Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wie ktoss

USG brzucha a gastroskopia

Polecane posty

Gość wie ktoss

Hej. dzis mam wizytę u lekarza- USG brzucha. Proszę mi powiedzieć co lekarz widzi na takim badaniu? Widzi wszystkie narządy? Jelita tez? Slyszalam ze gastroskopia jest dokładniejszym badaniem (choć nieprzyjemnym). Od kilku miesięcy męczę się z brzuchem:-( Muszę uwazać co jem, mam ciągłe uczucie cięzkości, napełnienia... Nie jem nie wiadomomo jak dużych porcji posiłków a zadko jestem głodna, bo to ciągłe iczucie cięzaru w brzuchu...:-( Mam tez kłopoty z wypróznianiem. Miał ktoś robione usg? powiedzcie jak to wygląda i czy po takim badaniu lekarz będzie wiedział co mi jest?

Gość olalalalalala
Po prostu lekarz jeździ ci po brzuchu takim przyrządem i na ekranie widać co masz w środku. Coś jak USG ciążowe :) Nie boli. Tylko weź ze sobą ręcznik :)

Gość wie ktoss
dziękuje za odp. A czemu raz się robi usg a raz gastroskopie. Wiem jak oba badania wyglądają choć nigdy jeszcze zadnego nie musiałam robić. Może być tak że usg nic mi nie pokarze? mam wtedy prosić o skierowanie na gastroskopie? Bo męczą mnie te dolegliwości bardzo:-(

Gość ja tak czasami mam
tylko nic jeszcze z tym nie robiłam. Ale teraz to juz nie wiem czy usg czy gastr.

Gość wie ktoss
Wszyscy się dziwią bo jestem młoda (24 lata) że w tym wieku takie dolegliwości. Jest jeszcze któś?

u mnie usg, mocz i proby watrobowe nic nie wykazaly i gastrolog polecil mi wykonac gastroskopie. usg nie wykaze, ze masz na przyklad bacterie helicobacter pylorii a ja takowa mialam i ona byla przyczyna zlego samopoczucia powodzenia :)

Gość olalalalalala
Ja myślę, że z wynikami usg idziesz po prostu do lekarza i on decyduje, co dalej. Skierowanie na gastroskopie dostaniesz tylko i wyłącznie od gastrologa. Gastroskopia jest po prostu nieprzyjemnym badaniem, dlatego dostałaś najpierw skierowanie na USG. To typowa procedura. Może akurat USG wykaże co ci jest i nie będą ci musieli pchać rury do gardła? Poczekaj na badanie, idź z wynikami do lekarza i nie stresuj się. Bo widzę, żeś w gorącej wodzie kąpana... Spokojnie. Niech lekarz zobaczy, oceni, a potem skieruje cię na gastroskopię. Jeśli będzie potrzeba oczywiście :) Bo ja na to badanie aż tak bym się nie pchała :):):):)

Gość wie ktoss
dziekuję Wam bardzo. Może faktycznie troche panikuje. Wizyta za póltorej godziny i chyba troszkę nerwy puszczają. W dodatku jestem głodna jak wilk!!! Bo jeść nic nie można cały dzień