownikami soczewek. Jakie są wg Was najlepsze i czy 3miesięczne soczewki są szkodliwe? Noszę Bausch\'a od 3 lat i jest ok ale babka w pewnym salonie optycznym ostatnio mnie nastraszyła i zaleciła noszenie miesięcznych, tygodniowych itp. A zatem mam pytanie:co o tym sądzicie?? I czy kupujecie soczewki na Allegro?? Ja kupowałam za 60 parę złotych soczewki 3miesięczne a na Allegro zapas 6sztuk kwartalnych to koszt ok 70zł-nieporównywane ceny po prostu!! Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawce?? A co sądzicie o płynach do soczewek, które polecacie??? Ja używam płynu Sauflon, niedrogi, ale widziałam taniutkie płyny na Allegro za niecałe 20zł o dużej pojemności. Jakie polecacie? I czy przestrzegacie tego by zużyć płyn w ciągu 3miesiecy od otwarciia?? o mnie to na wiele wiele miesięcy starcza taki płyn.. Noi w końcu-jak długo nosicie soczewki w ciągu dnia??? Znacie jakieś dobre krople etc gdy ma sie uczucie suchego oka czasem??? Uh, sporo tego, ale chciałabym poznać opinie innych użytkowniczek soczewek, w moim gronie niewiele osób nosi soczewki :)

Witaj🖐️ ja rowniez uzywam soczewek, obecnie Johnson &Johnson \"Surevue\". Sa to soczewki miesieczne na ktore zdecydowalam sie z powodow finansowych. Przedtem nosilam dwutygodniowe tej samej firmy \"Acuvue Advance\". Z tych bylam najbardziej zadowolona.12 godzin moglam nosic bez problemu.Tylko te koszty....zdecydowalam sie na ta sama firme dla miesiecznych ale to nie ten sam komfort:-( Plyny kupuje u Fielmanna-maja takie tansze wlasnej produkcji.Sa dobre ale rowniez tutaj wyczuwam roznice do \"drozszych\". Ale sa OK. Mnie plyn wystarcza najdluzej na 2 m-ce i to zadko.MOze dlatego ze za kazdym razem \"czyscze\" soczewki pomimo iz to przy tych plynach niewskazane...

Gość __Małgorzata__
soczewki noszę miesięczne obecnie EyEye 58UV - uwazam ze są lepsze od B&L i tanie płyn - Ciba Vision - ale używałam różnych nie wiem czy można mieć zaufanie do tych niemarkowych - ja mam czasami problem z suchym okiem, raczej staram się kupić dobry płyn co do kwartalnych - im dłuższy czas wymiany soczewek tym większe ryzyko kwartalne soczewki polecałabym tylko tym którzy nie mają wyjścia ze wzgl na kasę - choć wydaje mi się że oszczędność jest tu niewielka płyn zużywam w ciągu 3 miesięcy - jakim cudem starcza ci na dłużej??? nie wymieniasz go codziennie? to bardzo niebezpieczne soczewki noszę ponad 12 godzin dziennie - ale wieczorem bolą mnie już oczy co do kupna soczewek - nie kupuję na allegro ale w sklepach internetowych - tylko trzeba dobrze porównać ceny, bo różnice są ogromne - nigdy nie miałąm problemów, raz przysłano mi soczewkę z wadą fabryczną (nie była to wina sklepu) - wymieniono bez problemu i kosztów na nową w salonie nie kupuję bo jest tam dwa razy drożej - nie wiem kto tam kupuje chyba ludzie którzy nie wiedzą o innych możliwościach albo mają full kasy i w dupie ile wydadzą

Gość kokarda
ja rowniez nosilam serevue i advance te serevue sa miesieczne ale pod koniec miesiaca i tak odczuwam dyskomfort i jest kiepsko natomaist ebdac w sklepie kilak arzy i proszac o soczewki miesieczne ekspediantki podawlay mi advance jako miesieczne soczewki moja kumpela rowneiz nosi je miesiac i ja robie tak samo jest to lepsza technologia od tych serevue i uwazam ze wychodiz na jedno.... poz atym spotkalam sie rowniez z opiniami okulistwo ktozry rownei ztwierdziliz ete advance mozna przenaszca do miesiaca a wy laksi jak robicie?

Gość kokarda
hej mam jescze jedyno pyatnei moz ektos potrafi mi pomoc zostaly mi dopadowane szkła advance promien krzywizny 8,3 a srednica jest 14,0 ale chcialabym tera zkupowac oasys z tymz e tam promien krzywizny to 8.4 i srednica 14.0 nie chce latac do specjalisty i wydawac 50zł zeby spyatc co to za roznica a jelsi bede potrzebowac miesiecznych night & day to parametry sa jeszcze inne i co za kazdym razem mam wydawca taka kupe kasy aby zapyatc o to specjaliste :O:O dziewczyny wiecie moze jak to jest? :)

hmmm, ja właśnie ostatnio badałam wzrok i do tego czasu nosiłam bauscha o krzywiznie 8.7. A ta okulistka teraz zaleciła mi właśnie o2, oasys itp, więc ją spytałam czy maja taki sam promień krzywizny, a ona mi na to ze to nie ma aż takiego znaczenia, tzn że to nie jest jakoś dobierane indywidualne. ZA pierwszym razem babka mi \'zaleciła\' bauscha które mają 8.7 ale przecież mi nie \'mierzyła\' oka czy coś. Myśle że jakąkolwiek różnice można ewentualnie odczuć przy 8.4 a 8.7 ale różnica 8.6 a 8.7 jest znikoma. Babka ostatnio mi powiedziałą ze to nie ma znaczenia. Ale sama nie zmieniałam soczewek na te o innej krzywiźnie jescze...

Witam! Ja noszę soczewki Acuvue Oasys ( są 2 tygodniowe chociaż okulista powiedział mi że miesięczne). Mają system hydraclear tj. nawilżają dodatkowo oko, są przeznaczone do przedłużonego noszenia. Jestem z nich zadowlolona, chociaż ja pracuję dużo przy komputerze i mimo systemu nawilżenia oko wysycha i wspomagam się sztucznymi łzami. Mam krople Hylo-Comod - są bardzo fajne. Płynu używam Solo Care Aqua Ciba Vision - wielofunkcyjnego ( ale ja i tak myję dodatkowo soczekwki).

Aha, co do krzywizny to wydaje mi się że powinien być dopasowany indywidalnie bo jak będzie zły to soczewka może być za duża lub za mała i nie będzie się trzymać oka. U różnych producentów różnie to wygląda, nie znam się na tyle, ale raczej promień krzywizny trzeba dopasować do swojego oka.

Gość kokarda
ale wiecie co ja nosilam advance 8.3 ale nosilam rowneixz oasysy 8.4 i nosilo mi sie rewelacyjnie keidys takze kkupilam takei night & day a maily srednice 8.8 i we wszystkcih bylo ok :O wiec nei wiem na czym to polega ale boe sie ze po latach takeigo uzywania roznych krzywizn co smoze sie stac :O ale mam zamiar pzrejsc na oasysy bo sa rewelacyjne

No, zakupiłam soczwy na Allegro. Zobaczymy jak sie sprawdzą ;) Macie jakichś sprawdzonych Allegrowiczów?? Mam nadzieję że to nie są jakieś podróby etc ;)

Gość Ja nosze od około
5 lat Bausch&Lomb miesięczne. Noszę je średnio nawet do 15-16 godzin dziennie i z oczami mi sie nic nie dzieje. Płyn też używam Bausch&Lomb. Na allegro nie kupuje bo owszem oszczędność sporo, ale jednorazowy wydatek zbyt duży. Co do płynów to rzeczywiście nie powinno się ich używac dłużej niż 3 misiące, bo tracą swoje właściwości, a tym samym o infekcje oka nie trudno. Oczywiście jednemu nic nie będzie, a innemu tak. Ale nie powinno się. Co do krzywizny, to chyba kazde soczewki powinno się dobierać jednak indywidualnie. Jak byłam u okulistki to mi mówiła, że krzywizna standardowa to 8,4 ale są osoby o innej i źle dobrane moga powodowac gorszy komfort widzenia i niewygodę. Ale z róznymi producentami pewnie jest różnie

Witam :) Ja nosze Johnsona OASYS, w sumie przerabiałam juz prawie wszystkie Johnsona oprócz tych własnie miesiecznych, ale te moje przedłużam i noszę miesiąc nie odczuwam żadnej róznicy. Moje oczy bardzo dobrze je tolerują, płynu uzywam Opti Free i tez jestem zadowolna. Duzo czasu spędzam przed komp i własnie chyba muszę zakupic jakieś kropelki, bo jednak oko się wysusza. Wade mam -2,5 i -3.00 i kupuje zawsze po sztuce, bo na 2 opakowania szkoda mi kasy tyle naraz dać, ale na allegro taniej więc podawajcie zaufanych sprzedawców, to chetnie skorzystam :)

płyn ostatnio Renu,nie mam żadnych problemów. Soczewki-teraz Focusy miesięczne,kolorowe. Noszę je zawsze ponad 12 godzin.. Trzy,cztery razy w tygodniu nawet po ok 24 godziny (pracuję 12 godzin kilka razy w tygodniu) i wszystko jest ok. Czasami tylko jak bardzo jestem po nocce zmęczona,oczy mi łzawią. Kupuje na allegro u xmenagoo. Widziałam soczewki EyEye.. ale nie znam w ogóle tej firmy.. Może niedługo spróbuję.