Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość etatttt

Mam pytanie w sprawie pracy- prosze o odpowiedz

Polecane posty

Gość etatttt

Czy jesli dostaje prace na caly etat to ile to jest godzin? 40? (8x 5dni)? Czy jesli bede pracowala w soboty i niedziele (bo czynne jest caly tydzien) to przysluguje mi za to wolny dzien w tygodniu?

Gość A ja wam powiem że
jeżeli masz umowę na cały etat to powinnaś pracować 40 godzin tygodniowo i mieć 2 dni wolnego ;) Poczytaj kodeks pracy ;)

Gość A ja wam powiem że
nie koniecznie 8*5 , godziny moga być różnie ustalane Tak by suma wynosiła 40 godzin ;)

Gość etatttt
Nie sklep- hotel. Zmiany są 6-14 i 14-11. To jak??

Gość etatttt
oj mialo byc 14-22 :P

Gość podnoszeeee

Gość PROSZE NAPISZCIE

Gość podnnosszee
ja tak pracuje jesli masz 40 godz tyg to masz 2 dni wolnego w tym bodajze tzn ja pracuje 11 godzin wolne 11 itdi mi wychodzi ze pracuje tylko 4 dni w tyg w tym weekendy :( a co to za hotel?? idziesz na recepcje?? :)

Więc wygląda to tak: 1. Cały etat to 40 godzin tygodniowo, przez 5 dni w tygodniu 2. Jeśli jednego dnia pracujesz więcej niż 8 godzin, to któregoś następnego powinnaś mieć odpowiednio mniej. 3. Jeśli pracuje się w weekend, to powinno się dostać wolne dni w ciągu tygodnia. 4. Zawsze jednak należy się co najmniej jedna wolna niedziela w miesiącu. 5. Jeżeli w danym tygodniu wypada dzień wolny od pracy, a dana firma pracuje, to dostaje się dodatkowy dzień wolny. 6. Należy też przy tym pamiętać o ilości godzin do przepracowania w całym miesiącu (różni się ona w zależności od tego, ile dany miesiąc ma dni i czy wypadają jakieś święta); jeśli pracuje się od poniedziałku do piątku, to samo wychodzi, ale przy pracy też w weekendy a z wolnym na tygodniu czasem różnie wychodzi... Dodatkowo należy pamiętać, aby mieć tyle dni wolnychw całym miesiącu, ile wychodzi z kalendarza, 7. Istnieje jeszcze tzw. doba pracownicza, co oznacza, że następnego dnia nie można zaczynać pracy o wcześniejszej godzinie, niż poprzedniego dnia (na przykład jak zaczęło się pracę o 12 w poniedziałek, to nie można mieć na 11 we wtorek); żeby w następne dni było na wcześniej, trzeba dostać wolny dzień. Tyle przepisy. A w rzeczywistości różnie z tym bywa...