Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietaaaaaaaaaa

jak to w końcu jest? czy podczas owulacji temperatura jest podwyższona czy spada

Polecane posty

Gość kobietaaaaaaaaaa

wczoraj czuła ból jajników i miałam 36,2 'C a dzisiaj mam 37 czy to znaczy że jestem po owulacji czy w trakcie?

Gość zosiaa
jestes po owulacji

Dopiero gdy podwyższona temperatura utrzymuje się przynajmniej 3 kolejne dni mozemy przypuszczać,ze owulacja już była - bo jednorazowy skok to moze być stres, bol glowy, przeziębienie, alkohol dzien wczesniej, leki itp. W momencie owulacji=pęknięcia pęcherzyka - uwalnia się komorka jajowa, a to co pozostaję tworzy cialko żółte, ktore produkuje progesteron - a wlasnie progesteron jest odpowiedzialny za wzrost temperatury. Dlatego temperatura podnosi się juz po dokonanej owulacji.

Gość Samcia
nie wiedomo pisze ze owulacja moze nastapic na 3 dni przed skokiem temp albo 2 dni po skoku wiec nigdy nie dowiesz sie na 100% kiedy to dokladnie bylo chyba ze bedziesz lezala 24 godziny na dobe pod usg....

Samcia nie chodziłyście na nauki przedmałżeńskie ?? ja chodziłam i wiem przynajmniej jedno podwyższona temp musi utrzymać się 3 dni dodatkowo jedna z cech opisu śluzu się zgadza ( albo biały albo rozciągliwy ) i wtedy można powiedzieć że jest się płodnym i w ciązgu kilku dni się jest płodnym . Kurde idź se na nauki albo zeskanuję ci moją książeczke płodności :p

Gość każdy po trochu
ma rację; generalnie jest tak, ze moment spadku temperatury może być momentem owulacji (ale nie musi - czasami nie ma tego gwałtownego spadku i od razu jest wzrost); własnie po tym spadku - lub nie- jeśli temperatura utrzymuje się na podwyższonym poziomie minimum 3 dni, to można sądzić, ze doszło do owulacji.

Gość fegfe
a najdłuzej moze trwac do okresu . jeśli okresu nie będzie a temperatura nadal sie utrzymuje tzn ze jesteś w ciązy

Gość Samcia
do eudomani chyba jednak ty musisz sie douczyc: . W organizmie kobiety schemat zachodzących zmian jest następujący: (a) dojrzały pęcherzyk jajnikowy przed pęknięciem rozpoczyna wydzielanie progesteronu (a więc jeszcze przed owulacją) (b) sygnał o wytwarzaniu progesteronu odbierany jest przez ośrodek termoregulacji w mózgu. (c) odpowiedzią tego ośrodka jest wzrost podstawowej temperatury ciała. W zależności od „czułości” ośrodka na poziom progesteronu (reaguje na niższy lub wyższy poziom hormonu), ten sygnał (i wynikający z niego wzrost temperatury, zwany w metodach NPR „skokiem temperatury”) działa przed, podczas lub po owulacji. Stąd obserwuje się owulację w okresie od trzech dni przed skokiem (dla dużej „czułości” na hormony) do trzech dni po skoku temperatury (gdy wyczuwane jest dopiero wysokie stężenie hormonu). http://www.ginekologia.med.pl/forum/viewtopic.php?p=91124 i moglabym tu powklejac cale mnostwo zanim zaczniesz kogos "pouczac" sama sprawdz wiadomosci