natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 Dziewczyny chciclam zapytac czy jak sa cykle bezowulacyjne to wytepuje pozniej okres i po jakim czasie? Zalezy to od organizmu czy od czego? Cykle te sa dluzsze czy jak? Mierze u siebie temperature od roku i w tym cyklu roznica miedzy I a II faza wynosi 0.1 stopnia. W zwiazku z tym podejrzewam cykl bezowulacyjny. Mozliwe? Czy to po prostu niski progesteron? Piersi mnie zaczely bolec juz od polowy cyklu a zawsze bolaly tak tydzien przed okresem. prosze napiszcie cos... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malolepsza 0 Napisano Sierpień 22, 2007 niezaleznie od tego czy jest owu czy nie, @ moze przyjsc o normalnym terminie, nieraz sie zdarza cykl bezowulacyjny i nie ma w tym nic niepokojacego....jesli natomiast sytuacja sie powtarza to juz radze zasiegnac porady lekarza......a jak dlugo mierzysz temperature i robisz wykres.....wiem ze jest to bardzo uciazliwe i wymaga dyscypliny.....ja zdecydowalam sie na monitoringi owulacji, mysleze to jest bardziej wiarygodne....no i widze wszystko czarno na bialym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malolepsza 0 Napisano Sierpień 22, 2007 a niski progesteron w II fazie wlasnie swiadczy o braku owu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Niekoniecznie. Za niski progesteron może odpowiadać szereg czynników i niekoniecznie brak owu. Nierzadko dochodzi do obumarcia wczesnej ciąży przez zbyt niski progesteron w II fazie - a skoro do ciąży doszło, to owulacja była.Niski progesteron może świadczyć o złej pracy ciałka żółtego, o zbyt wysokiej prolaktynie (która może ale nie musi blokować owulacji w każdym cyklu).U zdrowej kobiety możliwe i nie są dziwne 1-2 cykle bezowulacyjne w ciągu roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malolepsza 0 Napisano Sierpień 22, 2007 Nglka____zgadzam sie z toba, chodzilo mi oczywiscie o sytuacje kiedy nie ma ciazy, a progesteron badany jest pod katem jej wystapienia...... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 dzieki dziewczyny za pomoc :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 NgLka to jak jeszcze zapytam jak wystapi krwawienie to te dni mam brac pod uwage jako plode, wiec w takim razie temperatura po tym krawieniu sie podniesie czy bedzie na niskim poziomie az do nastepnej owulacji? Chyba nie napislam zawile, mam nadzieje ...:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Cały ten czas - od krwawienia aż do wyraźnego potwierdzenia owulacji (szczyt sluzu, szyjki, wzrost temperatury i spełnienie warunków przebycia owu) - traktujesz jako okres najwyższej płodności. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Różnie bywa - czasem temperatura jest na niskim poziomie ale w takim cyklu nigdy nie wiesz, czy owulacja nie wystąpi w dniu krwawienia, 2 dni pokrwawieniu, 5 dni po, 10, czy 15 i tak dalej, bo to nie jest nowy cykl, tylko stary, który rządzi się jakby swoimi prawami.Zaistniała pewna nieprawidłowość, więc teoretycznie można spodziewać się owulacji w każdej chwili.Obserwuj śluz, on wiele podpowiada. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 Dzieki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 ngLka jeszcze Cie pomecze z jednym. Tak teraz sie przygladam moim temperaturom i jest tutaj wryazny skok temperatury ale jednynie o 0,1 stopnia. Moze to wskazywac na owulacje?? Tylko ze po prostu jest bardzo niski progesteron i ta temperatura tak bardzo nie wzrosla?? Bo powiem Ci szczerze plodny sluz w dniach wzglednie plodnnych to ja mialam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Skok to wzrost o minimum 0,2 od najwyższej z szóstki przedwzrostowej, więc skoku nie ma.Trzecia musi być wyższa o minimum 0,2 od najwyższej z szóstki ale to przy założeniu, że obserwujesz śluz. Jak nie obserwujesz - to zasady potwierdzenia owu są bardziej restrykcyjne - muszą wystąpić 4 następujące po sobie wyższe tempki, będące na poziomie o minimum 0,2 stopnia wyższym, niż najwyższa z szóstki przedwzrostowej.nie wiem kiedy miałaś szczyt śluzu i szyjki.Najlepiej wrzuć tu swoje obserwacje z tego cyklu - dodaj odczucia śluzu (i ew. szyjki - jeśli badasz). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 1 dc 36,1 2 dc 36,0 3 dc 36,1 4 dc 36,1 5 dc 36,1 6 dc 36,1 7 dc 36,1 8 dc 36,2 9 dc 36,1 10 dc 36,1 11 dc X 11 dc 36,2 12 dc 36, 3 13 dc 36,3 14 dc 36,3 plodny 15 dc 36,3 plodny 16 dc 36,3 plodny 17 dc 36,3 mniej plodny 18 dc 36.4 mniej plodny 19 dc 36,4 sluz bialawy,metny 20 dc 36,4 21 dc 36,4 22 dc X 23 dc 36,4 24 dc X 25 dc 36,4 .... Z gory dziekuje jezeli ktos na to spojrzy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Owulacja została potwierdzona (okolice 16-17 dc), aczkolwiek można mieć wątpliwości, czy progesteron działa prawidłowo.Powinnaś dostać okres za tyle dni, za ile zazwyczaj dostajesz licząc od wzrostu tempki (dł. fazy lutealnej).Czwarta temperatura znalazła się nad linią - jak 3 wcześniejsze, od wieczora 21 dc trwa niepłodność poowulacyjna.Ten cykl na 99% nie jest cyklem bezowulacyjnym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 22, 2007 dziekuje bardzo za poswiecenie czasu mojemu cyklowi , heh :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 :-)Nie ma się co przejmować tym cyklem, jeśli sytuacja się nie będzie powtarzać. Widocznie taki jego urok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość małe zapytanie Napisano Sierpień 22, 2007 z tego co tu pisze -przewidywana owulacja nastąpiła między 16 a 17 dc (wtedy wynosiła 36,3) a nie mozna przyjac już 12 dc? (tam też było 36,3) może coś źle rozumuje- jeśli moge prosić o wyjasnienie ? czy moze sugerowałaś się dopiero tym śluzem płodnym? padło też ze 3 wyższa jes istotna- czy to znaczy ze owu jest dopiero w 3 dniu wysokich temperatur? z góry bardzo dziękuję za wyjasnienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość małe zapytanie Napisano Sierpień 22, 2007 ngLka- pozwoliłam sobie zajrzeć na Twoją stronke tam jest wszystko wspaniale wytłumaczone na Twoim przykładzie fajnie że tak szczegółowo prowadzisz wykresy dzieki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Fajnie, że moje obserwacje mogą komuś pomóc :-)Nie można przyjąć 12 dc. Patrzy się +/- na przedział: szczyt śluzu a ostatnia przedwzrostowa. Dlatego największe prawdopodobieństwo było w tych 2 dniach. Metoda objawowo termiczna nie określa dnia owulacji ale okres najwyższej płodności - czyli realna możliwość na wystąpienie owulacji w danym przedziale.Owulacja może wystąpić na 4 dni przed wzrostem i do drugiego dnia wyższej oraz na 3 dni przed i 3 dni po szczycie śluzu. Oczywiście te przedziały się sumują, co znaczy, że owulacja nie mogła w przypadku jansee wystąpić wcześniej niż 14 dc (2 dni przed szczytem śluzu ALE max 4 dni przed wzrostem) i później niż 19 dc (3 dni po szczycie śluzu i jednocześnie druga wyższa).Dlatego przedział w przypadku jansee, w którym mogła wystąpić owulacja - to 14-19 dc z największym prawdopodobieństwem owulacji w 16-17 dc (przyjmuje się, że owulacja występuje w dniu szczytu śluzu i na dzień przed wzrostem temperatury).Jeśli mowa o trzech wyższych - metoda objawowo termiczna \"mówi\", że musi wystąpić szczyt śluzu i wzrost temperatury by móc podejrzewać owulację natomiast potwierdzenie owulacji uzyskujemy dopiero wtedy, gdy wystąpią minimum 3wyżesz następujące po sobie temperatury, z których 3cia będzie wyższa o minimum 0,2 od najwyższej z sześciu przedwzrostowych. Jeśli trzecia nie spełni tego warunku - to czekamy na 4tą, która już musi znaleźć się \"tylko\" wyżej niż najwyższa z szóstki przedwzrostowej. Dlatego na powyższym przykładzie temperaturowym widać, że 3cia wyższa nie była wyższa o minimum 0,2 od najwyższej przedwzrostowej (najwyższa to 36,3 - trzecia wyższa musiałaby mieć więc 36,5 minimum) - ale 4ta wyższa za to spełniła warunek, bo znalazła się po prostu wyżej niż 36,3. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość małe zapytanie Napisano Sierpień 22, 2007 ngLka- wielkie dzięki! :) widzę ze jesteś nieźle w tym "obcykana" ja owszem ucze się tej metody- co nieco rozumiem- ale trochę zmyliłam się tym "skokiem" z małym opóźnieniem (nazwijmy to umownie :) ) ale wszystko dokładnie wytłumaczyłas i jest OK zrozumiałam też ze ta 3 temp. ma POTWIERDZIĆ owulację - bo z tym też miałam problem :) jeszcze raz wielkie dzięki! masz wiedzę musze przyznac - nie dla wszystkich jest to 'prosta metoda" czasem są odchylenia i trudno jest z interpretacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 22, 2007 Staje się prosta z czasem - gdy dochodzi do tego praktyka własna i obserwacja cudzych wykresów. Ja uczyłam się (tak z silną motywacją) gdzieś w miesiąc -2-3 następne miesiące uczyłam się w praktyce a potem.. już nie pamiętam, jak wszystkie zasady i wyjątki weszły w krew. Objawy nie muszą się idealnie podręcznikowo pokrywać, ważne,że występują \"blisko siebie\". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 24, 2007 ngLka ja poprzegladalam Twoje cykle, rowniez :) I chcialam zapytac czy taka stala temperatura dzien w dzien taka sama w drugiej fazie cyklu jest normlana?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 24, 2007 Hm, każda temperatura jest normalna, że tak to ujmę - zbyt duże skoki mogą świadczyć o nie spełnianiu warunków pomiaru (najczęściej spotykane) bądź o problemach hormonalnych (czego jednak nie życzę).Ja w syt. stresowych miałam takie skoki, że szok, różnice z dnia na dzień 0,3 - 0,4 Dlatego warto zapisywać sobie wszelkie sytuacje mogące zaburzyć pomiar (alkohol, stres, mało snu, za dużo snu itp).Jeśli o to pytałaś, bo nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam pytanie? Jeśli chodziło Ci o to, że mam w miarę równą temperaturę w II fazie cyklu - to ok. jeśli o coś innego pytałaś to proszę i inne sformułowanie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 24, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 24, 2007 niedokladnie :) Chodzilo mi o moje stale temperatury, caly czas mam 36,4, mierze o tej samej godzinie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
natalinaa 0 Napisano Sierpień 24, 2007 ngLka to normalne ze w II fazie mam stale temperatury, caly czas takie same? Bo jak popatrzylam na twoje cykle to mialas jakies roznice miedzy jednym a drugim dniem, a ja nie mam zadnych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Sierpień 24, 2007 Po pierwsze: Każda indywidualnie przechodzi fazy cyklu, to znaczy, że u jednej jest skok max 0,2 a u drugiej aż 0,5.Ja mam wysoki progesteron w II fazie (stąd wysokie temperatury) i mam dość nieregularny tryb życia, często się też stresuję (skoki).Powiedziałabym, że równe temperatury w każdej z faz (z widocznym skokiem) to zaleta, nie wada.Jedyne, co może niepokoić to wzrst niżej niż 0,2 stopnia - jak wspomniałam, może i najpewniej świadczy o złej pracy ciałka żółtego ale jeśli w pozostałych cyklach temp różniły się o minimum 0,2 bez spadków pod linię - to nie ma się czym martwić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nokturn 0 Napisano Lipiec 5, 2012 Czy pomożecie w interpretacji? 26 dc - 36,20 1dc - @ temp 36,40 (bolesny okres) 2dc- @ temp 36,20 (bolesny okres) 3dc- @ temp 36,55 4dc- @ temp 36,65 5dc - @ temp 36,30 6dc - plamienie 36,30 7dc - 36,30 8dc - 36,20 9dc - 36,30 10dc - 36,50 11dc - 36,70 12dc - 35,90 13dc- 36,00 14dc-36,20 15dc-36,20 chyba mniej mokro czy możliwe że owulacja była wcześniej ok 14 dc? według wyliczen programowych mam mieć owulacje dopiero w 17 dc. Przez pierwsze 2 tygodnie od @ brałam Castagnus na PMS. Moją najwyższą z poprzedniego cyklu temp jest 36,7. Czy jest to cykl bezowulacyjny? Dziwne te skoki. według wyliczen z poprzedniego cyklu wychodzi że fazę lutealną mam 11 dni czy to możliwe jest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nokturn 0 Napisano Lipiec 5, 2012 Czy pomożecie w interpretacji? 26 dc - 36,20 1dc - @ temp 36,40 (bolesny okres) 2dc- @ temp 36,20 (bolesny okres) 3dc- @ temp 36,55 4dc- @ temp 36,65 5dc - @ temp 36,30 6dc - plamienie 36,30 7dc - 36,30 8dc - 36,20 9dc - 36,30 10dc - 36,50 11dc - 36,70 12dc - 35,90 13dc- 36,00 14dc-36,20 15dc-36,20 chyba mniej mokro czy możliwe że owulacja była wcześniej ok 14 dc? według wyliczen programowych mam mieć owulacje dopiero w 17 dc. Przez pierwsze 2 tygodnie od @ brałam Castagnus na PMS. Moją najwyższą z poprzedniego cyklu temp jest 36,7. Czy jest to cykl bezowulacyjny? Dziwne te skoki. według wyliczen z poprzedniego cyklu wychodzi że fazę lutealną mam 11 dni czy to możliwe jest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nokturn 0 Napisano Lipiec 5, 2012 7 dc - nieprzejrzysty,sucho 8dc - sucho, wilgotno, 9dc- lepki lub kleisty, sucho, wilgotno, 10 dc - przejrzysty, wilgotno, 11dc - przejrzysty, wilgotno, 12dc - płynny, wilgotno, 13dc - płynny, wilgotno, 14dc - średnio rozciągliwy, mokro, 15 dc - chyba sucho uciekły pomiary Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach