Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wesolyromek

UTRZEC - tzn???????

Polecane posty

Gość wesolyromek

'Masa budyniowa: Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń utrzeć z masłem.' -> UTRZEC... czyli jak????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wymieszać tak, żeby n ie było grudek. Na gładką masę. A ucierać to najlepiej taką drewnianym patykiem z drewnianą kulką na końcu., Ale można też mikserem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tzn dokładnie rozmieszac i rozetrzec żeby się połączyło i żeby nie było grudek. Lepiej budyniou nie studź tak do zera, bo będize to trudne. Standartowa kolejnośc jest taka że najpierw masło rozcierasz chwilę na taką miękką w miarę paćkę a potem dokładasz po łyżce budyniu bełtając dalej aż zużyjesz cały budyń ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
Dzieki, a teraz cos innego. 'Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozkłóconymi żółtkami' -> Nie mam pojecia o co tu chodzi... ZACIAGNAC ROZKLOCONYMI ZOLTKAMI??? :/ Dodam ze tu chodzi o zupe:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiesz co żółtkami nigdy zupy nie zaprawiałam, więc to ktoś inny musi stwierdzic. Chodzi o to, że masz surowe żółtka rozbełtane w szklance (tylko teraz właśnie nie wiem - z zimną wodą czy z ciepłą zupą?) wlac do gara z zupą ;) Myśle że jak nie będize sensownej odpowiedzi o tych żółtkach to zrob to śmietaną - łyżkę kopiastą śmietany rozmieszaj w szklance z paroma łyżkami gorącej zupy z gara, tak żeby zagrzac śmietanę i to wlej do reszty zupy, już nie gotuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
Dobra, dzieki wielkie. I juz ostatnie pytanie, znowu o czyms innym:P Jak sie ubija na sztywno piane z bialek???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a więc tak ...
do białek dodaje się odrobinkę soli, wtedy się ubija lepiej. No i trzepaczką tradycyjnie się ubija ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
Cholera, tylko trzepaczka? Bo nie posiadam:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a więc tak ...
ja zawsze trzepaczką ubijam. Innego sposobu nie znam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hihihi_
wesolyromek,a czemu Ty się biedaku sam w tej kuchni tak męczysz? :D Kobiecie niespodziankę robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdhfdsh
te zorbełtane żótka lej na wrzącą zupę , porobia sie takie zabrzmi nieapetycznie , "smarki " . . a masz zupę kalafiorowa , ogórkową czy szparagową ?. bo przeważnie do tych się to robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
kalafiorowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
hihihi_ -> czasem trzeba;) niech ma niespodzianke;) tyle ze ja noga w kuchni jestem, dlatego tak wypytuje:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdhfdsh
i masz bardzo stara książkę kucharska . bo tak to moja babcia zaprawiała te zupy , mama już nie ., ale ja uczyłam się od babci i też tak robie . gdyby ,była mało dobrawiona , to nie syp vegety (innej jarzynki ) tylko wrzuć kostke rosołową i trochę pieprzu . smacznego .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdhfdsh
doprawiona:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
Okej, ale tzn ze odradzacie mi te zoltka???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdhfdsh
na pewno się kobieta spyta , co to jest , nie dawaj , one smaku nie poprawiają . śmietanka zamiast tego i ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesolyromek
OK, dzieki;) Kobietki, jestescie wielkie:D;) Pozdro🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tą pianę to możesz po prostu mikserem ;) Tylko dokładnie oddziel żółtka! Nie może byc w białkach drobina żółtka, jak Ci wpadnie to przed biciem piany musisz to wyłowic łyżeczką. Fajnie ma ta Twoja kobieta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdhfdsh
wesoły romek ...> i jak poszło , smakowało jej ? 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczko bergendorf
też ciekawam ;) hihihi_

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×