Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

axxk

mieszkanie z babcią......

Polecane posty

ktos z was mieszka z babcią? jak wam sie układaja stosunki? dogadujecie sie bez problemu? czy raczej czesto pojawiaja sie konflikty?? jak tak to na jakiej plaszczyźnie? ja dzisiaj przeprowadzam sie z mężem do babcci (- jego) i strasznie sie boje niewiem co mnie czeka

żerowac na niej nie zamierzamy, prawnuków niema ale jest to osoba bardzo specyficzna, całe zycie była przedszkolanka i wszystkich traktuje jak dzieci, doklada jedzenie an talerz itp. Jak zaczelismy zwozic rzeczy to strasznie marudzila ciagle poco wam to - bo przeciez 3 szklanki wystarcza:) niewiem tyle nasłuchałam sie an temat dziwactw starszych osób

Gość oj madsz przewalone

Zagłosowałam.:) Jak była całe życie przedszkolanką,to może być nieciekawie.Tym bardziej,że piszesz,że wszystkich traktuje jak dzieci.......Ale,nie martw się,jakoś to będzie.....🌻 ♥♪♫

dzieki Marketa mieszkalismy sami i był luz a teraz .... az strach pomyslec

c zarna Iwi własnie nie do konca babcia jest po wylewie w styczniu miala . czasami śmiga i robi pierogi a czasami niemoze nawet szklanki podniesc ma niedowład reki. a pozatym jej jedzenie fuj...

axxk rozumiem.... sprobowac zawsze mozecie, jak bedzie sie wam zle mieszkac to najwyzej pojdziecie na swoje w miare mozliwosci;)

tylko ze my teraz idziemy na \"swoje\" ze stancji do domu babci ktory ma byc nasz wsadzilismyw remont cale oszczednosci wszystko. wiec niebedzie gdzie pósc

ja mieszkam z ciocia ale jak babcia jest wiec rozumiem twoje obawy bo zycie ze starsza osoba nie zawsze jest sielankowe...osoby w podeszlym wieku maja swoje fochy,fobie,dziwactwa...najwazniejsze by nie wdawac sie w bezsensowne konflikty bo starych drzew sie nie przesadz a mozna zo zywego urazic staruszke.Z wlasnego doswiadczenia wiem jak czasem moze irytowac \"mamusiowanie\"ale trzeba to przegryzc bo nie tylko same zle strony sa mieszkania z osoba starsza....to jakby nie bylo jest osoba bardzo doswiadczona i niejednokrotnie pomocna bardzo!tak wiec glowa do gory!do kazdej sytuacji trzeba przywyknac!nikt nie mowil ze bedzie latwo!!!

margo ale co jest nie tak najczesciej? do czego się wtrąca?

ja z moim chłopakiem mieszkamy od roku z jego babcia(wcześniej rok wynajmowaliśmy mieszkanie, ale dziadek zmarł i przeprowadziliśmy sie do niej bo taniej), praktycznie nie wchodzimy sobie w drogę, gotujemy osobno bo jej jedzenie jest bardzo be, ma ta nasza babcia swoje małe mankamenty np. nie spuszcza wody w toalecie po siku, swojego psa traktuje jak własne dziecko(śpi z nią na jednej poduszce i panikuje jak odejdzie od niej na 2 metry, zabiera ja nawet do lekarza i do urzędów), dużo brudzi i raczej po sobie nie sprząta, czasem przychodzi i opowiada o jakichś swoich znajomych których w życiu na oczy nie widzieliśmy co jest bardzo nudne ale z grzeczności słuchamy i przytakujemy, a i najgorsze myje sie raz na tydzień :/ z drugiej strony nie wtrąca sie w nasze sprawy, nie wypytuje dlaczego czasem późno wracamy, rachunkami sie dzielimy i nie ma o to kłótni, babcia ma 67 lat

my mamy pokoje na górze ona na dole wiec moze nie bedzie tak źle ale kuchnia i łazienka wspulna niestety

a ile wasza babcia ma lat?? bo nasza jest z rodziny długo żyjących i pożyje jeszcze ze 20 lat, my juz myślimy o przeprowadzce, zostalibyśmy z babcia gdyby w tym mieszkaniu były normalne warunki, ale nie są wiec nie chcemy tu juz dłużej mieszkać

ma 71 lat a tez jest z tych długowiecznych a co masz na mysli mówiac o nienormalnych warunkach?

Gość podmuch
Pamiętajmy, że i my kiedyś będziemy takimi staruszkami ;) a zawsze jest coś nie tak :p bo z wiekiem wszystkie, nawet małe wady nasilają się np. babcia, która mieszka piętro niżej ode mnie, jest bardzo sprawna, psychicznie i fizycznie :) ma 76 lat, ale namiętnie czyta, rozwiązuje krzyżówki - tylko typu " jolki " bo zwyczajne ją nudzą, w ogóle jest bardzo oczytana, mądra, bystra, zaradna i ruchliwa Tylko że to skrajna pedantka i perfekcjonistka, która ciągle szaleje z mopem i ściereczkami :D wymagania ma straszne, jej wnuczka nie może nikogo do domu zaprosić, bo goście pobrudzą dywan ;) kłócą się strasznie, jedna drugiej nie może znieść, chociaż wiem, że i tak się kochają ;)

Gość brunecia 84
ja mieszkam z babcia od urodzenia. Moze sie przyzwyczaiłam ale z babcią jak z każdą inną osoba ma dobre i złe cechy osobowości.

nie wiem czy wiesz może co to są tzw.mieszkania wspólnotowe?? polega to na tym że w jednym dużym mieszkaniu (to nasze ogółem ma 130 m2 co najmniej) mieszkają 2 a czasem nawet 3 rodziny, dla wszystkich jest wspólna kuchnia i łazienka(chociaż babcia z dziadkiem wygospodarowali sobie swoja kuchnie z pomieszczenia gospodarczego), my mamy 2 pokoje oba w sumie maja 60m2 i do tego kuchnia nasza, jest jeszcze starsza pani na jednym pokoju i rodzina 4 osobowa(rodzice i dwóch dorosłych synów, cała czwórka zatruwa nam życie i szarpie nerwy) na jednym pokoju!!

Gość życzę powodzenia
nic dodać nic ująć - mieszkam z babcią od 4 lat (z mężem od 3 z dzieckiem od 1,5 roku, przedtem mieszkała tam moja siostra - wziała po 6 latach). jeżeli nie przeszkadzają ci babciowe napady (typu a po co, a na co, a dlaczego), babciowe pomysły (skakanie ze szmatką po oknach bo brudne), babciowa niedyskrecja (włażenie do pokoju o pn 7 rano lub 22 wieczorem - nawet w dzień po ślubie :() babciowe gadanie (a bo kiedyś było tak), babciowe dziwactwa (bo ten kubeczek stoi tutaj zawsze), babciowe narzekania (jak wymieniacie np: podłogę lub malujecie ściany bo trzeba)i nie ma nikogo kto przyjeżdża na chwilę i buntuje babcie przeciwko wam (no i musisz wszystko odkręcać co do tej pory było ok). Teoretycznie to wyznacz jakieś zasady dzięki którym ty i twój mąż się nie pozabijacie (bo babci i tak nie zmienisz - dobra czasami chodzi na ustępstwa ale rzadko i to po WIELKICH perturbacjach) i najlepsza rada - czasami wpuść uchem a drugim wypuść i uważaj żeby nie podpaść bo zostaniesz obgadana przed całą rodziną. naprawdę życzę powodzenia :):):):)

no niestraszcie mnie tak remont zrobilam chociaz marudziłą na poczatku ze ściereczką nie biega a fakt przestawic cos w kuchni to tragedia

Gość życzę powodzenia
ja nie straszę - ja mówię jak jest u mnie (ino moja babcia ma 89 lat...) może jak młodsza to inaczej będzie :):):):)

zobaczymy dzisiaj pierwsza noc mnie czeka bo dopiero na wieczór zjedziemy tam... jutro pierwszy poranek brrr i pierwszy raz sprobuje cos ugotowac

witam postanowiłam ze bede opisywac zycie z babcią dla zachęty albo przestrogi dla innych wczoraj pojechalismy z resztą maeli dopiero około 9 wiec niemielismy z nią wiele kontakut. pogadalismy troche ona zrobiła nam pierogi. rano tez tylko przez 5 minut w kuchni porozmawiałysmy i to była rozmowa w stylu co wam na obiad zrobic. narazie jest ok na góre nie przyszła ani razu

moj brat z zona mieskaja z jej babcia. ona opiekowala sie nia od 14 roku zycia (mieszkaly we dwie). tlko ze jest chora i jej stan sie pogarsza , jest nie do wytrzymania, nie ma dnia bez kilku ostrych klotni - jak jej stan nie byl taki zly jak teraz bylo lepiej.

axxk a co z psami?Nie przeszkadzają Babci? Dobrze,że pierwsza noc za Tobą.:) Pisz,sama się chętnie dowiem,jak to wszystko wygladać będzie. Powodzenia🌻 ♥♪♫

Gość aż mi się przykro robi...
gdy czytam ten topic. Ludzie my też kiedyś będziemy starsi i napewno nikt nie chciałby być traktowany jak piąte koło u wozu!!! a co do dziwactw czy przyzwyczajeń? każdy z nas je ma. Z waszych wypowiedzi wynika że nie możecie się doczekać aż babcia kopnie w kalendarz i zwolni chatę. Moja ukochana babunia miała 92 lata gdy zmarła, była oczkiem w głowie całej rodziny i strasznie za nią tęsknie! A typowe babcine wady jak nadopiekuńczość i zbytnia troska potraktujcie jako zalety i przejaw miłości:D

na razie wszystko jest ok babcia nie przychodzi do nas na górę, z psem sie dogaduje, niewtraca sie do niczego kupuje lody itp zobaczymy co bedzie dalej