Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dghkczk

zakon syjonu a chrześcijaństwo

Polecane posty

Gość dghkczk

Pierre Plantard w maju 1956 r. założył Zakon Syjonu (Prieuré de Sion) zajmujący się walką o budowę tanich mieszkań, jednak w ciągu roku organizacja upadła. Po kilku latach zakon został ponownie zarejestrowany. W 1979 Plantard wystąpił w BBC jako ekspert od historii templariuszy i ogłosił iż Zakon Syjonu jest "rozległą organizacją liczącą tysiące ludzi, a jego członkowie posiadają sekret, który powaliłby chrześcijaństwo na łopatki, gdyby postanowili go ujawnić". Sam Plantard nazywał się przy tym Wielkim Mistrzem pochodzącym z rodziny królewskiej. Podawał się za potomka pochodzącego z rodu Merowingów, pierwszej dynastii królewskiej władającej Francją od V do VIII wieku. Z tego wywodził swoje prawo do tronu francuskiego. Na potwierdzenie swojego pochodzenia w 1975 r. przybrał nawet przydomek Saint-Clair. Cała mistyfikacja była na tyle zaaranżowana, że materiały na temat Zakonu Syjonu znajdowały się w różnych bibliotekach, w tym w Bibliotece Narodowej w Paryżu. Materiały w bibliotekach były falsyfikatami rozniesionymi przez samego Pierre'a i jego współpracowników. W 1993 r. Pierre Plantard przed sądem pod przysięgą zeznał, że cała historia jest zmyślona, a po przeszukaniu jego mieszkania znaleziono kilka innych sfałszowanych dokumentów, w tym i takie, które miały świadczyć, iż jest on królem Francji. Co o Tym myslicie??? Napiszcie

Gość dghkczk
prosze przeczytajcie - mysłe ze warto!

Gość dghkczk
Jestem ciekawa co o tym myślicie lic nikt nie napisze?

Gość dghkczk
no blagam was napiszcie cos ... kurde ja chce z kims pisac na ten temat..:( a nikt nie chce...

Gość dghkczk
no nareszcie ktos sie odezwal ha ha ha ale sie ciesze.. o kurde posikalam sie w majtki z tego powodu... ale superancko

Gość dghkczk
to podszyw! - a tan serio to myslicie ze on naprawdę istnieje i to coś o czym oni wiedzą moze zniszczyć chrześcijaństwo?

Gość w kodzie da vinci
to myslalam ze tak jest. ale nie ma tego pewnie.

tajemnic jest mnostwo, juz sam fakt ze w Bibli znajduja sie tylko wybrane na jakims tam soborze fragmenty duzo mowi, pewnie nie wiemy mnostwa rzeczy

Gość dghkczk
Kod Leonarda Da Vinci ukazuje właśnie ten zakon jako kogoś

Gość dghkczk
kto wie wiecej

Gość dghkczk
kogos, cos nie wiem jak to nazwac

Gość BeznadziejnaOsobaDepresyjna
bo to może jeden wielki spisek a Boga nie ma nie widzialam "kodu ...." ale chyba trzeba bedzie obejrzec:O

Gość dghkczk
Bardzo interesuje mnie sprawa zakonu syjonu i staram sie dowiedzieć więcej

Gość dghkczk
Ja oglądałam i film i książke czytałam - książka lepsza a tak na marginesie ciekawe czy kiedy kolwiek my jako chrześcijanie dowiemy sie czegoś o tych tajemnicach kościoła

Gość dghkczk
Musze leciec - jesze wroce na ten topik mam nadzieje ze pogadamy i wzmienimy sie pogladami papa

mysle, ze trzeba znac starozytne jezyki i miec dostep do biblioteki watykanskiej aby cos wyszperac, a to nie zdarza sie zwyklym smiertelnikom.

Gość dghkczk
Wiesz wyczytałam na pewnej stronie że głowa Kościoła (wtedy Jan Paweł II) znała prawdę i jest to właśnie zapisane w jakiś księgach Tylko zastanawia mnie jedno dręczące pytanie : Jeśli zakon faktycznie jeszcze istnieje - We Francji (co wynika z informacji które można znaleźdż w necie) Jeśli kiedykolwiek się rozbuduje na większą skalę - jest w stanie wyjawić tą ich "tajemnicę" co wtedy z kościołem , chrześcijaństwem? To mnie strasznie dręczy i zastanawia Może ktoś dołączy sie do dyskusji?

Gość Wiesz nooooooooooooooooooooooo
Jestem pasionatką jeśli chodzi o zakon - wiem o nim wiele i jestem pewna w 99.95% że istnieje i ich tajemnica moze wiele zmienić je śli jakieś pytania to postram sie odpowiedzieć

A co ma być? Religie pojawiają się i zanikają, zmieniają się. chrzescijaństwa nie nie było tu zawsze, Obecnie wszystkie systemy otrzymują więcej światła. Będzie reforma w duchowości, która będzie równie radykalna jak reformacja protestancka. Mnóstwo ludzi będzie o nią walczyło, jedna religia przeciwko drugiej, wierząc, że tylko oni mają rację. Wszyscy myślą, że są właścicielami Boga — religie i filozofie, a zwłaszcza religie, gdyż tworzą one wielkie organizacje wokół filozofii.

Jeśli ktoś opiera swoja wiedzę, na tym co wyczytal w ksiązkąch Dana Browna czy innych tego typu bestsellerach to naprawdę jest z nim źle. Od zawsze pisano ksiązki nt. zakonu syjonu, templariuszy itp. ale teraz postwał boom na tą tematykę, dlatego wszyscy się tym interesują. Cała bajka o zakonie syjonu jest tak prawdziwa jak historia o świętym Graalu. Nie przeczę, że kiedyś istniał, powiedzmy jakiś zakon syjonu czy stowarzyszenie templariuszy ale na pewno nie robił tego, co mu się teraz przypisuje. Czytałam ksiązki Browna, wciągająca lektura, ciekawa ale trzeba sobie zdawac sprawę, ze to wszystko jest tak autentyczne jak Harry Potter i Hogwart;) Ale niestety, znam wielu ludzi, którzy emocjonują się tym co wyczytali w tej książce i traktują tą wiedzę jak objawienie, najświętszą prawdę i \"fakty\" z niej zaczerpnięte przeciwstawiają faktom opisanym np. w Biblii. A to juz jest śmieszne. Mozna machnąć reka kiedy dziesięciolatek fantzjuje o podróżach na miotle i nauce w Hogwarcie - mówimy wtedy, że pracuje jego wyobraźnia, ale żałosne jest kiedy dorosły człowiek święcie wierzy w bzdury opisane w przerożnych ksiązkach czy Internecie (!).

Gość Jest ktoś jeszcze kto sie tym
interesuje? mam kilka pytać do właściciela topika

akurat kod przeczytalam z czystej ciekawosci, ale jest wiele innych ksiazek o podobnej tematyce, ktore nie powstaly w ciagu kilku ostatnich lat, a duzo wczesniej. mysle, ze wiele mozna wyczytac z historii kosciola jednak zwykly czlowiek pewnie prawdy sie nie dowie. jesli istnieje taka tajemnica to zapewne jest dobrze ukryta. sam leonardo da vinci wedlug jakiegos naukowac ukryl na ostatniej wieczerzy osoby, ktorych nie widac golym okiem. z powietrz sie chyba mu to nie wzielo, choc nie wiem. tak czy owak czesto mowi sie o tym, ze Jezus mial kobiete i dziecko. mysle, ze ten fakt moglby zagrozic teorii kosciola.