Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rossi33

pytanie do doswiadczonych mam

Polecane posty

Gość rossi33

Witam wszystkie mamy We wrześniu mam termin. Mnóstwo się słyszy o becikowych, dodatkach ale co z dokumentami. Słyszałm że aby to szystko otrzymać należy mieć PESEL itp. Gdzie w takim razie trzeba się udać i z jakimi dokumentam, co z nadaniem dziecku imienia - gdzie? - w (urzędzie stanu cywilnego???) PS. Od czego zależy wypłata świadczeń rodzinnych, czy jeżeli jestem zameldowana u rodziców (dochód na 1 osoę na pewno przkracza 504zł )a mam tymczasowe zameldowanie gdzie indziej - moge się starać? pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz

Mi to wszystko wytłumaczyła miła pani jeszcze w szpitalu:) Każdej mamusi dała kartkę z terminem stawienia się do urzędu stanu cywilnego w celu nadania imienia (tam również przyznaja nr. pesel):) Co do świadczeń rodzinnych, jeżeli wasze dochód przekracza 504 zł to tylko becikowe dostaniesz, żadnych innych zasiłków:((

Gość trusski
do urzedu stanu cywilnego idziesz po akt urodzenia dziecka jezeli ojciec uznaje dziecko to musisz byc z nim. musisz miec swoj skrocony akt urodzenia. przynajmniej ja tak mialam bo rodzilam w innym powiecie. nie wybieraj imienia z kalendarza tak jak ja bo ja wybralam dla mojej corosi MAGDA bo w kalendarzu jest ale w slowniku ktory maja w urzedzie nie ma magdy za to jest magdalena.. ;/ jezeli dochod rodziny nie przekracza 504 zl netto (tzn to co maja na reke) to dostaniesz 48 zl miesiecznie na dziecko. jezeli jestes samotna matka dostaniesz 170 miesiecznie ale tylko wtedy kiedy masz przyznane alimenty. jezeli masz jeszcze jakies pytanie pisz do mnie na majla. moze pomoge :) pozdrawiam

Gość trusski
aha no i pesel dzidzius dostaje dopiero po jakims miesiacu do dwoch. ale pozniej jak idziesz po becikowe wczesniej to mozesz doniesc, po pesel zglaszasz sie do urzedu miasta do ewidencji ludnosci :)

Hym, to dochód na członka rodziny wylicza się wg \"zameldowania\"? Czy po prostu z sumy dochodów uzyskanych przeze mnie i męża? My jesteśmy jeszcze zameldowani u rodziców (każdy u swoich). Hym, te prawne zawiłości :) Dzięki za odpowiedź!

Gość jestem zameldowana gdzieś tam
a mieszkam z mężem i dziećmi i na tej podstawie dostałam becikowe, rodzinne itp. Na wnioskach jest adres zamieszkania, formalności załatwia się w urzędach właściwych miejscu zamieszkania.

Gość rossi33
Dzięki za odpowiedzi :) Ale wciąż jest dla mnie nie jasne jeżeli chodzi o rodzinne. Jeżeli mieszkam z rodzicami i oni na mnie nie łożą - to dlaczego w mopsie trzeba przedłoyć ich pity także? Jak to wygląda jeżeli złoży się taki wniosek o rodzinne czy oni robią jakieś hyyyym 'dochodzenie' - sprawdzają z kim mieszkam i gdzie?

Gość rossi33
Może to rozumiecie bo ja nie. :) Wiem, że koleżanka, która samotnie wychowuje synka starała sie o rodzinne (Facet nie płaci alimentów wyjechał za granicę). Nie dostała rodzinnego bo mieszka z rodzicami. To czy dostałaby rodzinne wówczas, gdyby zamieszkała gdzie indziej? Albo zameldowała się u kogoś, kto ma małe dochody? Czy mops to sprawdza gdzie ona mieszka i zkim. Jak to jest? Pewnie najlepiej dowiedzieć się w mopsie :) pozdrawiam