Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adarka

ekspres cisnieniowy

Polecane posty

Gość adarka

Jestem ciekawa Waszych doświadczeń z ekspresem ciśnieniowym.Wszyscy mnie straszą ,że to bardzo awaryjny sprzęt.Własnie czekam na Krups F880.... Czy mam już żałować????..:)Mam nadzieję ,że nie:).

Gość wqa
ja tez z checia bym sie dowiedziala o doswiadczenia z ekspresami. ja zamierzam kupic seco plus

ja mam saeco professionel. Jestem raczej zadowolona chociaż wykonanie ekspresu jest typowo włoskie - pewne elementy odstają, trudno wyciągnąć szufladę itd - to nei ta niemiecka dokładność i precyzja :) Kawa jest dobra. Fajny pomysł z cappucinatore - chociaż miałam inne wyobrażenie na temat spienionego mleka.

Ja mam zwykły najprostszy jaki może być. Polskiej firmy i działa lepiej, ciszej i jest wogóle mniejszy i zgrabniejszy niż te co mają znajomi. Heheh a zapłaciłam za niego około 100 zł. Gwarancja na 2 lata i super. Ma dyszę spieniającą mleko i co najważniejsze duży pojemniczek na kawę. Wychodzą mi z niego dwa duże kubki kawy. A kawa w smaku, mmm rewelacja :) Jak w kawiarni. Tylko oczywiście musi byc dobra :)

Gość adarka
Koplezanka ma baardzo wypasiony ekspres i narzeka.Narzeka ,że mleko nie zawsze wychodzi spienione,że ciągle ma potrzebę reklamacji, inna z kolei,że wogole w małym stopniu spienia...bardziej podgrzewa niz spienia...sama nie wiem. Szkoda też ,że wychodzi tak mało tej kawy...w przyapdku kilku gości...to cala ceremonia zanim sie poda kawe...

Gość krups powinien być ok

Gość do okokokokokokoko
możesz podać firmę i nazwę twojego ekspresu?

Gość bassi77
ja mam elektroluxa za 400 zł.Jestem zadowolona,pyszna kawka z pianką wuychodzi.Z dyszy spieniającej mało korzystam.Czy płuczecie go po użyciu,tak jak zalecają w instrukcji?

Gość adarka
Juz mam Krupsa.Wlasnie przyszedl dzisiaj. bawię się zapoznajać z instrukcj ą...mam nadzieję ,że zaraz wypiję aromatyczną kawkę!!!! I mam nadzieję ,że nie będzie przykrych niespodziane4k.Doczytalam,że najpierw robi sie kawe a pozniej spienia mleko,bo kawa moze sie spalic...to faktycznie takie wazne??pasowaloby mi odwrotnie:)

Ja mam APOLLO home. Kosztował tak jak napisałam około 100. Każdy kto przychodzi, chwali sobie. Mleko zwasze ekstra spienione i kawa spoko. Jedyny mankament to jest otwieranie bo czasem para wyskoczy przy odkręcaniu. Po prostu jest nieporęczne. Ale cała reszta luz.

Gość adarka
a jakiego mleka uzywasz?? slyszalm,że "uhate " się nie pieni...trzeba świeże....co sądzisz o tym??

Używam łaciatego, mlekowity w sumie każdego ale te dwa się najlepiej pienią. I najlepiej 3,2 W knajpach też używają gółównie łaciatego

Gość adarka
No własnie,bo ja dzisiaj walczyłam z laciatym ale 0,5% i efekt był słaby...jutro spróbuję z tłuściejszym:)..ale kawka fajna. Wazne jeszcze jest chyba jak zmielona jest kawa/moj ekspres nie mieli/...ale na to wpływu nie mam:(

Gość pijacaaa
ja też mam ale kupiłam używany na allegro. Nie pamietam jakiej formy. Mleko słabo spienia :) ale może dlatego, że zawsze uzywałam 1,5 %. Teraz kupię bardziej tłuste i zobaczymy. A jaka kawę polecacie ?

Gość adarka
hmmm..nie wychodzi mi espresso z pianką....nie rozumiem dlaczego

Gość adarka
Czy nikt więcej nie ma problemów z ekspresem...bo ja juz zaczynam żałowac zakupu...:(

Gość adarka
daję schlodzone...różne i 0.5% i 2 %..spienia się tylko gorna częśc a 2/3 to nadal lejace mleko....a jak jest u Was??.Staram sie spieniac dośc długo. Dyza nie siega do dna,jest w polowie. Poza tym czasami kawa wychodzi lekko podgrzana,czasami gorąca...nie wiem od czego zalezy. A na espresso...jest tylko malutka crema...przez krótki czas. Wiem,że parzenie to ceremonia i trzeba poznac jej tajniki...ale ja jakas niepojetna:(

Gość kawę lubię
a ja miałem 3 ekspresy na kawę - wszystkie ciśnieniowe i teraz wiem, że to wszystko były wyrzucone pieniądze. Ekspresy ciśnieniowe dobrej jakosci sa tylko profesjonalne - takie do lokali. Bo wymagają odpowiedniego wyposażenia, te domowe to zwykła podróbka i nie można na nich uzyskać parametrów profesjonalnych. Dlatego kupiłem urządzenie firmy Petra które podgrzewa wodę do 85 stopni i potem pod ciśnieniem wprowadzać ją do komory gdzie jest kawa. A kawa może być w saszetkach (jak herbata) albo drobno mielona jak do ekspresu. Teraz wiem co to dobra kawa zrobiona w takim ekspresie ciśnieniowym ale nie parowym. Do tego jest oddzielna dysza do pobierania tej gorącej wody np. do zaprzenia w kubku herbaty. Wszystko szybko i starannie.

Gość ffffffffffffdddddd
co to za urzadzenei Petra? jaka cena? Gdzie można kupić?

Gość lubię kawę
ffffffffffffdddddd tak o to urzadzenie idzie. Ale mozna w Realu je dostać za 160,00 zł kupujac 10 opakowań kawy kaszetek i urządzenie jak darmowe. Można stosować saszetki innych producentów lub samemu sypać zmieloną kawe do specjalnego pojemnika na miejsce saszetki. Ale uwaga te urządzenia z Reala nie mają opcji kawy sypanej. Wszystkie saszetki koliste mają tu zastosowanie. I jeszcze jedno... każda kawa ma piankę jak z profesjonalnego ekspresu.

Gość adarka
hmmm...czy spienione mleko do cappucino powinno być gorące???..czy tylko spienione???

Na wlasny ekspres cisnieniowy chorowalam dlugo, teraz stoi i osiada na nim kurz, rozczarowalam sie, esspresso nie bylo takie jakie powinno byc, a nie byl to najtanszy model. Mimo plukania ekspresu dziesiatki razy wciaz wyczuwam smak plastiku, niezaleznie jakiej kawy uzywalam. Jedynie co to mleczko sie fajnie spienialo do cappucino. Wiec teraz ten nieudany zakup sluzy jako przyrzad do kłótni gdy zaczynamy sie spierac z mezem kto wiecej wydaje na niepotrzebne rzeczy.

Gość amatorka kawy
Perfekcyjna Pani Domu masz absolutną rację. Dobry ekspress to urządzenie profesjonalne za kilkanaście tysiecy złotych. Moze ta Petra -patrz wyzej - goraca woda to rozwiązanie?

Gość adarka
na espresso nadal niewielka crema...ale latte juz powoli mi wychodzi.Uzywam mleka schlodzonego, ubijam w wysokiej szklance, do ktorej pozniej dolewam espresso.Dysze trzymam dośc wysoko, wczesniej spuszczam wodę z dozownika pary...A najpierw 15 minut nagrzewam maszyne zanim cokolwiek zaczne robic.Ubijam za mleko podwoi objetosc...i jest dostatecznie gorace. Latte uznaję ,ża rozpracowaną:) A teraz pracuje nad cremą ...macie wyprobowane gatunki kaw...przetestowalam juz chyba z 5...ale bez większej róznicy

Gość adarka
Czytając fiorum na caffe prego,nie mogę oprzeć się pewnemu szokujacemu wrażeniu. Na tym forum,gdzie jest dużo kobiet temat parzenia kawy nie cieszy się zbyt duzym zainteresowaniem...a tam...wypowiadają się sami mężczyżni.Okazuje się ,że temat kawowy jest bardsziej pasjonujący dla mężczyzn...niesamowite!!!. KOlezanka stwierdziła,że " tyle w internecie o parzeniu kawy co i o seksie":):)...może dlatego mężczyżni bardziej aktywni:):):). ale dziwne..prawda???

adarka jak sprawuje sie twój Krups? I jaki masz model? Bo ja też zainwestowałam w Krupsa i właśnie jest w drodze...XP4020

ja tez wielka maniaczka kawy :D mamy kruspa ale dolce gusto, chyba jeszcze w PL niedostepny choc reki uciac sobie nie dam.. z czasem na pewno trafi do oferty a kawa jest jak marzenie.. i co najwazniejsze nie jedna - ale w kilku wariantach (mrozona, capuccino, ekspresso, latte )