Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sunset00

niedoswiadczona

Polecane posty

Gość sunset00

hej wszystkim kobietkom i nie tylko :) jestem dziewica i jestem z tego dumna ale nie mam zadnej wiedzy na temat miesiaczki i kiedy to robic a kiedy nie, czy ktos mi pomoze???

ale co ty chcesz wiedziec? zajrzyj do ksiażki od biologii i przeczytaj że dni plodne są zwykle w polowie cyklu, ale żeby liczyc sobie trzeba miec bardzo regularne cykle. a robic to mozna zawsze jesli tylko sie zabezpieczysz.

Gość sunset00
chce wiedziec jakich dni mam unikac jesli chodzi o stosunek, chetnie bym zajrzala ale nie mam :) a poza tym jeszcze tego nie robilam, tylko pytam

To tak... wiesz jak sie liczy cykl no nie? Pierwszy dzien miesiączki to pierwszy dzien cyklu, a dzień przed kolejną miesiączką to ostatni dzien cyklu (np. jeśli miesiączke dostaniesz 12.09 to ostatni dzien cyklu to 11.09), owulacja jest zwykle 14 dni przed terminem spodziewanej miesiączki wiec jesli kobieta ma cykle 30 dniowe to owulacja wystąpi u niej 16 dnia cyklu. Ale wiadomo organizm to nie maszyna i roznie to bywa. Dodatkowo za dni płodne uwaza sie 3 dni przed i 3 dni po owulacji chociaz plemniki mogą zyc nawet do 5 dni, a jak są zdrowe i trafia im sie dobre warunki to mowi sie że i 7 dni wiec generalnie odradzam wyliczanki i seks bez zabezpieczenia. Jak sie dobrze zabezpieczysz to nie musisz unikac seksu w dni płodne (np. prezerwatywa i globulka to całkiem dobre zabezpieczenie), ale wiadomo, że dla własnego komfortu psychicznego lepiej nie ryzykować w te niebezpieczne dni. A jeśli chcesz lepiej poznać swoj cykl to zacznij mierzyć temperature w pochwie, obserwować śluz... odwiedź pare stron www o NPR i poczytaj, na pewno sie przyda.

Gość sunset00
dziekuje bardzo, zawsze juz cos wiecej wiem :)