Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naturlich

kocham jezyk niemiecki

Polecane posty

angelica sama sie nauczylas niemieckiego? czy troszke w szkole mialas? a moze bylas w Niemczech? (nie chcialam pisac po niemiecku, bo moga inni nie zrozumiec, i nie chce zeby sie glupio poczuli) :-)

Gość nemeziss
naturlich, ja mam zamiar sobie kupic bilet w ciagu dwoch tygodni i wybywam we wrzesniu:)

Gość naturlich
i co, nioe wrocicie juz? jedziecie do rodziny? czy do pracy? na stale?

Gość nemeziss
ja mam zielona karte, wiec jade do Stanow, aby zarobic i nauczyc sie plynnie jezyka. Potem pojade do Hiszpanii. Rodziny nie mam, musze liczyc tylko na siebie.

Gość naturlich
pojedziesz sama?!?!

Gość nemeziss
no a z kim?? chyba, ze olenka dolaczy;)

ja jeszcze nie wiem gdzie : moj facet pracuje we Wloszech sezonowo ale chce tam wrocic na stalle. Zna wloski dla odmiany...wiec nie wiem jakbym z nim to pogodzila jesli bedziemy razem:P

Gość nemeziss
bylam juz sama w NYC w zeszlym roku:)

Jestem w ostatniej klasie liceum:) Więc ucze sie w szkole (tylko ze tam zbyt wiele nie mozna osiągnąć:( od roku chodze do szkoly językowej na kurs, mam tam tez konwersacje z rodowitym niemcem. niestety to mój jedyny kontakt z tym językiem. Nigdy nie byłam w niemczech, nie mam tam zadnej rodziny:( Ale bardzo lubię ten język:) A ty Dorotko ? Ile lat uczysz się niemeickiego?

Gość nemeziss
Olenka, wcale tam tak super nie jest. Ja np. chociaz moglabym mieszkac tam na stale legalnie, to chce jak najszybciej wrocic do Europy. Rzym, Paryz...to sa moje klimaty;)

Gość naturlich
nemezis to ostra babka z ciebie, ja bym sie nie odwazyla:) gratluje i w jakis sposob zazdrszcze wyjazdu;)

Gość nemeziss
Dorotka, Manhattan ma swietna atmosferke, uwielbialam chodzic sobie ulicami i wtapiac sie w tlum, ale aby mieszkac na Manhattanie trzeba miec duzo kasy. Inne dzielnice sa nieciekawe.

a ja jeszcze nie bylam Hiszpanii. Bylam w Anglii. I milo bylo slyszec ciagle angielski:) w tym roku bylam we wLoszech i mnei wkurzali bo nie kumali jak powiedzialam w espanol:P

Gość nemeziss
czy ja wiem? moze i jestem odwazna, ale to dlatego ze nie mam innego wyjscia. NIe mam niestety rodziny za granica jak wiele ludzi i musze sobie radzic sama.

Gość nemeziss
Olenka, mieszkalas rok we Wloszech?? Zazdroszcze:) Nauczylas wloskiego?? Ja po hiszpanskim i francuskim zabieram sie za wloski wlasnie.

Gość nemeziss
*nauczylas sie

Gość naturlich
ja marze o wyjezdzcie do kazdego zakatku swiata, ale tak na poczatek niemcy i nauczenie sie jezyka to byloby to;) wiecie, teraz jak bylam na tym wyjezdzie, o ktorym pisalam wam na poczatku..byly takie dzieciaczki i gadaly z jakimis babkami po polsku wiec uznalam , ze to polacy a poziej te babki sie zmyly a oni miedzy soba po niemiecku nawijaja, wybaluszylam oczy, bo rozmawiali w kazdym z tych jezykow bardzo dobrze.gadaja tak sbie po niemiecku i w miedzyczasie jeden z nich beknal, spjrzal sie na mnie, ja na niego, powiedzial szybko pezeprsaszam i znow zaczal nawijac po niemiecku. jak ja mu zazdroszcze ;P

Gość nemeziss
widze, ze czytac nie potrafie. Napisalas, ze bylas w tym roku a nie rok:) Gdzie bylas? Ja marze, aby pojechac do Rzymu, jeszcze nigdy nie bylam:(

a ja w tym roku bylam w Turcji..............i okazalo sie ze spokojnie sie moglam dogadac po NIEMIECKU :D

Gość nemeziss
naturlich, to pewnie byly dzieci dwujezyczne.

Gość dodorotka
wer fährt in die turkei??? das ist das billigste urlaubsziel für Duetsche. :P

Gość nemeziss
Kto z Was byl w Rzymie, przyznac sie! Ladne miasto?

Gość naturlich
wiem, ze t byly dzieci dwujezyczne i tego im zazdroscilam, tej mozliwosci, znajomosci.

ja bylam w okolicach Ravenny, tuz kolo morza w takiej malej wiosce:). kiedys tez bylam w Wenecji. W Rzymie niestety nie.