Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bogdanka

Kiedy powiedzieć pracodawcy o ciąży?

Polecane posty

Witam! JEstem w 6 tc. Kiedy spytałam lekarza o zaświadczenie o ciąży, które przedkłada się w pracy, powiedział, że wystawa się takie, ale dopiero w 12 tc. U mnie to wypadnie więc za około półtora miesiąca. Pracuję w szkole podstawowej i mam poważne obawy co do bezpieczeństwa mojej fasolki. NAjbardziej obawiam się konieczności pełnienia dyżurów na korytarzach pełnych biegających dzieci czy też na boisku. Zastanawiam się, czy powinnam powiedzieć dyrektorce o swoim stanie już teraz, może wyłączy mnie w niektórych obowiązków. Mam jednak obawy, czy nie narobię sobie kłopotów. Dyrektorkę mam bardzo nieprzyjemną, taka wredna stara, bezdzietna panna, której całym życiem jest szkoła. Podobnego podejścia wymaga też od pracowników - pełne poświęcenie, praca po godzinach itd. Nie wiem z kolei, czy nie będzie robiła mi wyrzutów jeśli powiem jej dopiero w połowie października. Co zrobiłybyście na moim miejscu? Nie mam kogo się poradzić, raczej ostatnio żadna z koleżanek z pracy nie była w ciąży i nie mogę nikogo spytać. A jak wygląda sprawa z ewentualnym zwolnieniem przed 12 tc? Kto je wystawia? Ginekolog, czy zwykły lekarz? Męczą mnie straszne mdłości i jestem bardzo senna prawie przez cały czas. Pobolewa mnie ciągle podbrzusze, boję się co będzie jak dojdą jeszcze wymioty... Nie planyję przesiadywać na L4, siedzenie w domu to okazja do zbytnich rozmyślań ;) ale chcę wiedzieć, co zrobić w razie takiej konieczności.

Gość mamkaR
wydaje mi sie ze 12 tydz to najbezpieczniejszy wiek kiedy mozna powiedziec nie dosc ze do 12 tyg wszystko moze sie zdarzyc, lacznie z poronieniem to wiesz ze nie wywala cie z pracy ty jestes dopiero na samym poczatku, nie wiem czego sie boisz, wiadomo ze zaden dzieciak nie podbiegnie i piescia nie walnie cie w brzuch :-o mysle ze spokojnie mozesz pzreczekac 3 mies u mnie w szkole tez byly nauczycielki w ciazy i znam takie co chodzily jeszcze z duzym brzuchem na wyklady... co do zwolnienia to zalezy na co, jak jestes chora na grype to wystawi ci zwykly lekarz, jak ciaza jest zagrozona to wystawi ci je ginekolog, ale nie rozumiem po co sie o to martwisz skoro z twoja ciaza jest wszystko ok? po co kusic los? nie ty pierwsza i nie ostatnia jestes w ciazy a nzma lekarzy ktorzy powiedza ciaza to nie choroba-na bezpodstawne wymuszenie ciezarnej zwolnienia...

Gość czytająca listy
Ja powiem mojemu szefowi myślę że chyba jutro. Oczywiście jak się odważę ;) Jestem w 15 tygodniu ciąży.

Gość mama dziewczyneczki
Zaświadczenie o ciąży lekarz wystawił mi w 6 tygodniu ciąży - kiedy na usg widać i słychać było bijące serduszko. Od razu też poszłam na zwolnienie od ginekologa oczywiście 100% płatne.

W szkle może byc niebezpiecznie, tuż przed wakacjami spadłam ze schodów popchnięta przez grupę chłopców, którzy zbiegali za mną z dużą szybkością. Portącili mnie i wylądowałam na ziemi . Nie było to miłe. Kolejna historia - mamy w szkole ucznia z lekkimi zaburzeniamy psychiatrycznymi - kiedy podczas dyżuru na biosku próbowałam rozdzielić go bijącego się z kilkoma innymi zarobiła niezłego kopniaka, o mało mnie też nie ugryzł!!! TAkich sytacji można przytoczyć wiele. Moje obawy wcale nie są nieuzasadnione, nie należę do osób, które panikują bez powodu, staram się racjonalnie oceniać sytuację.

bogdanka ja ciebie rozumiem, tez pracowalam w szkole, moi rodzice w szkoe i w ogole znam to od podszewki- dzisiejszej szkole niestety daleko od bezpieczeństwa nawet nauczycieli, ja bym poszla na zwolnienie na twoim miejscu chociazby zeby odpoczac tez psychicznie= to twoje dziecko twoje zycie twoje zdrowie twoje szczescie i niech sie nie mądrzą ci co nie próbowali jakby nie patrzec cięzkiego chleba nauczyciela

Gość guuuga
mozesz w kazdej chwili powiedziec bo zwolnic cie nie moga!ja dalaam zasiwdczenie juz w 8 tyg ciazy

Gość gość
Diewczyny.Jestem w ciazy ale lekarz jeszcze tego nie potwierzil.podejrzewam ze to drugi-trzeci miesiac.Niewiem kiedy mam powiedziec o tym szefowejtymbardziej ze sie martwie ze jak nic nie powiem to poronieponiewaz dzwigam duzo pracuje w sklepie spozywczym.pomozcie

Gość gość
żle napisalam-trzeci-czwarty tydzien

Gość Pangaz
Co za glupota,ze zaswiadczenie wystawia sie po 12 tygodniu?! Ciaza potwierdzona?! To jaki lekarz ma problem? Przeciez ciazarna nie moze zostawac na nadgodziny itp.Do 12 tygodnia ciazarna nie jest ciezarna? Mozesz miec zaswiadczenie,a nie musisz isc od razu na L4. Ja zaswiadczenie i L4 otrzymalam juz w 4 tygodniu. Mialam plamienia i musialam lezec. Zmien lekarza,bo ten to jakis konowal starej daty...

Gość gość
Pangaz -autorka tematu której odpisałaś założyła ten temat w 2007r.

Gość gość
Myśle że najlepiej jak już wiadomo, że wszystko jest wporządku. Ja powiedziałam w miarę szybko, ale zupełenie się nie bałam bo w Stefczyku mają bardzo fajną politykę prorodziną i wspiera się ciężarne i młode mamy.

Gość gość
masakra, odpisujecie na temat ktory ma 10 lat, autorka ma juz pewnie 10 letnie dziecko a wy dalej się pocicie