Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małopolatka

Chcę być dawcą szpiku kostnego,proszę

Polecane posty

Gość carna.
a słyszał coś ktoś na temat skutków pobrania szpiku kostnego? dużo czytałam o byciu dawcą i nigdzie nic takiego nie widziałam, ale ostatnio rozmawiałam z osobą, która uważa, że oddanie szpiku powoduje w późniejszym czasie białaczkę u dawcy. nie chce mi się w to wierzyć, ale może ktoś wie więcej na ten temat?

Gość studentka_UW
jeśli ktoś z Was chce się zapisać do banku szpiku, to 03.03 na Wydziale Fizyki UW (Pasteura 5a) będzie ku temu wspaniała okazja. Dzień Dawcy Szpiku dla Basi i innych. Basia to 24-letnia studentka Uniwersytetu Warszawskiego, która od 5 lat dzielnie walczy z chorobą, jaką jest ziarnica - nowotwór węzłów chłonnych. Basia ma wiele siły i z determinacją walczy o każdy kolejny dzień. Jedyną szansą na uratowanie jej życia jest przeszczepienie szpiku kostnego. Niestety wśród rodziny nie znalazł się dawca, więc Fundacja DKMS Polska oraz Samorząd Studentów Uniwersytetu Warszawskiego wraz z Rodziną i Przyjaciółmi dziewczyny podjęła walkę z chorobą, dedykując Basi już siódmy Dzień Dawcy. Dnia 3 marca 2011 roku po raz trzeci Fundacja DKMS Polska skorzysta z gościnności Uniwersytetu Warszawskiego, przeprowadzając na terenie Kampusu Ochota „Dzień Dawcy Szpiku dla Basi i innych. I tym razem inicjatywę wspiera i współorganizuje Samorząd Studentów Uniwersytetu Warszawskiego. Akcja jest otwarta dla wszystkich, którzy zdecydują się pomóc Basi i innym osobom chorym na białaczkę. Rejestracja potencjalnych dawców odbędzie się: Data: 3 marca 2011 r., czwartek, godz. 10.00 18.00 Miejsce: Środowiskowe Laboratorium Ciężkich Jonów Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, Kampus Ochota Adres: ul. Pasteura 5a, Warszawa Kto może zostać dawcą? Zarejestrować może się każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, ważący minimum 50 kg (bez dużej nadwagi ). Rejestracja polega na pobraniu 4 ml krwi i zajmuje tylko chwilę. Na podstawie pobranej krwi zostaną określone cechy zgodności antygenowej, a jeśli okaże się, że kod genetyczny dawcy zgadza się z kodem genetycznym chorego, wtedy dochodzi do przeszczepienia. Wszyscy, którzy chcą się zarejestrować powinni mieć ze sobą dokument tożsamości z nr PESEL. Więcej informacji:www.dkms.pl , tel.: (22) 331 01 47, email: fundacja@dkms.pl, Kontakt: - Joanna Mejner Fundacja DKMS Baza Dawców Komórek Macierzystych Polska joanna.mejner@dkms.pl, tel. 0 504 079 455

Gość ffiolka
chce byc dawca szpiku,jestem z Lublina i nie wiem gdzie mam sie z tym zglosic.Pomozcie

Gość coctail zone
Wystarczy, że wejdziesz na stronę DKMS i wypełnisz formularz rejestracyjny. Przyślą Ci pałeczki, którymi pobierzesz wymaz z buzi. Odeślesz no i będziesz czekała na kartę dawcy.

Gość A JA NIE CHCĘ I NIE BĘDĘ
Procedura rejestrowania się w bazie dawców szpiku jest prosta: dostajesz jałowy patyczek z wacikiem, pobierasz na niego ślinę i odsyłasz do bazy. Tylko w ten sposób NIEWIADOMOKTO gromadzi nasze dane osobowe i informacje o naszym DNA. I JAKA MACIE GWARANCJĘ, ŻE NIKT ICH NIGDY NIKOMU NIE UJAWNI ALBO NIE UŻYJE PRZECIWKO WAM...

Gość gość
do A JA NIE CHCĘ I NIE BĘDĘ Co ty piszesz, aż żal czytać..... gdyby nie dawca dzisiaj nie pisałabym tego postu. Mój bliźniak genetyczny wielkim gestem gdzieś, kiedyś zgłosił się jako potencjalny dawca.... bez najmniejszych wątpliwości oddał swoją próbkę do badania a ja zawdzięczam mu swoje życie. Dzięki niemu/niej mam dzisiaj dzieci i jestem szczęśliwą, zdrową kobietą. Życzę Ci abyś nigdy nie potrzebował/a pomocy swojego bliźniaka (bo zapewne go posiadasz) i życzę Ci by nikt nigdy nie odmówił Ci pomocy tak jak robisz to właśnie Ty. Życzę Ci dużo zdrowia..... chociaż być może właśnie jego brak otworzyłby Ci oczy.

Gość gość
Jestem od roku w dkms i chce oddać szpik jest problem jeszcze nikt się nie zgłosił morze znacie kogoś kto potrzebuje takiej pomocy sms pod nr 530173271 oddam jeżeli to uratuje komuś życie