Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Leanne

Umiejętnosci czterolatka

Polecane posty

Gość powinna umieć
włączyć swojej starszej siostrze komputer :o:o:o

Gość czteroletnie dziecko
chyba juz baaaardzo duzo umie. mowic, chodzic, jesc, ubrac sie, narysowac, bawic, ukladac klocki, jezdzic na rowerku, szczotkowac zeby........

Moja córka w pażdzierniku skończy 4 lata. Umie sporo, nie wiem czego konkretnie chciałabyś się dowiedzieć. Rozpoznaje kolory, liczy do 10, układa 60-elementowe puzzle, jeżdzi na rowerku i hulajnodze, śpiewa proste piosenki, mówi wierszyki (jeśli ma ochotę ;) ), mówi pełnymi zdaniami (ale nie wymiawia jeszcze r), potrafi rozwiązywać proste zagadki... itd

Bardzo dziekuje za normalne wypowiedz🌻 Chcialam po prostu porownac rozwoj malej z innymi dziecmi w tym wieku...Umie spiewac proste piosenki,mowi sporo,ladnie rysuje,biega,skacze...

Gość powinna umieć
nie dziwię się, że osoba, która zakłada blog o króliku- nie rozumie.... dodałaś sobie do stopki tickera siostry(?), bo chciałaś wyglądać na "ciążach" bardziej wiarygodnie?? córka mojej znajomej- umie już czytać i pisać, świetnie mówi, jeździ na rowerze , liczy, o co ci dokładnie chodzi?

Gość w sierpniu
powinno umiec to czego nauczyli je rodzice. przeciez to od was zalezy jak sie rozwija wasze dziecko,czego sie uczyc i jak.

Dużo zależy, jakie umiejętności będziesz w dziecku rozwijać i jakie ono samo ma preferencje. Mój syn mając cztery lata potrafił jeździć na nartach i odbijać piłkę przez siatkę, natomiast jego rysunki (o ile dał się skłonić do rysowania) były na poziomie dwulatka :(

Sym mojego brata umie rozpznawac liter, cyfry, zna marki samochodów- wszystkie cyba. B. ineteresuje sie światem podwodnym - zna nazwy wielu ryb i innych mieszkańców mórz i oceanów. Na mapie pokazuje kontynenty i wybrane kraje, rozpoznaje mnóstwo flag. Więcej ode mnie. Moja cółrka w tym wieku znała mnóstwo piosenek i wierszyków i cytowała całe frazy z czytanych książek. Z literami dopiero zaczynała. Jakos ja to nie ineresowałao, mojego brata sym sam chce to wiedzieć.

A co cie to obchodzi,ze zalozylam blog moim zwierzakom? Twoja sprawa? Pilnuj swojego nosa:O Niewazne,czy to moja siostra czy nie:O A co,na forum macierzynskim moga sie wypowiadac tylko matki? jakos nie widze takiego zakazu:O

moja z rysowaniem ma kłopot, nie lubi tego robić. Ale dużo i ładnie koloruje. Mówi już twoje dziecko R? bo ja się zaczynam tym martwić

Mnie logopeda powiedziała, ze dziecko może nie wymawiać R do szóstego roku życia, ale musi mówic L, nie może J, bo wtedy jest to nieprawidłowo.