Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiennnka

pomozcie, jak to jest

Polecane posty

Gość Kasiennnka

mam pytanie. Jesli maz stracil prace i obecnie nie pracuje ale za miesiac idzie do wojska, wtedy ja sie zwolnie z pracy bo nie bede miala co zrobic z coreczka, ajestem w ciazy to czy nie bedac w takim razie ubezpieczona bede mogla urodzic kazdym szpitalu???bardzo prosze o odpowiedxz zoorientoanych

Gość Kasiennnka
czy naprawde nikt nie wie?

Gość Kasiennnka
ojej... a tu nikt mi nie pomoze? to jesdyne takie miejsce gdzie mozna sie duzo dowiedziec

Gość ** ** ** ** ** ** ** ** **
ja nie jestem pewna ale przez miesiąc po ustaniu stosunku pracy jesteś ubezpieczona. zresztą na pewno będziesz ubezpieczona tylko musisz się dowiedzieć jak to zrobić. prawdopodobnie mąż w wojsku będzie ubezpieczony i będzie mógł ciebie zgłosić do ubezpieczenia dowiedz się też w urzędzie pracy w jaki sposób powinnaś się zwolnic żebyś mogla się zarejestrować to tez będziesz ubezpieczona nie powinnaś dopuszczać do sytuacji gdy nie będziesz objęta ubezpieczeniem

Gość a po co masz się zwolić
przeciez przysługuje ci urlop macierzyński apotem wychowawczy i jestes ubezpieczona

jak sie zwolnisz z pracy to tracisz ubezpieczenie czyli placisz za kazda wizyte u lekarza i w szpitalu. normalnie mozna przejsc na ubezpieczenie meza jesli ten pracuje, a jesli jest w wojsku to nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem a nie lepiej zebys sie nie zwalniala. nie napisalas jasno - macie teraz corke i jestes w ciazy z kolejnym?? jesli tak to wez sobie l4 od ginekologa do samego porodu, a pozniej macierzynski i wychowawczy - i masz ubezpieczenie

Gość Kasiennna ile ty masz lat
i czy na pewno pracujesz. Nikt nie powiedział ci o wyżej wspomnianych urlopach i zwiazanym z tym ubezpieczeniach ?

nie rozumiem po co chesz sie zwalniac - teraz wiekszosc lekarzy bez problemu wypisuje l4 jak tylko powiesz, ze zle sie czujesz

Gość awril
alez nie stracisz zadnego ubezpieczenia! wojsko ubezpiecza kazdego zolnierza a poprzez to jego rodzine,jezeli ja juz zdazyl zalozyc:)

Gość Kasiennnka
powiem tak: jestem w ciazy z moim mezem, ale teraz jak maz pojdzie do wojska to nie bede co miala zrobic z corka, pracuje w roznych godzimnach i przedszkole juz odpada, a moge wziasc zwolnienie na cala ciaze??? to tak troszke nie fer bo pracuje dopiero miesiac

tylko maz musi zglosic zone do ubezpieczenia. no i wojsko nie trwa wiecznie -wez to pod uwage

Gość Kasiennnka
mam umowe na czas probny jeszcze 2 miesiace

mozesz wziasc najpierw zwolnienie na np miesiac, pozniej znowu na miesiac i tak do konca a masz umowe na czas nieokreslony??

jesli masz umowe na okres probny to w kazdej chwili moga Cie zwolnic i pewnie tak zrobia jak sie dowiedza o ciazy

mozesz ukrywac ciaze do czasu podpisania umowy na stale: - jesli dostaniesz umowe na czas nieokreslony to mozesz isc na l4 i ciagnac do konca ciazy pozniej macierzynski i wychowawczy - jesli dostaniesz umowe na czas okreslony to pracowdawca ma mozliwosc zwolnienia pracownicy jesli sie dowie o ciazy pod warunkiem ze kobieta jest w ciazy do 3 miesiaca (powyzej nie ma mozliwosci jej zwolnienia) wiec idziesz na l4

Gość Kasiennnka
no fajie, a ja czytam ze nie maja prawa mnie zolnic jesli cza probny przekracza 1 miesiac

moga zwolnic - okres probny to czas zeby zobaczyc czy sie nadajesz do pracy - jesli nie to Ci dziekuja. moga po zakonczeniu tego okresu lub w trakcie (albo z dnia na dzien albo czasem po okresie wypowiedzenia jesli masz taki w umowie)

moga Ci nawet po okresie probnym dac umowe zlecenie lub o dzielo i wtedy tez moga Cie zwolnic - jesli umowa zlecenie - to jest okreslony jej czas np miesiac - mozna miec max 3 takie umowy z zachowaniem ciaglosci czyli np 3 misiace ale mozna to obejsc - dostajesz umowe na miesiac potem tydzien przerwy (pracujesz ale \'nielegalnie\' - bez umowy pisemnej),a pozniej znowu na umowe - jesli umowa o dzielo to musisz wykonac \'dzielo\' (jakies zadanie)

Gość Kasiennnka
dobra, dzieki wam bardzo. teraz lece do roboty, jeszcze raz dzieki