Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muszę się komuś wygadać

Dlaczego tyle nastolatek wpada?

Polecane posty

Gość muszę się komuś wygadać

Chęć seksu, przeżycia pierwszego razu z ukochanym facetem jest na tyle silna, że dziewczyna traci głowę? Kiedy miałam 15-16 lat byłam zakochana do szaleństwa, do dzisiaj przeszywa mnie dreszcz, kiedy tylko o tym pomyślę, ale w życiu nie wpadłabym na to, żeby uprawiać seks w tak młodym wieku. 19-20 lat-ok, bo w przypadku gdybym wpadła, nie byłabym gówniarą i pewnie dałabym sobie radę, ale mając 16 lat unikałam seksu jak ognia. Owszem były pocałunki, peeting i oral, ale nie rozumiem jak można iść na całość? Nie rozumiem jak można być tak głupią, żeby ulec chłopakowi. Nie jestem cnotką, ale ostatnio na ulicy zauważyłam około 20 nastolatek w ciąży, w szkole mojej siostry jest ich jeszcze więcej dlatego tak mnie to szokuje.

Mnie bardziej szokuje fakt, że nikt im nie powiedział jak się zabezpieczyć przed ciążą. To,że były i będą osoby bardzo wcześnie uprawiające seks jest pewną stała. Ale paru zmarnowanych zyć można by uniknąć prowadząć porządną edukację seksualną.

Gość Laliitaa
zgadzam sie z mirka. nasze nastolatki malo wiedza o antykoncepcji a dostep np. do tabletek anty maja utrudniony, jeszcze ta cala polityka prorodzinna i ten giertych i biedne nastolatki wpadaja. nic nie porzdimy ze coraz w mlodszym wieku uprawiaja seks ale mozemy ich uswiadamiac to by cos dalo

Gość powinno się
wprowadzić edukacje w szkołach. Mówić o antykoncepcji. Ja pamiętam że kiedy chodziłam do szkoły to wcale się o tym nie mówiło. Nasz kraj jest w tych sprawach zacofany lub za bardzo katolicki.

Gość Laliitaa
i zacofany i katolicki.mysla ze jak nie beda mowic o antykoncepcji to nastolatki nie beda uprawiac seksu

\"nasze nastolatki malo wiedza o antykoncepcji \"? to chyba nie czytacie pisemek dla młodziezy, już w \"trzynastolatce\" są omawiane wszystkie mozliwe środki anty, a to ze dziecko sie wstydzi po nie sięgnąc (i dobrze!!!!) to inna sprawa...szkoda tylko ze \"jedzie\" na żywca zamiast wstrzymac sie chociaz te 2-3lata, no ale to ze ma ochote to juz wina show biznesu, teraz wszystko ocieka seksem, wystarczy poogladac np. teledyski

Z ta mała wiedza o antykoncepcji, to jakaś totalna bzdura. Nastolatki dużo wiedzą o antykoncepcji, bo w czasopismach się o tym rozpisują i w szkole o tym mówią, ale nastolatki myślą d.... i takie są efekty. W życiu nie uwierzę w to, że nastolatki nie wiedzą o istnieniu prezerwatyw czy tabletek antykoncepcyjnych. Już nie wspomnę o tym, że samo myślenie o seksie w tym wieku jest głupotą. Nie włażę z butami w cudze życie, ale żal mi ich rodziców: odchowali swoje dzieci, chcą odpocząć, to jeszcze muszą niańczyć wnuki.

Gość Laliitaa
tak w gazetach itd duzo pisza ale w szkole prawie sie nie mowi o tym, apiwinni miec takie pogadanki z kims doroslym, wtedy by wiedzieli wiecej a tak biedactwa niektore juz w wieku 16 lat ciaza i zmarnowane zycie, zamiast sie bawic to musza dzieci bawic

kolejna kwestia jest to ze teraz ludzie szybciej dojrzewaja (wystarczy porównwac wspólczesnego 9latka do tego sprzed chociazby 10-15 lat), po jedzeniu nafaszerowanym hormonami nie ma sie co dziwic ze nastolatki \"buzują\"

+ do tego odpowiednia propaganda - skoro nieaktywny seksualnie dorosli czuja sie gorsi, to co dopiero dzieci ktore sa podatne na wplywy? Dziś bycie porządnym jest passe

otwórzcie sobie pierwszą lepsza gazetę dla nastolatek.. roi się od tematów \"jak go zdobyć, jak mu zrobić dobrze, jak się TO robi, jak dobrze zrobić loda i jak dojść do orgazmu\" no paranoja!!!!!!!!!!! że już nie wspomnę o idiotycznej rubryce \"Mój pierwszy raz\" nastolatki wysyłają swoje opowiadania i zdobywają za to nagrody... też cnotką nie jestem ale w wieku 15-17 lat bym się z facetem nie przespała.. nie byłam na to gotowa psychicznie i sądzę, że one też nie są tylko gonią za modą i koleżankami :|

Lucy from the block - ma dużo racji pozatym trzba do tego doliczyć, telewizor i komputer, mało kto wie że wysyłaja one fale, które stymulują prace szyszynki przez co szybciej sie dorasta i osiąga dojżałość płciową...

Ale tego już się nie da cofnać. tak było i będzie. I trzeba się z tym pogodzić. Młodzi uprawiają seks, ale nie może być tak,że im nie wolno kupić prezerwatywy. Bo będą to robić bez w takim razie.

najbardziej wkurza mnie gadanie z serii \"gdzie jest rodzina/Kościół/szkola?\" no sorry ale w wychowaniu nie chodzi chyba o 24godzinny monitoring, to raczej mało możliwe. Dziecko to plastelina - bardzo łatwo zmienić jego nastawienie czy poglady, namówić do tego czy tamtego. Człowiek dojrzewa psychicznie dopiero w wieku mniej wiecej 23 lat.

Gość mnóstwo współczesnych
nastolatek do suki jakih mało

Miarka - kiedys byl pomysł z automatami z prezerwatywami w liceach (no cóz, w gimnazjum też pewnie miałyby wzięcie...). Moim zdaniem to kretyński pomysł dajacy ciche przyzwolenie na seks w formie zabawy (a nie czegoś głębszego) np. w toaleie podczas długiej przerwy ;) Państwo by nie nadążało z wypłacaniem becikowego bo \"wpaść\" mozna ZAWSZE. Trzeba uczyć dzieci odpowiedniego nastawienia (i nie chodzi mi tu bynajmniej o \"moherzenie\" bo nie kazdy musi byc katolikiem ale chociazby o kontrolę treći zawartych w pisemkach dla nastolatek) zamiast ułatwiac im zabawę narządami płciowymi.

Ale myślisz,że utrudniając im dostęp do antykoncpecji powstrzymasz ich przed seksem?

Gość Mania1818
To wczesniejsze dorastanie jest chyba tylko pozorne, widze to po sobie i moich rowiesnikach. Jestem rocznikiem 88 i mam starszego o 5 lat brata- obesrwują swoich rowiesnikow i mając porownanie z bratem i jego znajomymi kiedy byli w moim wieku wniosek jest jeden- moje pokolenie to nadal dzieci. Z drugiej strony patrząc na np. 13 latki mam wrazenie ze moj rocznik byl troche bardziej rozgarnięty ( i nie mowie tu o wygladzie bo to juz jest calkowita paranoja, dzochodzi do tego ze mozna pomylic 13latke z 18latka :O). Te dzisiejsze nastolatki ( w tym rowniez ja) moze i szybciej dorastają fizycznie ale "myslenie" nie zawsze idzie z tym w parze niestety. A argument ze wpadki wynikają z braku edukacji seksualnej niezbyt do mnie przemawia. Sama mam kilka kolezanek w moim wieku ktore mają juz dzieci a na moje bezposrednie pytanie jak to sie stalo ze wpadly odpowiedz zawsze jest taka sama ( tak samo głupia zresztą)- czasami ochota na seks była taka duza ze nie mogli sie powstrzymac a AKURAT nie mieli prezerwatywy. Dziwnym zbiegiem okolicznosci wszyscy twierdzą ze kochali sie bez zabezpieczenia tylko raz i odrazu wpadli.

Gość juz nie nastolatka
dobrze ze przez przynajmniej nastolatki 'ratują " nas z niżu demograficznego:P

Miarka - to nie utrudnianie. Chciałabyś mieć rodziców ktorzy wstydzą sie wypowiedzieć w aptece lub przy kiosku słowo prezerwatywa? Bo ja nie. To niezbyt dojrzałe.