Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wesolyromek

UTRZEC - tzn???????

Polecane posty

Gość wesolyromek

'Masa budyniowa: Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń utrzeć z masłem.' -> UTRZEC... czyli jak????

Wymieszać tak, żeby n ie było grudek. Na gładką masę. A ucierać to najlepiej taką drewnianym patykiem z drewnianą kulką na końcu., Ale można też mikserem :D

tzn dokładnie rozmieszac i rozetrzec żeby się połączyło i żeby nie było grudek. Lepiej budyniou nie studź tak do zera, bo będize to trudne. Standartowa kolejnośc jest taka że najpierw masło rozcierasz chwilę na taką miękką w miarę paćkę a potem dokładasz po łyżce budyniu bełtając dalej aż zużyjesz cały budyń ;)

Gość wesolyromek
Dzieki, a teraz cos innego. 'Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozkłóconymi żółtkami' -> Nie mam pojecia o co tu chodzi... ZACIAGNAC ROZKLOCONYMI ZOLTKAMI??? :/ Dodam ze tu chodzi o zupe:P

Wiesz co żółtkami nigdy zupy nie zaprawiałam, więc to ktoś inny musi stwierdzic. Chodzi o to, że masz surowe żółtka rozbełtane w szklance (tylko teraz właśnie nie wiem - z zimną wodą czy z ciepłą zupą?) wlac do gara z zupą ;) Myśle że jak nie będize sensownej odpowiedzi o tych żółtkach to zrob to śmietaną - łyżkę kopiastą śmietany rozmieszaj w szklance z paroma łyżkami gorącej zupy z gara, tak żeby zagrzac śmietanę i to wlej do reszty zupy, już nie gotuj.

Gość wesolyromek
Dobra, dzieki wielkie. I juz ostatnie pytanie, znowu o czyms innym:P Jak sie ubija na sztywno piane z bialek???

Gość a więc tak ...
do białek dodaje się odrobinkę soli, wtedy się ubija lepiej. No i trzepaczką tradycyjnie się ubija ;)

Gość wesolyromek
Cholera, tylko trzepaczka? Bo nie posiadam:P:P

Gość a więc tak ...
ja zawsze trzepaczką ubijam. Innego sposobu nie znam ;)

Gość hihihi_
wesolyromek,a czemu Ty się biedaku sam w tej kuchni tak męczysz? :D Kobiecie niespodziankę robisz?

Gość fdhfdsh
te zorbełtane żótka lej na wrzącą zupę , porobia sie takie zabrzmi nieapetycznie , "smarki " . . a masz zupę kalafiorowa , ogórkową czy szparagową ?. bo przeważnie do tych się to robi.

Gość wesolyromek
kalafiorowa

Gość wesolyromek
hihihi_ -> czasem trzeba;) niech ma niespodzianke;) tyle ze ja noga w kuchni jestem, dlatego tak wypytuje:P

Gość fdhfdsh
i masz bardzo stara książkę kucharska . bo tak to moja babcia zaprawiała te zupy , mama już nie ., ale ja uczyłam się od babci i też tak robie . gdyby ,była mało dobrawiona , to nie syp vegety (innej jarzynki ) tylko wrzuć kostke rosołową i trochę pieprzu . smacznego .

Gość fdhfdsh
doprawiona:P

Gość wesolyromek
Okej, ale tzn ze odradzacie mi te zoltka???

Gość fdhfdsh
na pewno się kobieta spyta , co to jest , nie dawaj , one smaku nie poprawiają . śmietanka zamiast tego i ok.

Gość wesolyromek
OK, dzieki;) Kobietki, jestescie wielkie:D;) Pozdro🖐️

A tą pianę to możesz po prostu mikserem ;) Tylko dokładnie oddziel żółtka! Nie może byc w białkach drobina żółtka, jak Ci wpadnie to przed biciem piany musisz to wyłowic łyżeczką. Fajnie ma ta Twoja kobieta :D

Gość fdhfdsh
wesoły romek ...> i jak poszło , smakowało jej ? 🌼

Gość kuchareczko bergendorf
też ciekawam ;) hihihi_